Czekolada to deser z tradycją
Dziś jest Dzień Czekolady. Z tej okazji w wielkim skrócie przypominamy, że to nie tylko smaczny deser, ale setki, a nawet tysiące lat tradycji

Czekolada ma bardzo długą tradycję. Jej początki sięgają czasów starożytnych, Majowie sprawili, że zaczęła się cieszyć jeszcze większą popularnością. Początkowo funkcjonowała w formie napoju: owoce kakaowca poddawano procesowi fermentacji, następnie prażono oraz mielono. Tak przygotowane kakao mieszano z mąką kukurydzianą, wodą, miodem oraz chili. Był to produkt bardzo ekskluzywny, spożywany jedynie przez wybranych. Pili go królowie, arystokracja oraz był ważnym punktem wielu uroczystości. Po Majach przyszedł czas na Azteków. Z kolei do Europy czekoladę przywiózł Krzysztof Kolumb. Początkowo nie zachwyciła nikogo, dopiero Ferdynand Cortez postanowił zainwestować w uprawę kakaowca. Przekonało go to, jak dużo energii daje czekoladowy napój Aztekom. Zaczęła się moda na czekoladę.
Kolejnym krokiem było wprowadzenie pralinek. Na dworze francuskim, podczas rządów Ludwika XIV wreszcie pojawiła się czekolada w nieco innej formie niż napój. Pierwsze produkty były jednak nieprzyjemnie tłuste, ponieważ nie oddzielano masła kakaowego od reszty masy. Duński chemik Konrad Jan van Houten znalazł metodę, by zmienić ten stan rzeczy. Przygotował produkt sypki, odtłuszczony, który można było łatwo rozpuścić w mleku, ale teraz czas na najważniejszy krok: pierwszą tabliczkę czekolady od Cadbury’s.
Następnie Rudolphe Lindt pracował d ulepszeniem receptu w taki sposób, by czekolada stała się mniej gorzka, delikatniejsza, a Henri Nestle po raz pierwszy przygotował czekoladę mleczną.
Czekolada jest niezwykle popularnym deser do dziś. I nic dziwnego, bo ta prawdziwa, naturalna, która zawiera jak najmniej „ulepszaczy” jest źródłem przeciwutleniaczy oraz procyanidyn.
- Kostka czy dwie kostki dziennie czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%) to zdrowe urozmaicenie diety - przypominają dietetycy.
Dlatego dziś poczuj się jak król i pozwól sobie na słodką chwilę przyjemności…
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Tydzień Kuchni Polskiej: łączy nas miłość do tradycji i okazji
Współpraca reklamowa
Mazurski Raj: W harmonii z ludźmi i naturą. Tradycja w sercu Mazur
Współpraca reklamowa
Między tradycją a nowoczesnością: odkryj kulinarne uroki Dubaju
Współpraca reklamowa
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa