W Pompejach odkryto stragan z jedzeniem. Sprzed 2 tys. lat
Thermopolium, dosłownie „miejsce, w którym sprzedaje się coś na gorąco” (gr. thermos oznacza gorący; poleo oznacza sprzedaż), odkopano w ruinach jednej z budowli znajdujących się w północno-wschodniej części Pompejów, w tzw. rejonie V, niedostępnym jeszcze dla zwiedzających.

- Jan Sochaczewski
Włoscy archeolodzy pracujący w Pompejach pochwalili się odkryciem baru sprzedającego ciepłe posiłki tym, których nie było stać na własną kuchnię. Lokal znajdował się na skrzyżowaniu ulic Srebrnych Godów i Alei Balkonów (Vicolo delle Nozze d’Argento i Vicolo dei Balconi).
Na pierwsze ślady przybytku trafiono jeszcze w 2019 roku. Odsłonięto pięknie zdobiony fresk z nimfą dosiadającą morskiego konia i walczących gladiatorów. Na małym placyku znaleziono też zbiornik i źródło wody pitnej. Kolejne miesiące pracy archeologów pozwoliły odsłonić niemal kompletnie zachowany lokal serwujący odpowiednik dzisiejszego ‘ulicznego jedzenia’, ewentualnie fast-foodu.
Thermopolium, dosłownie „miejsce, w którym sprzedaje się coś na gorąco” (gr. thermos oznacza gorący; poleo oznacza sprzedaż), odkopano w ruinach jednej z budowli znajdujących się w północno-wschodniej części Pompejów, w tzw. rejonie V, niedostępnym jeszcze dla zwiedzających.
Główna lada ozdobiona była freskami zwierząt z których przygotowywano posiłki (np. kury czy gęsi). W otworach w ladzie umieszczano stale podgrzewane garnki z wypalanej gliny z których serwowano posiłki. W tych doliach znaleziono resztki kóz, świń, ryb a nawet ślimaków. Na dnie jednego z garnków był zmiażdżony bób, dodawany często do wina w celu zmiany jego smaku.
Na obramowaniu fresku przedstawiającym psa na uwięzi jakiś ówczesny żartowniś wydrapał Nincia cinaede cacator. Nincia to było imię, najpewniej byłego greckiego niewolnika, a dwa pozostałe słowa oznaczają tyle, co „bezwstydny obes*****c”.

fot. PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI
- Po raz pierwszy mamy do badań tak kompletny obiekt tego typu. Zajęli się nim eksperci różnych specjalności, od wulkanologów po antropologów. Badając choćby pozostałości tych naczyń możemy ustalić skład diety śródziemnomorskiej z I wieku, dowiedzieć się więcej o zwyczajach żywieniowych tamtych ludzi – skomentował Massimo Osanna, dyrektor generalny Parku Archeologicznego w Pompejach.
W pobliżu znaleziono m.in. szkielet ok. 50-letniej ofiary wybuchu Wezuwiusza z 79. roku. Jak wyjaśnił Osanna, szczątki mężczyzny zostały mocno uszkodzone przez buszujących w tym miejscu złodziei. Podobny los spotkał kości innej ofiary erupcji wulkanu, które złodzieje buszujący na tym terenie kilkaset lat temu wrzucili do jednego z garnków. Ruiny Pompejów zostały odkryte w XVI wieku, a wykopaliska ruszyły około 1750 roku. Do dziś odkopano około 2/3 dawnego obszaru miasta.

fot. PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI
Podobnych miejsc sprzedających żywność wprost na ulicy odkryto już w Pompejach 80, ale to pierwszy raz gdy taką miejską jadalnię wykopano w całości. W ostatnim roku istnienia miasta położonego ok. 20 km od Neapolu żyło 13 tys. osób.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa