Możesz żyć nawet o 13 lat dłużej, jeśli zmienisz jadłospis. Jakie produkty sprzyjają zdrowej długowieczności?
Dieta śródziemnomorska i skandynawska nie tylko chronią przed chorobami. Potrafią też wydłużać życie – dowodzą naukowcy z Norwegii. Co zmienić w jadłospisie, by żyć dłużej?
W tym artykule:
- Mężczyźni mogą żyć dłużej nawet o 13 lat. Kobiety prawie o 11 lat dłużej
- Optymalna dla Europejczyków jest dieta śródziemnomorska i skandynawska
Dieta znacząco wpływa na długość i jakość życia mieszkańców krajów rozwiniętych. Lekarze i dietetycy od lat powtarzają, że zmiana sposobu żywienia może chronić przed chorobami i niepełnosprawnością.
Dzięki analizom przeprowadzonym przez badaczy z norweskiego Uniwersytetu Bergen wiadomo, jak bardzo zmiana diety może wydłużyć życie. Pracę naukową na ten temat opublikowało czasopismo „PLOS Medicine”.
Mężczyźni mogą żyć dłużej nawet o 13 lat. Kobiety prawie o 11 lat dłużej
W analizie jako punkt wyjścia wzięto pod uwagę młodych Amerykanów i typową dla mieszkańców krajów zachodnich dietę. Jej zmiana na zdrowszą może wydłużyć życie średnio o 13 lat w przypadku mężczyzn i o blisko 11 lat w przypadku kobiet – twierdzą norwescy uczeni.
Najdłużej żyjące zwierzęta. Poznaj rekordy długowieczności
Najdłużej żyjące zwierzęta udowadniają, że czas, jaki jest dany człowiekowi, to ledwie jedna krótka chwila. W przyrodzie występuje całkiem sporo gatunków, które mogą żyć dłużej ni...Wyliczenia te odnoszą się do 20-latków. Jednak i w późniejszym wieku zmiana diety też istotnie wpływa na długość życia. Np. dla 60-latków jest to wydłużenie życia o prawie 9 lat w przypadku mężczyzn i 8 lat w przypadku kobiet. Dla 80-latków zaś o ok. 3,5 roku.
Zgodnie z analizą, najważniejsze zmiany na lepsze dają następujące zmiany nawyków żywieniowych:
- większy udział w diecie roślin strączkowych, takich jak fasola, groch czy soja,
- większy udział produktów pełnoziarnistych,
- większy udział orzechów, z wyłączeniem orzecha kokosowego,
- mniejsze spożycie czerwonego mięsa, takiego jak wieprzowina czy wołowina,
- mniejsze spożycie mięsa wysokoprzetworzonego, np. parówek, pasztetów czy wędlin.
Badacze opublikowali uzyskane dane w internecie. Każdy może z nich skorzystać. Uczeni stworzyli też internetowy kalkulator, pomagający zrozumieć korzyści ze zmiany diety. Jest on dostępny na stronie https://food4healthylife.org/.
Optymalna dla Europejczyków jest dieta śródziemnomorska i skandynawska
Za najlepszą dla mieszkańców naszego kontynentu uważana jest dieta śródziemnomorska. W każdym jej wariancie znajdziemy duże ilości ryb i owoców morza. To bogate źródła kwasów omega-3. Ważne są też warzywa i owoce, które dostarczają przeciwutleniających polifenoli. Według naukowców najlepszą wersją diety śródziemnomorskiej jest grecka, która obfituje w oliwę z oliwek, warzywa, produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
WHO wie, co powinniśmy jeść, żeby żyć dłużej i nie chorować. Tylko dwie diety europejskie to gwarantują
Światowa Organizacja Zdrowia poleca brać przykład ze Skandynawów i mieszkańców rejonu Morza Śródziemnego. Oczywiście chodzi o dietę.Nie ma w niej natomiast zbyt wiele mięsa, które może mieć działanie niekorzystne. Chodzi nie tylko o dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, ale także o łatwo przyswajalne żelazo hemowe. Organizm nie potrafi pozbyć się nadmiaru żelaza, a gdy jest go za dużo, znacznie rośnie ryzyko miażdżycy.
Alternatywą jest dieta skandynawska, inaczej nazywana nordycką. Skupia się ona bardziej na warzywach, jagodach, pełnoziarnistych potrawach oraz tłustych rybach (makrela, łosoś, śledź). Zamiast oliwy z oliwek Skandynawowie wolą używać oleju rzepakowego. Dieta taka jest też bardziej dostosowana do realiów polskich.
Źródło: PLOS Medicine.
Więcej o długowieczności piszemy w najnowszym wydaniu magazynu „National Geographic” nr 1/23.
1 z 1
Możesz żyć nawet o 13 lat dłużej, jeśli zmienisz dietę. Jakie produkty sprzyjają długiemu i zdrowemu życiu? (fot. Getty Images)
Możesz żyć nawet o 13 lat dłużej, jeśli zmienisz dietę. Jakie produkty sprzyjają długiemu i zdrowemu życiu? (fot. Getty Images)