Do żerujących przez całą dobę zalicza się ryjówka aksamitna. Ten mały ssak (długość ciała 6–8 cm), powszechnie występujący m.in. w Polsce zjada w ciągu doby co najmniej tyle pokarmu, ile sam waży (czyli 5 do 12 g). Już kilka godzin bez jedzenia może być dla niego śmiertelne. Warto dodać, że ryjówka poluje i żywi się owadami, a zatem w przeciwieństwie do gryzoni uważanych za szkodników jest to zwierzę pożyteczne.
Niebywałym apetytem odznaczają się gąsienice jedwabników. Przez 4–5 tygodni życia gąsienicy masa jej ciała zwiększa się 10 tys. razy. To dlatego, że gąsienica je bez przerwy. Aby wykarmić niedużą hodowlę jedwabników powstałą z 10 g greny (czyli jaj jedwabnika), potrzeba aż 300 kg liści morwy.
Sławę żarłoka ma szarańcza pustynna występująca w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Przez większość czasu owad ten żyje samotnie, odżywia się owocami i zielonymi częściami roślin, nie wyrządzając większych szkód. Jednak co kilka lat łączy się w ogromne stada składające się z miliardów osobników. Tak wielka chmara może w ciągu kilku minut zniszczyć całe pola upraw, zostawiając po sobie nagą ziemię.
","aspectRatio":1.00217675228559}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.national-geographic.pl:443"},{"label":"Przyroda","url":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/"},{"label":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków"}],"seoMetadata":{"title":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków","description":"Żeby żyć, trzeba jeść. Czasem bez opamiętania.","metaTitle":"Obżarstwo to ich drugie imię","metaDescription":"Żeby żyć, trzeba jeść. Czasem bez opamiętania.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/a649debc41bc6f2d68e8","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":532,"width":800,"alt":"Ryjówka aksamitna","sourceName":"Wikimedia Commons","title":"Ryjówka aksamitna","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/e76f457d6f6cb3e711f6a373be4d27e158c51de8-5d48bc4.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/","permutiveModel":{"category":["national-geographic-site","przyroda"],"subcategory":["article"],"channel":"przyroda","title":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków","article":{"id":"21604","description":"Żeby żyć, trzeba jeść. Czasem bez opamiętania.","type":"article","author":"Marta Koton-Czarnecka","tags":["adaptacja","biologia","Edukacja","jedzenie","Kuchnia","Kultura","natura","owady","pasożyty","ptaki","rekordy","ryby","zwierzęta"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Ob%C5%BCarstwo%20to%20ich%20drugie%20imi%C4%99.%20Poznaj%20najwi%C4%99kszych%20zwierz%C4%99cych%20%C5%BCar%C5%82ok%C3%B3w","tweet":"Ob%C5%BCarstwo%20to%20ich%20drugie%20imi%C4%99.%20Poznaj%20najwi%C4%99kszych%20zwierz%C4%99cych%20%C5%BCar%C5%82ok%C3%B3w","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/e76f457d6f6cb3e711f6a373be4d27e158c51de8-5d48bc4.jpeg","url":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/#Article","@type":"Article","description":"Żeby żyć, trzeba jeść. Czasem bez opamiętania.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/e76f457d6f6cb3e711f6a373be4d27e158c51de8-5d48bc4.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/"},"name":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków","url":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/","author":[{"@type":"Person","name":"Marta Koton-Czarnecka","url":"https://www.national-geographic.pl/author/martakotonczarneckaauthor"}],"dateModified":"2024-08-23T19:57:01+02:00","datePublished":"2020-08-03T10:50:00+02:00","headline":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków","keywords":"adaptacja, biologia, Edukacja, jedzenie, Kuchnia, Kultura, natura, owady, pasożyty, ptaki, rekordy, ryby, zwierzęta","publisher":{"@type":"Organization","name":"National Geographic","url":"https://www.national-geographic.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":110,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2025/01/cropped-NG-2019-Poziom-264a375-0656366.png?resize=265,110","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["national-geographic-site","przyroda"],"channel":"przyroda","format":"standard","pageid":"21604","primary_cat":"przyroda","subcat":"article","author":"Marta Koton-Czarnecka","publish_date":"2020-08-03T08:50:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["adaptacja","biologia","edukacja","jedzenie","kuchnia","kultura","natura","owady","pasozyty","ptaki","rekordy","ryby","zwierzeta"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["national-geographic-site","przyroda"],"channel":"przyroda","format":"standard","pageid":"21604","primary_cat":"przyroda","subcat":"article","posttag":["adaptacja","biologia","edukacja","jedzenie","kuchnia","kultura","natura","owady","pasozyty","ptaki","rekordy","ryby","zwierzeta"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"przyroda"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["national-geographic-site","przyroda"]},{"key":"tags","value":["adaptacja","biologia","edukacja","jedzenie","kuchnia","kultura","natura","owady","pasozyty","ptaki","rekordy","ryby","zwierzeta"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/a649debc41bc6f2d68e8","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":532,"width":800,"alt":"Ryjówka aksamitna","sourceName":"Wikimedia Commons","title":"Ryjówka aksamitna","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/e76f457d6f6cb3e711f6a373be4d27e158c51de8-5d48bc4.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/ad525c05235f7ae71b99","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/2d9430a7d7c61884a67b","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d1f8adb752bfbdea337c","slug":"national-geographic-site","display":"National Geographic Site","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/45119bfcbc7aa673e656","slug":"przyroda","display":"Przyroda","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/8b36d141bebbadd8e4cf","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d1bb7ec7332604764f56","slug":"adaptacja","display":"adaptacja","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/aea6edff1edd74eb77d5","slug":"biologia","display":"biologia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/0fdd65e806da9c06acc5","slug":"edukacja","display":"Edukacja","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f6677d03bbc8a5e649c8","slug":"jedzenie","display":"jedzenie","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/5b46907f73d256da2d66","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/dfd12156758d7ad6df8c","slug":"kultura","display":"Kultura","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/34566bd2dd308f004bd1","slug":"natura","display":"natura","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/a577187b890f8b9dddea","slug":"owady","display":"owady","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/7b187e042db49da363f7","slug":"pasozyty","display":"pasożyty","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/eecf39dadc1f29efc8e2","slug":"ptaki","display":"ptaki","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/70f9d89e955e61b2f693","slug":"rekordy","display":"rekordy","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/90603fa713f5149bc423","slug":"ryby","display":"ryby","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/b2ac150f115652d1f6de","slug":"zwierzeta","display":"zwierzęta","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".RzgG2_Yv7.IxGqMvf3w7LPpDotKx1s5UVS4lbJ4eJP.p7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"932092","content_title":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków","content_type":"article","publication_date":"2020-08-03T08:50:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":21604,"contentName":"Obżarstwo to ich drugie imię. Poznaj największych zwierzęcych żarłoków","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/","pageType":"Content","siteCategory":"National Geographic/Przyroda","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Przyroda","website":"national-geographic-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Przyroda"],"keywords":["adaptacja","biologia","Edukacja","jedzenie","Kuchnia","Kultura","natura","owady","pasożyty","ptaki","rekordy","ryby","zwierzęta"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"national-geographic-pl","schemaId":"https://www.national-geographic.pl/przyroda/obzarstwo-to-ich-drugie-imie/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"21604"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/national-geographic.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"OeX1ugGDjb3tAIU_ZogyT34acM2hcQMWsNOzmjw2Z8H.w7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"aboveFooter":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Magazyny","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":["offer"],"contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":4,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1029"}},{"position":2,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1036"}},{"position":3,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1030"}},{"position":4,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1031"}}]},"widgetArea":"aboveFooter"}}],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"f556253187c40d9ef5ec77558c2f6995","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Zobacz także","limit":8,"showCardLabels":null,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Polecane","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"square","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":20,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":true,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1028"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"d76d0934e79c8039ec2b5b6f926c79d7","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
W kwestii zwyczajów żywieniowych zwierząt też mamy do czynienia ze skrajnościami. Są takie stworzenia (np. węże czy gekony), które potrafią wytrzymać bez jedzenia nawet kilka miesięcy (pod warunkiem, że wcześniej się porządnie najadły), a są i takie, które muszą jeść niemal non stop.
Do żerujących przez całą dobę zalicza się ryjówka aksamitna. Ten mały ssak (długość ciała 6–8 cm), powszechnie występujący m.in. w Polsce zjada w ciągu doby co najmniej tyle pokarmu, ile sam waży (czyli 5 do 12 g). Już kilka godzin bez jedzenia może być dla niego śmiertelne. Warto dodać, że ryjówka poluje i żywi się owadami, a zatem w przeciwieństwie do gryzoni uważanych za szkodników jest to zwierzę pożyteczne.
Reklama
Niebywałym apetytem odznaczają się gąsienice jedwabników. Przez 4–5 tygodni życia gąsienicy masa jej ciała zwiększa się 10 tys. razy. To dlatego, że gąsienica je bez przerwy. Aby wykarmić niedużą hodowlę jedwabników powstałą z 10 g greny (czyli jaj jedwabnika), potrzeba aż 300 kg liści morwy.
Reklama
Sławę żarłoka ma szarańcza pustynna występująca w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Przez większość czasu owad ten żyje samotnie, odżywia się owocami i zielonymi częściami roślin, nie wyrządzając większych szkód. Jednak co kilka lat łączy się w ogromne stada składające się z miliardów osobników. Tak wielka chmara może w ciągu kilku minut zniszczyć całe pola upraw, zostawiając po sobie nagą ziemię.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.