Reklama

Ser welski, brukowiec mazurski, kawior ze szczupaka, fefernuszki – to tylko niektóre z blisko 50 produktów tradycyjnych Warmii i Mazur, wpisanych na oficjalną listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Amatorzy kulinarnych doznań, którzy tu zawitają, z pewnością będą usatysfakcjonowani. Przez cały rok czekają na nich restauracje w kilkugwiazdkowych hotelach, przytulne pensjonaty i gospodarstwa agroturystyczne, które często oferują gościom własne wyroby. Znajdą tu również wyrafinowaną kuchnię, domowe potrawy i oczywiście lokalne specjały, takie jak plince z pomoćką, farszynki czy nadziewane ślimaki.

Reklama

Jedzenie to jeden z filarów tutejszej kultury. Od wiosny do jesieni na terenie województwa odbywają się liczne imprezy i festiwale kulinarne – powszechnie znane, odwiedzane przez gości z odległych zakątków kraju oraz kameralne, które dają okazję do poznania mniejszych miejscowości, leżących poza głównymi szlakami turystycznymi. Swoje święto mają między innymi gęsi i ryby, chleb i miód, jabłka i ziemniaki oraz oczywiście sery. Warto już teraz wpisać sobie daty tych wydarzeń do kalendarza.

To wszystko jest możliwe dzięki doskonałym lokalnym produktom, które rzecz jasna najlepiej smakują na miejscu, ale mają swoich zwolenników w całej Polsce. Zboża, warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja i mleko – te produkty oraz ich przetwory pochodzące z Warmii i Mazur cieszą się uznaniem nawet za granicą, będąc ważnym towarem eksportowym. Gdzie kryje się sekret tej renomy i popularności? To proste – w tym regionie wszystko sprzyja produkcji żywności wysokiej jakości: tradycje rolnicze i rybackie, warunki przyrodnicze, nieskażone środowisko, wreszcie korzystne otoczenie biznesowe. Branża, jako jedna z trzech inteligentnych specjalizacji, może liczyć na szczególne wsparcie samorządu.

Obecnie Warmia i Mazury mogą się poszczycić największą w Polsce liczbą producentów ekologicznych – aż 3,5 tys., co stanowi niemal 21 proc. wszystkich gospodarstw tego typu w kraju. Ponad 11 tys. firm zajmuje się uprawą rolną, chowem i hodowlą zwierząt, a kolejnych 1,9 tys. produkuje artykuły spożywcze i napoje; do tego dochodzą branże pokrewne. Prężnie rozwijająca się specjalizacja pozwala zrealizować prawdopodobnie każdy pomysł na biznes: zarówno spełnić marzenie o powrocie do korzeni i pracy w zgodzie z naturą, jak i korzystać ze wszelkich udogodnień nowoczesności, za sprawą rozwiniętej infrastruktury, zaplecza naukowego i licznych instytucji wspierających przedsiębiorców.

Północno-wschodnia Polska wspaniałymi smakami zachęca, by ją odwiedzić – i delektować się np. dzyndzałkami z hreczką i skrzeczkami oraz niedźwiedziówką – a przy tym stwarza możliwości, by z sukcesem rozwijać biznes, stając się częścią rewolucji żywieniowej w myśl idei „jesteś tym, co jesz”.

Warmia i Mazury – pracuj, inwestuj, ciesz się życiem!

Reklama

Więcej informacji o potencjale biznesowym Warmii i Mazur znajdziesz w nowym serwisie invest.warmia.mazury.pl. To kompleksowe źródło wiedzy dla wszystkich przedsiębiorców. Strona zawiera szeroką bazę ofert inwestycyjnych, wraz ze szczegółową dokumentacją dostępnych nieruchomości. Pomocnym narzędziem jest także Przewodnik inwestora, który w przystępny sposób wyjaśnia cały proces inwestycyjny – od poszukiwania lokalizacji, aż do finalizacji przedsięwzięcia.

Reklama
Reklama
Reklama