Reklama

W tym artykule:

  1. Łowienie krabów w paleontologicznej Portugalii
  2. Menu neandertalczyków bogate w kraby
Reklama

Oprócz kamiennych narzędzi i węgla drzewnego, w jaskini Gruta de Figueira Brava znaleziono bogate złoża muszli i kości, które mogą nam wiele powiedzieć o mieszkających tam neandertalczykach. Zwłaszcza o ich posiłkach. Najnowsze badanie pokazuje, że 90 000 lat temu neandertalczycy piekli i jedli kraby.

Łowienie krabów w paleontologicznej Portugalii

Wśród badanych szczątków archeologicznych, dr Mariana Nabais z Katalońskiego Instytutu Paleoekologii Człowieka i Ewolucji Społecznej i jej zespół znaleźli resztki skorupiaków. W większości były to kraby brunatne. Ich wielkość oszacowano na podstawie obliczeń wielkości pancerza w stosunku do szczypców.

Badacze odkryli, że kraby były dorosłymi już osobnikami, z których można było uzyskać po około 200 g mięsa. Uszkodzenia pancerzy nie wskazują na udział innych drapieżników. Oznacza to, że na kraby polowali neandertalczycy. Mogli je zbierać podczas odpływów.

Neandertalczycy byli nieustraszonymi myśliwymi. Badania wykazały, że polowali na te olbrzymie zwierzęta

Nowe badania wykazały, że neandertalczycy polowali na gatunek słonia, który był największym ssakiem lądowym plejstocenu. Naukowcy twierdzą, że radzili sobie dobrze w konfrontacji z olbrzym...
Neandertalczycy
fot. Sabine Gaudzinski-Windheuser/Lutz Kindler, MONREPOS

Znalezisko wskazuje również, że neandertalczycy nie tylko polowali na kraby, ale również je piekli. Czarne oparzenia muszli w porównaniu z badaniami innych mięczaków podgrzewanych w określonych temperaturach wykazały, że kraby ogrzewano w temperaturze około 150–260 stopni Celsjusza, czyli typowych dla pieczenia.

Reklama

Najnowsze wyniki badań zmieniają postrzeganie neandertalczyków. Ich menu wskazuje, że nie byli oni prymitywnymi mieszkańcami jaskiń. Wcześniejsze znaleziska małży i szeregu ryb mogą świadczyć, że żywność morska odegrała ważną role w rozwinięciu zdolności poznawczych wśród ówczesnych ludzi. Jedzenie krabów prawdopodobnie wspierało dobre działanie mózgu.

Nasz ekspert

Piotr Kolasa

Pasjonat motoryzacji, podróży i piłki nożnej. W redakcji National-Geographic.pl odpowiada za media społecznościowe i nowe technologie.
Reklama
Reklama
Reklama