Archeolodzy znaleźli ślady dowodzące, że neandertalczycy jedli kraby. To kolejny dowód na to, że wcale nie byli prymitywni
W jaskini na południe od Lizbony archeolodzy odnaleźli resztki jedzenia. Wiele wskazuje na to, że zostawili je neandertalczycy.

W tym artykule:
Oprócz kamiennych narzędzi i węgla drzewnego, w jaskini Gruta de Figueira Brava znaleziono bogate złoża muszli i kości, które mogą nam wiele powiedzieć o mieszkających tam neandertalczykach. Zwłaszcza o ich posiłkach. Najnowsze badanie pokazuje, że 90 000 lat temu neandertalczycy piekli i jedli kraby.
Łowienie krabów w paleontologicznej Portugalii
Wśród badanych szczątków archeologicznych, dr Mariana Nabais z Katalońskiego Instytutu Paleoekologii Człowieka i Ewolucji Społecznej i jej zespół znaleźli resztki skorupiaków. W większości były to kraby brunatne. Ich wielkość oszacowano na podstawie obliczeń wielkości pancerza w stosunku do szczypców.
Badacze odkryli, że kraby były dorosłymi już osobnikami, z których można było uzyskać po około 200 g mięsa. Uszkodzenia pancerzy nie wskazują na udział innych drapieżników. Oznacza to, że na kraby polowali neandertalczycy. Mogli je zbierać podczas odpływów.
Neandertalczycy byli nieustraszonymi myśliwymi. Badania wykazały, że polowali na te olbrzymie zwierzęta
Nowe badania wykazały, że neandertalczycy polowali na gatunek słonia, który był największym ssakiem lądowym plejstocenu. Naukowcy twierdzą, że radzili sobie dobrze w konfrontacji z olbrzym...
Menu neandertalczyków bogate w kraby
Znalezisko wskazuje również, że neandertalczycy nie tylko polowali na kraby, ale również je piekli. Czarne oparzenia muszli w porównaniu z badaniami innych mięczaków podgrzewanych w określonych temperaturach wykazały, że kraby ogrzewano w temperaturze około 150–260 stopni Celsjusza, czyli typowych dla pieczenia.
Najnowsze wyniki badań zmieniają postrzeganie neandertalczyków. Ich menu wskazuje, że nie byli oni prymitywnymi mieszkańcami jaskiń. Wcześniejsze znaleziska małży i szeregu ryb mogą świadczyć, że żywność morska odegrała ważną role w rozwinięciu zdolności poznawczych wśród ówczesnych ludzi. Jedzenie krabów prawdopodobnie wspierało dobre działanie mózgu.
Nasz ekspert
Piotr Kolasa
Pasjonat motoryzacji, podróży i piłki nożnej. W redakcji National-Geographic.pl odpowiada za media społecznościowe i nowe technologie.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa