Jednak w momencie kiedy naukowcy natrafili na olbrzymie ilości toksyn u pelikanów wciągających sardele, zdecydowali zbadać świeżo złapaną rybę. Ku ich zaskoczeniu toksyny, które znaleźli w mięsie sardeli były na tak niebezpiecznie wysokim poziomie, że władze stanu zaapelowały do mieszkańców, by przestali je jeść.
Zakwit alg, który w 2015 roku pokrył Zachodnie Wybrzeże USA pobił rekordy pod względem toksyczności w tym regionie. Od fiordów Ameryki Południowej po wody Morza Arabskiego, szkodliwe zakwity, być może zachęcone przez ocieplanie się oceanów i inne zmiany związane z klimatem, zasiały jeszcze większe spustoszenie w życiu oceanu i ludzi. A wielu naukowców przewiduje, że będzie jeszcze gorzej.
- Zeszłoroczne wydarzenia pozwoliły nam zrozumieć, jak mało tak naprawdę wiemy o konsekwencjach tych zdarzeń – twierdzi Raphael Kudela, ekspert z dziedziny alg toksycznych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Cruz.
Od kilkudziesięciu lat wiadomo na przykład, że składniki odżywcze takie jak odpady po nawozach i zwierzętach hodowlanych, które z gospodarstw rolnych spływają do rzeki Mississippi, mogą napędzać powstawanie szkodliwych zakwitów w oceanie i tworzenie się stref martwych wód o niskiej zawartości tlenu, jak ta w Zatoce Meksykańskiej. Na całym świecie coraz częściej obserwuje się takie zjawiska. W obliczu gwałtownego wzrostu populacji, więcej azotu i odpadów siłą trafia teraz do morza.
- Nie ma wątpliwości, że jest coraz więcej zakwitów w różnych miejscach, że trwają one dłużej, a na różnych obszarach obserwujemy nowe gatunki – twierdzi Pat Glibert, ekspert od fitoplanktonu na University of Maryland. – Te tendencje są prawdziwe.
Naukowcy widzą też teraz niepokojące dowody na istnienie szkodliwych alg w miejscach prawie wyludnionych. Zakwity trwają dłużej i mają większy zasięg i wraz z ocieplaniem się wód stają się bardziej toksyczne. Niektórzy są zdania, że miejsca borykające się z kiepską gospodarką odpadami już teraz mogą mieć poważne problemy w obliczu związanych z klimatem zmian w pogodzie.
Źródło: National Geographic News, pełna wersja artykułu znajduje się tutaj.
Tekst: Craig Welch
Jakie uczucia towarzyszą ci, gdy przelatujesz szybowcem nad Himalajami? Posłuchaj opowieści Sebastiana Kawy!
Kiedy w 2015 roku tysiące lwów morskich umierało w Kalifornii, ponieważ ciepła woda zmieniła sieć troficzną, dziesiątki innych dostawały śmiertelnych ataków na skutek kontaktu z kwasem domoikowym podczas największego zakwitu toksycznych alg na Zachodnim Wybrzeżu USA w historii.
Kathi Lefebvre, specjalistka od toksycznych alg w amerykańskiej agencji rządowej ds. oceanów i atmosfery NOAA (ang. National Oceanic and Atmospheric Administration), zbiera kryle, które masowo poległy na plaży w pobliżu Homer na Alasce. Późniejsze testy wykazały, że martwy zooplankton wypełniony był toksynami pochodzącymi od zakwitów.
Niektórzy naukowcy podejrzewają, że to topniejący na skutek zmian klimatu lód w Himalajach jest odpowiedzialny za zmieniające się modele dystrybucji opadów na tyle, że pomaga zmniejszyć ilość tlenu w Morzu Arabskim, co z kolei prowadzi do rozległych zielonych zakwitów Noctiluca scintillans – szkodliwych glonów, które mogą zmienić morską sieć troficzną w regionie.
Glon Pseudo-nitzschia, który wytwarza toksyczny kwas domoikowy, został znaleziony na Zachodnim Wybrzeżu USA w 2015 roku w czasie największego, najdłuższego i najbardziej toksycznego zakwitu w historii. Kwas domoikowy może powodować ataki epileptyczne, inne problemy neurologiczne, a nawet śmierć u ptaków, ssaków morskich i ludzi.
fot. NOAA FISHERIES/AP
","aspectRatio":0.7481481481481481}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/1ec231442ffa0435dd86","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.national-geographic.pl:443"},{"label":"Nauka","url":"https://www.national-geographic.pl/nauka/"},{"label":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi"}],"seoMetadata":{"title":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","description":"Toksyczne zakwity alg, prawdopodobnie zintensyfikowane przez ocieplanie się oceanów i inne zmiany klimatu, rozrastają się zatruwając przy tym organizmy morskie i ludzi.","metaTitle":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","metaDescription":"ekologia, oceany, ochrona","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/6b1f03f16cf2e170085b","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":629,"width":945,"alt":"Zabójcze oceany","title":"Zabójcze oceany","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/56c879de9daed77ef7e85d28b25abc2be9055414-15522df.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/","permutiveModel":{"category":["national-geographic-site","nauka"],"subcategory":["article"],"channel":"nauka","title":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","article":{"id":"50599","description":"Toksyczne zakwity alg, prawdopodobnie zintensyfikowane przez ocieplanie się oceanów i inne zmiany klimatu, rozrastają się zatruwając przy tym organizmy morskie i ludzi.","type":"article","author":"redakcja","tags":["ekologia","oceany","ochrona środowiska"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Oceany%20przestaj%C4%85%20by%C4%87%20bezpieczne.%20Truj%C4%85%20zwierz%C4%99ta%20i%20ludzi","tweet":"Oceany%20przestaj%C4%85%20by%C4%87%20bezpieczne.%20Truj%C4%85%20zwierz%C4%99ta%20i%20ludzi","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/56c879de9daed77ef7e85d28b25abc2be9055414-15522df.jpeg","url":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/#Article","@type":"Article","description":"Toksyczne zakwity alg, prawdopodobnie zintensyfikowane przez ocieplanie się oceanów i inne zmiany klimatu, rozrastają się zatruwając przy tym organizmy morskie i ludzi.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/56c879de9daed77ef7e85d28b25abc2be9055414-15522df.jpeg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/"},"name":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","url":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/","author":[{"@type":"Person","name":"redakcja","url":"https://www.national-geographic.pl/author/redakcja"}],"dateModified":"2024-08-26T14:07:28+02:00","datePublished":"2016-08-24T12:10:59+02:00","headline":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","keywords":"ekologia, oceany, ochrona środowiska","publisher":{"@type":"Organization","name":"National Geographic","url":"https://www.national-geographic.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":110,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2025/01/cropped-NG-2019-Poziom-264a375-0656366.png?resize=265,110","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["national-geographic-site","nauka"],"channel":"nauka","format":"gallery","pageid":"50599","primary_cat":"nauka","subcat":"article","author":"redakcja","publish_date":"2016-08-24T10:10:59+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ekologia","oceany","ochrona-srodowiska"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["national-geographic-site","nauka"],"channel":"nauka","format":"gallery","pageid":"50599","primary_cat":"nauka","subcat":"article","posttag":["ekologia","oceany","ochrona-srodowiska"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"nauka"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["national-geographic-site","nauka"]},{"key":"tags","value":["ekologia","oceany","ochrona-srodowiska"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/6b1f03f16cf2e170085b","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":629,"width":945,"alt":"Zabójcze oceany","title":"Zabójcze oceany","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/56c879de9daed77ef7e85d28b25abc2be9055414-15522df.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/264e0e13bc84fc0334e5","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/134f0710d2477a860f0d","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/93a90352c0a0c746d267","slug":"national-geographic-site","display":"National Geographic Site","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/1baa3177c50e598e5938","slug":"nauka","display":"Nauka","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/00519eb6afa54e1ecb51","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/0c72d603e920a9ba4aa4","slug":"ekologia","display":"ekologia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f8462ca4d01a9f45aeb9","slug":"oceany","display":"oceany","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/3ba142a28edd3b2a7003","slug":"ochrona-srodowiska","display":"ochrona środowiska","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/d2f001bc77cc1fb6f24a","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/953e0fd6559c5b13515f","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".RzgG2_Yv7.IxGqMvf3w7LPpDotKx1s5UVS4lbJ4eJP.p7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"936296","content_title":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","content_type":"article","publication_date":"2016-08-24T10:10:59+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":50599,"contentName":"Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/","pageType":"Content","siteCategory":"National Geographic/Nauka","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Nauka","website":"national-geographic-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Nauka"],"keywords":["ekologia","oceany","ochrona środowiska"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"national-geographic-pl","schemaId":"https://www.national-geographic.pl/nauka/oceany-przestaja-byc-bezpieczne-truja-zwierzeta-i-ludzi/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"50599"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/national-geographic.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"OeX1ugGDjb3tAIU_ZogyT34acM2hcQMWsNOzmjw2Z8H.w7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"aboveFooter":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Magazyny","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":["offer"],"contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":4,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1029"}},{"position":2,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1036"}},{"position":3,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1030"}},{"position":4,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1031"}}]},"widgetArea":"aboveFooter"}}],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"f556253187c40d9ef5ec77558c2f6995","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Zobacz także","limit":8,"showCardLabels":null,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Polecane","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"square","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":20,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":true,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1028"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"d76d0934e79c8039ec2b5b6f926c79d7","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Oceany przestają być bezpieczne. Trują zwierzęta i ludzi
Toksyczne zakwity alg, prawdopodobnie zintensyfikowane przez ocieplanie się oceanów i inne zmiany klimatu, rozrastają się zatruwając przy tym organizmy morskie i ludzi.
Kiedy w zeszłym roku na wybrzeżu kalifornijskim lwy morskie dostawały ataków epileptycznych, a ptaki i morświnowate zaczęły umierać, naukowcy nie byli za bardzo zaskoczeni. Powszechnie wiadomo, że toksyczne algi szkodzą ssakom morskim.
Reklama
Jednak w momencie kiedy naukowcy natrafili na olbrzymie ilości toksyn u pelikanów wciągających sardele, zdecydowali zbadać świeżo złapaną rybę. Ku ich zaskoczeniu toksyny, które znaleźli w mięsie sardeli były na tak niebezpiecznie wysokim poziomie, że władze stanu zaapelowały do mieszkańców, by przestali je jeść.
Zakwit alg, który w 2015 roku pokrył Zachodnie Wybrzeże USA pobił rekordy pod względem toksyczności w tym regionie. Od fiordów Ameryki Południowej po wody Morza Arabskiego, szkodliwe zakwity, być może zachęcone przez ocieplanie się oceanów i inne zmiany związane z klimatem, zasiały jeszcze większe spustoszenie w życiu oceanu i ludzi. A wielu naukowców przewiduje, że będzie jeszcze gorzej.
- Zeszłoroczne wydarzenia pozwoliły nam zrozumieć, jak mało tak naprawdę wiemy o konsekwencjach tych zdarzeń – twierdzi Raphael Kudela, ekspert z dziedziny alg toksycznych na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Cruz.
Od kilkudziesięciu lat wiadomo na przykład, że składniki odżywcze takie jak odpady po nawozach i zwierzętach hodowlanych, które z gospodarstw rolnych spływają do rzeki Mississippi, mogą napędzać powstawanie szkodliwych zakwitów w oceanie i tworzenie się stref martwych wód o niskiej zawartości tlenu, jak ta w Zatoce Meksykańskiej. Na całym świecie coraz częściej obserwuje się takie zjawiska. W obliczu gwałtownego wzrostu populacji, więcej azotu i odpadów siłą trafia teraz do morza.
- Nie ma wątpliwości, że jest coraz więcej zakwitów w różnych miejscach, że trwają one dłużej, a na różnych obszarach obserwujemy nowe gatunki – twierdzi Pat Glibert, ekspert od fitoplanktonu na University of Maryland. – Te tendencje są prawdziwe.
Naukowcy widzą też teraz niepokojące dowody na istnienie szkodliwych alg w miejscach prawie wyludnionych. Zakwity trwają dłużej i mają większy zasięg i wraz z ocieplaniem się wód stają się bardziej toksyczne. Niektórzy są zdania, że miejsca borykające się z kiepską gospodarką odpadami już teraz mogą mieć poważne problemy w obliczu związanych z klimatem zmian w pogodzie.
Źródło: National Geographic News, pełna wersja artykułu znajduje się tutaj.
Tekst: Craig Welch
Reklama
Jakie uczucia towarzyszą ci, gdy przelatujesz szybowcem nad Himalajami? Posłuchaj opowieści Sebastiana Kawy!
1 z 4
Zabójcze oceany
Kiedy w 2015 roku tysiące lwów morskich umierało w Kalifornii, ponieważ ciepła woda zmieniła sieć troficzną, dziesiątki innych dostawały śmiertelnych ataków na skutek kontaktu z kwasem domoikowym podczas największego zakwitu toksycznych alg na Zachodnim Wybrzeżu USA w historii.
fot. GREGORY BULL, AP
2 z 4
Zabójcze oceany
Kathi Lefebvre, specjalistka od toksycznych alg w amerykańskiej agencji rządowej ds. oceanów i atmosfery NOAA (ang. National Oceanic and Atmospheric Administration), zbiera kryle, które masowo poległy na plaży w pobliżu Homer na Alasce. Późniejsze testy wykazały, że martwy zooplankton wypełniony był toksynami pochodzącymi od zakwitów.
fot. PAUL NICKLEN, NATIONAL GEOGRAPHIC
3 z 4
Zabójcze oceany
Niektórzy naukowcy podejrzewają, że to topniejący na skutek zmian klimatu lód w Himalajach jest odpowiedzialny za zmieniające się modele dystrybucji opadów na tyle, że pomaga zmniejszyć ilość tlenu w Morzu Arabskim, co z kolei prowadzi do rozległych zielonych zakwitów Noctiluca scintillans – szkodliwych glonów, które mogą zmienić morską sieć troficzną w regionie.
fot. NASA EARTH OBSERVATORY
4 z 4
Zabójcze oceany
Glon Pseudo-nitzschia, który wytwarza toksyczny kwas domoikowy, został znaleziony na Zachodnim Wybrzeżu USA w 2015 roku w czasie największego, najdłuższego i najbardziej toksycznego zakwitu w historii. Kwas domoikowy może powodować ataki epileptyczne, inne problemy neurologiczne, a nawet śmierć u ptaków, ssaków morskich i ludzi.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.