Jak przechowywać delikatne produkty? Sprawdź nowości na rynku AGD, które wydłużą świeżość jedzenia
Chyba każdy z nas miał do czynienia z sytuacją, kiedy niektóre produkty bardzo szybko się zepsuły, ale jedzenie nadal leżało w lodówce, przez co rozchodził się nieprzyjemny zapach. Marnowanie żywności wpływa negatywnie na środowisko naturalne oraz stan naszych portfeli. Można jednak temu zapobiec. Właściwe rozmieszczenie żywności w lodówce oraz innowacyjne technologie pomogą zachować świeżość i jakość przechowywanych produktów na dłużej.
- Promocja
Na jakie funkcjonalności lodówki należy zwrócić szczególną uwagę? Jak wybrać sprzęt AGD, który przerośnie nasze oczekiwania? Podpowiadamy!
Odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni
Właściwa organizacja przestrzeni w lodówce nie tylko ułatwi nam sięganie po aktualnie potrzebne produkty spożywcze, ale również wpłynie na smak i wygląd potraw. Jak układać żywność w lodówce? Na górnej półce, gdzie panuje wyższa temperatura, powinny znajdować się produkty mleczne, takie jak mleko, kefir czy jogurty oraz dżemy i konfitury. Środkowa strefa zarezerwowana jest dla produktów, które psują się szybciej, czyli wędliny, sery, sosy czy zupy. Na dolnej półce panuje najniższa temperatura, idealna do przechowywania mięsa czy ryb. Natomiast warzywa i owoce przechowujemy zawsze oddzielnie w szufladach na dole lodówki.
Jednak jak uporządkować dużą ilość żywności? Dzięki odpowiednio ułożonym półkom i przegródkom zyskujemy możliwość łatwej segregacji różnego rodzaju produktów. Nawet jeśli wypełnimy całą lodówkę po brzegi, żywność nie popsuje się szybko. Wszystko za sprawą inteligentnych technologii dostępnych w nowoczesnych lodówkach.
Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty można przechowywać w chłodzie. Zaliczamy do nich m.in. ziemniaki, pomidory, paprykę, ogórki, cebulę, czosnek, cukinię, rośliny strączkowe, jabłka, cytrusy, mango, banany czy melony. Konserw również nie trzeba trzymać w lodówce, póki nie zostały otwarte.
Jak utrzymać świeżość produktów na dłużej?
Kluczem do świeżości produktów spożywczych jest równomierne chłodzenie. Temperatura musi być dostosowana do żywności, która znajduje się w danej komorze. Zbyt niska może spowodować przedwczesne psucie się mięsa i warzyw, natomiast za wysoka doprowadzi do zamarzania płynnych produktów.
Jak inteligentne technologie pomogą nam utrzymać świeżość produktów? Lodówko-zamrażarki Toshiba wyposażone są w strefę kontroli wilgotności Moisture Zone – komora zapewnia 2 poziomy wilgotności (ponieważ warzywa wymagają większej wilgotności niż owoce). Natomiast komora Flexible Zone posiada 3 poziomy temperatury (suche produkty i napoje wymagają niższej temperatury niż warzywa i owoce). Jednak to nie wszystko! Lodówko-zamrażarki Toshiba wyposażone są w system AlloyCooling™, czyli technologię chłodzenia 360°, która równomiernie i jednolicie chłodzi wnętrze. Te nowoczesne systemy mają ogromny wpływ na świeżość przechowywanej żywności! Powyższe funkcjonalności są dostępne w modelach lodówko-zamrażarek Toshiba GR-RB500WE-PMJ(06) oraz GR-RB449WE-PMJ(06).
Innowacyjne rozwiązania w lodówkach
Mimo prawidłowego przechowywania produktów często zapachy mieszają się we wnętrzu lodówki. Jak temu zapobiec? Nowoczesne sprzęty mają specjalną technologię bakteriobójczą, która neutralizuje zapachy i przedłuża świeżość żywności. Przykładem jest plazmowa technologia Pure Bio, w którą wyposażone są najnowsze lodówko-zamrażarki Toshiba. Systemy Toshiba Dual Cooling niezależnie kontrolują temperaturę we wnętrzu lodówki i zamrażarki, co również zapobiega przenikaniu zapachów. Dzięki takiemu rozwiązaniu produkty spożywcze znacznie dłużej zachowują świeżość, kształt i kolor takie jak w dniu zakupu.
Lodówka powinna być nie tylko funkcjonalna, ale również pięknie prezentować się w kuchni. Sprzęt AGD Toshiba jest wyjątkowy pod tym względem – odznacza się eleganckim stylem i japońskim minimalizmem. Szczególnie warto zwrócić uwagę na lodówko-zamrażarki w kolorze Morandi Grey, który wpisuje się w styl aranżacyjny każdej kuchni!
1 z 1
Jak przechowywać delikatne produkty?