Potrawy wigilijne – najlepsze smaki z 8 regionów Polski!
Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas obfitujący w wiele tradycji. Jedną z nich jest przygotowanie 12 wigilijnych potraw. Choć w całej Polsce tradycja jest ta sama – potrawy wigilijne oraz ich składniki mogą się bardzo różnić. Sprawdź, jakie dania robione są w poszczególnych regionach naszego kraju.
Polska tradycja w przyrządzaniu potraw wigilijnych
Polska tradycja głosi, że potrawy wigilijne powinny być proste do wykonania i składać się w szczególności z plonów ziemi. Dlatego na świątecznych stołach nie powinno zabraknąć: zbóż, maku, grzybów, kapusty, orzechów, bakalii oraz owoców takich jak gruszki, jabłka czy śliwki. Zobacz, jakie potrawy wigilijne królują w poszczególnych regionach Polski. Może w tym roku zrobisz coś nowego?
1. Mazowsze – jakie potrawy zjemy w samym sercu Polski?
Podstawowym daniem serwowanym na Mazowszu, jest barszcz czerwony bądź zupa grzybowa. Barszcz podawany jest zazwyczaj z uszkami lub pasztecikami z nadzieniem z kapusty i grzybów. Dawniej serwowany był również z ziemniakami i grzybami. W niektórych polskich rodzinach pozostała również tradycja na sporządzanie zupy rybnej. Przygotowuje się ją na wywarze z karpia, warzyw i aromatycznych ziół. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami oraz klusków z makiem.
2. Jakie dania goszczą w województwie śląskim?
W Boże Narodzenie na Śląsku wyróżnia się przede wszystkim oryginalną zupę siemieniotkę. Przygotowywana jest z nasion konopi, a dodatkiem do niej może być kasza gryczana bądź grzanki. W tym regionie Polski w święta spożywa się również kapustę z grochem oraz dania na słodko. Są to między innymi:
- babówki – babki drożdżowe z bakaliami,
- ciasteczka robione z orzechów,
- makówki nazywane również makiełkami – robione są z maku, bułek, mleka, bakalii oraz miodu,
- moczka – podstawą tej potrawy jest ciasto piernikowe, migdały, rodzynki, suszone owoce oraz piwny wywar,
- obowiązkowo na śląskim stole musi się znaleźć również kompot z suszonych owoców oraz,
- jaglanka z suszonymi śliwkami oraz słodem
Powyższe dania są tradycją od pokoleń. Śląsk słynie z pysznych potraw wigilijnych, a w szczególności tych na słodko!
3. Poznaj pyszne dania z Lubelszczyzny!
Jednym ze słodkich potraw tego regionu jest kutia, pochodzi m.in. z dawnej polskiej kuchni kresowej. W tej chwili można śmiało powiedzieć, że jest stałym akcentem na wigilijnej wieczerzy w województwie lubelskim. Znajdziemy tutaj również potrawy wigilijne na słono, takie jak: pierogi z kaszą gryczaną, śledzie z cebulą, karpia wędzonego lub w galarecie oraz kulebiaka – dużego pieroga faszerowanego kapustą.
4. Potrawy wigilijne na Pomorzu i Kaszubach
Pomorze i Kaszuby to miejsca, które słyną z darów morza. Podczas wigilijnego spotkania, rodzina może skosztować m.in. smażonych ryb, wędzonego węgorza, śledzi z ziemniakami, zupy śledziowej. Nie brakuje również dań na słodko: makowca, klusków z makiem, pierników oraz zupy brzadowej z kluskami. Zupa brzadowa to danie wykonywane na Kaszubach głównie z suszonych owoców.
5. Świąteczne dania z Podlasia
Na Podlasiu ciekawym daniem jest bezmięsny bigos z kiszonej kapusty. Podczas kolacji wigilijnej podaje się również: rybę po żydowsku (inaczej po grecku), zupę grzybową, a do picia – kompot z suszu. Ze słodkich dań w tym regionie można zjeść kutię.
6. Podhale i jego pyszny specjał
Potrawą wigilijną, która jest charakterystyczna na Podhalu, są bryndzylki – pierogi, które wykonuje się głównie z bryndzy i ziemniaków oraz farszu z wędzonym oscypkiem. Odpowiednio przygotowane składniki wyrabia się na gładką masę i w taki sposób powstaje ciasto na bryndzylki. Pierogi z bryndzą są faszerowane oraz pieczone w piecach. Jest to niezwykle sycące danie!
7. Małopolska – jakie dania słyną w tym regionie?
Na świątecznym stole w Małopolsce gości wigilijny żur z grzybami czy gotowany groch – sam lub z dodatkiem kapusty. Daniem, które przyrządza się tutaj na słodko, jest zupa migdałowa. Zupa jest tak pyszna, że możemy ją spożywać również w następnych dniach po świątecznej kolacji. Zupa migdałowa to połączenie mleka, ryżu, migdałów, słodu, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz korzennych przypraw. Warto wykonać tę zupę na słodko na najbliższe święta!
8. Potrawy wigilijne w Wielkopolsce
Pierwszym daniem, którego należy spróbować, jest zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek, serwowana z pszennymi kluseczkami. Tradycyjnymi potrawami Wielkopolski są także pożywne śledzie w śmietanie z ziemniakami, kapusta z grzybami, zupa konopna lub grochowa oraz smażony karp.
Rola tradycji przy wigilijnej kolacji
Tradycja głosi, że podczas celebrowania wigilii należy spróbować każdego z 12 przygotowanych dań. Dzięki temu będziemy mogli spodziewać się udanych kolejnych 12 miesięcy. Uważa się również, że jest to odzwierciedlenie liczby apostołów, którzy zasiedli wraz z Jezusem do ostatniej wieczerzy. Wykonaj regionalne dania i świętuj ten wyjątkowy dzień z najbliższymi!
Więcej inspiracji na przepisy wigilijne znajdziesz na winiary.pl