Polska Toskania - tam, gdzie słońce świeci najdłużej w ciągu roku
Malownicze Roztocze położone na południowym wschodzie co roku przyciąga coraz więcej turystów z całego kraju. Łaskawa natura stworzyła tu sprzyjające warunki do uprawy soczystych i słodkich owoców, pozwalając tym samym polskiej branży winiarskiej odrodzić się na nowo.

Winnic w naszym kraju przybywa, a enoturystyka to obecnie jeden z najciekawszych podróżniczych trendów. Szansa odwiedzenia miejsc, w których powstają wina o wielu odmianach, bliskość dzikiej natury, a przede wszystkim możliwość spróbowania regionalnych produktów budzi coraz większe zainteresowanie turystów.
Absolutnie wyjątkowym punktem na enoturystycznej mapie jest Roztocze – miejsce, w którym ciepły, zbliżony do kontynentalnego klimat, żyzne gleby oraz łagodne wzgórza tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli. Ten region obfituje jednak nie tylko winogrona, lecz także porzeczki, gruszki, agrest i wiśnie, czyli soczyste owoce, na bazie których powstają wyjątkowe produkty, w tym wina. Aż 46 procent całej krajowej produkcji porzeczek i 40 procent agrestu zbiera się właśnie w tym regionie
– Nasz kraj jest obecnie drugim na świecie producentem porzeczek, a na Roztoczu możemy znaleźć ich wiele rodzajów – mówi Artur Dubaj, winemaker Winiarnia Zamojska. – Ogromną stratą byłoby nieskorzystanie z potencjału, jaki wyróżnia właśnie tę krainę geograficzną. Dlatego tworzone przez nas produkty inspirowane są przede wszystkim naturą i tym, co w niej najpiękniejsze: autentyzm, różnorodność i świeżość.

Zamojski mikroklimat i moc roztoczańskich smaków to dla Winiarni silny fundament łączenia najlepszych tradycji polskiego winiarstwa z bogactwem natury. To jednak nie byłoby możliwe bez zaangażowania sadowników, czyli regionalnych pasjonatów odznaczających się wieloletnim doświadczeniem i rozległą wiedzą o smakach Roztocza:
– Pracujemy z najlepszymi sadownikami, których troska i uważność gwarantują najwyższe walory smakowe każdego zbioru – dodaje Wioletta Wilkos, Prezes Fundacji Winiarnie Zamojskie. – Jesteśmy zaszczyceni mogąc współtworzyć produkty z ekspertami, dla których nawet najmniejsze detale nie pozostają bez znaczenia. To dla nas ogromna inspiracja do nieustannego ulepszania naszych wyrobów i ciągłego poszukiwania nowych, smakowych walorów.

Mimo iż dla tego regionu Polski postęp cywilizacyjny okazał się dość łaskawy, a budownictwo nie stanowi głównego zainteresowania zwiedzających, kraina na południowym wschodzie oferuje o wiele więcej. Faliście ukształtowana powierzchnia, czyste rzeki i potoki, osiemnaście rezerwatów przyrody i cztery parki krajobrazowe to zaledwie kilka argumentów za tym, by odwiedzić Roztocze o dowolnej porze roku. Szczególnie atrakcyjnym okresem wyprawy do polskiej Toskanii jest jednak sezon wiosenny lub letni - najlepszy czas na rozkoszowanie się szlachetnym owocowym winem, zjawiskowymi widokami i pełnym słońcem. Roztocze zachwyca!
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa