Reklama

Greckie Lesbos to świetny pomysł na tegoroczne wakacje, niezależnie od tego, czy wolimy aktywny wypoczynek z pyszną kuchnią czy relaks na plaży.

Reklama
Kafejka na Lesbos / Archiwum GNTO

Lesbos

Zachwycająca wyspa Lesbos jest trzecią co do wielkości wyspą Grecji. Panuje tu łagodny klimat śródziemnomorski, a odwiedzający mogą nacieszyć się bogatą florą i fauną, tryskającymi ze skał źródłami, gajami oliwnymi, słynnym skamieniałym lasem, malowniczymi tradycyjnymi wioskami, pysznymi lokalnymi produktami oraz architekturą ukształtowana przez rozwój przemysłowy wyspy w XIX wieku.

Skala Kallonis / Archiwum GNTO

Wkład Lesbos w rozwój sztuki na przestrzeni wieków jest bezcenny. W starożytności i czasach współczesnych z tej właśnie wyspie wywodzili się wybitni przedstawiciele świata sztuki, spośród których najsłynniejszymi są starożytna poetka Safona oraz laureat literackiej nagrody Nobla, pisarz i eseista Odiseas Elitis.

Zwiedzanie Wyspy

Mitylena to jedno z najstarszych greckich miast-państw. Jest zbudowana na siedmiu wzgórzach i jest stolicą Lesbos. Tradycyjne domy i neoklasycystyczne budowle, bizantyjskie kościoły i starożytne pomniki zapraszają do spaceru po mieście.

W mieście funkcjonuje wiele muzeów czekających na odwiedziny, takie jak Muzeum Archeologiczne z mozaikowymi podłogami i malowidłami ściennymi, a także Kościelne Muzeum Bizantyjskie, które prezentuje rzeźbione w drewnie eksponaty, ikony, naczynia sakralne i dzieła sztuki złotniczej.

Drugim co do wielkości miastem na wyspie jest Plomari, liczące 3500 mieszkańców. Największy rozwój miejscowość ta przeżywała na początku XX w., tuż przed wojną grecko-turecką (1922), kiedy działały tu tłocznie i zakłady przetwórstwa oliwek, garbarnie, gorzelnie i mydlarnie.

Plaża w Plomari na Lesbos / Archiwum GNTO

Najbardziej znaną miejscowością na Lesbos jest Watera, znana z długiej, piaszczystej plaży, która ciągnie się aż do przylądka Agios Fokas, gdzie znajduje się kościół o tej samej nazwie oraz ruiny wczesnochrześcijańskiej bazyliki i pozostałości świątyni Dionizosa. Kolejną bardzo popularną plażą jest Petra, która słynie z imponującej skały wznoszącej się nad brzegiem morza.

Na zachodnim wybrzeżu Lesbos znajduje się jeden z najważniejszych skamieniałych lasów na świecie. Obecnie jest to teren parku narodowego i oferuje możliwość obejrzenia unikalnych skamieniałości drzew sprzed 20 milionów lat. Rzadkość i wyjątkowość tego miejsca jest nie do opisania słowami. Za sprawą setek stojących i przewróconych czerwonych, żółtych, zielonych i czarnych pni drzew, z gigantycznymi nienaruszonymi systemami korzeniowymi, z najgrubszym stojącym skamieniałym drzewem na świecie (obwód 13,7 m) i najwyższym w Europie (7,02 m), Skamieniały Las Lesbos jest nie tylko drugim co do wielkości tego rodzaju kompleksem na świecie, ale także sam w sobie jest idealnym dowodem wszechpotężnej wspaniałości i mocy Natury.

Lokalne specjały

Bogactwo przyrody oraz dziedzictwo kulturowe wyspy ma również przełożenie na sztukę kulinarną Lesbos, opierającą się przede wszystkim na świeżych, lokalnych produktach. Wiele z miejscowych wyrobów jest produktami eskportowymi i można je nabyć na całym świecie – najlepiej smakują jednak w miejscu, gdzie powstały! Oto niektóre tylko z przysmaków, jakie ma do zaoferowania wyspa.

Kafejka na Lesbos / Archiwum GNTO

W licznych tawernach i „ouzeriach” na wyspie można skosztować pełnej gamy lokalnych pyszności. Ucztę najlepiej rozpocząć od pachnącego anyżem ouzo na lodzie, z którym idealnie współgra półmisek świeżych owoców morza: peklowane sardele i sardynki, anchois marynowane w oliwie z oliwek, occie i czosnku, pieczone przegrzebki skropione oliwą z oliwek, grillowana ośmiornica i wiele innych pysznych „meze”.

Jeśli głód nie przestał doskwierać, spróbuj smażonego sera ladotyri saganaki, gołąbków z liści winogron dolmadakia oraz kwiatów cukinii faszerowanych ryżem i ziołami, klopsików z ouzo, grillowanych świeżych sardynek lub nadziewanych kalmarów.

Lokalne gospodynie domowe są bardzo dumne ze swoich tradycyjnych przepisów. Nie powinno to dziwić, dania takie jak faszerowana jagnięcina z wątróbką, rodzynkami i orzeszkami pinii, faszerowane pomidory i bakłażany z ośmiornicą czy sardynki z piklami i kaparami zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Na wyspie Lesbos spółdzielnie gospodyń domowych produkują pyszne słodycze, których warto skosztować na miejscu, a potem kupić słoiczek i zabrać go w drogę powrotną. Będąc w okolicy trzeba spróbować pysznej baklavy z migdałami i wodą różaną, ciasta dyniowego, lokalnego ciasta "planzeta” (nasączonego syropem ciasta z migdałami lub orzechami włoskimi z cynamonem) oraz szerokiej gamy przepysznych "słodkości z łyżeczki", czyli marmolad, dżemów i likierów.

Reklama

Materiał informacyjny Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej. Źródło: http://www.visitgreece.gr

Reklama
Reklama
Reklama