Niezwykłe odkrycie w Niemczech. 2800 lat temu ludzie zbudowali tu piekarnię
Archeolodzy w bawarskim miasteczku Burgberheim odnaleźli dowody, które sugerują, że 2800 lat temu w starożytnej wiosce funkcjonowała piekarnia. Uczeni odkryli pozostałości konstrukcji, która prawdopodobnie pełniła funkcję pieca.

Spis treści:
- Kto i kiedy wymyślił chleb?
- Starożytna piekarnia w Bawarii
- Ważny ośrodek produkcji żywności w środkowej Europie
Historia chleba sięga co najmniej 14 tysięcy lat. Pierwsze wypieki prawdopodobnie powstawały w regionie Żyznego Półksiężyca, czyli dzisiejszego Iraku, Syrii i Egiptu. Najwcześniejsze chleby były prawdopodobnie płaskimi plackami pieczonymi na gorących kamieniach i przypominały podpłomyki lub mace. Jednak do Europy praktyki te dotarły znacznie później.
Kto i kiedy wymyślił chleb?
Wraz z rozwojem rolnictwa i uprawy zbóż, techniki wypieku tego produktu spożywczego stawały się coraz bardziej wyrafinowane. To doprowadziło do powstania różnych odmian chleba, które znamy do dziś. W samej starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby. Z kolei w okresie średniowiecza piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.
Chleb stał się również w różnych kulturach i tradycjach symbolem dobrobytu czy gościnności, a w chrześcijaństwie zyskał znaczenie mistyczne. Podczas ostatniej wieczerzy apostołowie dzielili się chlebem, który miał być ciałem Chrystusa i pili wino, które miało być jego krwią.
Starożytna piekarnia w Bawarii
W Burgbernheim w niemieckiej Bawarii, zespół archeologów z lokalnego urzędu ochrony zabytków prowadził wykopaliska. Naukowcy twierdzą, że odnaleźli tam dowody wczesnej działalności piekarniczej. Ślady pochodzą z przełomu późnej epoki brązu i epoki żelaza, ok. 800 r. p.n.e. Co ciekawe, odkrycia dokonano w trakcie… rozbudowy współczesnej sieci piekarni.
Archeologom udało się zidentyfikować kilka dołów wypełnionych kamieniami. Badanie wykazały, że były poddawane obróbce termicznej. Uczeni sugerują, że były to doły specjalnie stworzone do pieczenia wyrobów spożywczych, co potwierdziły również badania archeobotaniczne.
Analizowane próbki zawierały 83% pozostałości różnych ziaren, głównie prosa, samopszy, orkiszu i owsa. Dodatkowo uczeni znaleźli rzadkie ślady nasion miechunki (Physalis), co sugeruje, że mieszkańcy tego regionu mieli bardzo zróżnicowaną dietę. – Część ziaren musiała być przetwarzana na chleb – mówi dr Stefanie Berg, główna autorka badania i kierowniczka wykopalisk.
Ważny ośrodek produkcji żywności w środkowej Europie
– Tego rodzaju doły piekarnicze zostały zidentyfikowane we wcześniejszych badaniach zarówno w tym regionie, jak i poza nim. Jednak wyjątkowa koncentracja tych struktur udokumentowanych tutaj ma ogromne znaczenie dla rekonstrukcji diet i praktyk rolniczych w epoce żelaza w Bawarii – dodaje dr Berg.

Jednak najważniejszym odkryciem na tym stanowisku nie były same doły, lecz przedmiot, który badacze interpretują jako część żaren. Ma wymiary około 26 na 34 cm. – Jego gładka, wklęsła powierzchnia wskazywała, że był używany do mielenia ziarna na mąkę. Wyciosane boki sugerują, że było to często używane narzędzie – przekazali w oświadczeniu niemieccy naukowcy.
– Znaleziska te podkreślają znaczenie Burgbernheim jako ośrodka produkcji żywności w późnej epoce brązu i wczesnej epoce żelaza. To odkrycie jest niezwykle ważne dla zrozumienia starożytnego Burgbernheim i jego roli w rozwoju rolnictwa — powiedział dr Berg. Co ciekawe, przed laty już kilkukrotnie w regionie odnajdywano stanowiska, w których udało się zidentyfikować ślady różnych roślin, które były poddawane obróbce.
Źródło: Archaeology Magazine, Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege.
Nasz autor
Jakub Rybski
Dziennikarz, miłośnik kina niezależnego, literatury, ramenu, gier wideo i dobrego rocka. Wcześniej związany z telewizją TVN24 i Canal +. Zawodowo nie boi się podejmować żadnego tematu, prywatnie bardzo zainteresowany polityką. Autor bloga na Instagramie "Mini Podróże".
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Dlaczego mówi się „końskie zdrowie”? Naukowcy właśnie to wyjaśnili
Genetycy właśnie odkryli dlaczego konie wygrywają w biegu z innymi ssakami. Ich kondycja wynika z błędu genetycznego, który umożliwia wyjątkowy pobór tlenu przez mięśnie.
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa