Wyjątkowe doświadczenia dla smakoszy w Dubaju. Odkrywamy największe trendy gastronomiczne miasta
Dubaj oferuje mnóstwo fantastycznych doznań smakowych. Znajdziecie tam różnorodną, przepyszną mieszankę kuchni międzynarodowej i lokalnej kuchni emirackiej.
Dubaj kojarzony jest z rozmachem, przepychem i luksusem. Mało kto jednak wie, że to wspaniałe miejsce dla smakoszy kulinarnych. W największym mieście Zjednoczonych Emiratów Arabskich znajdziecie mnóstwo wspaniałych lokali gastronomicznych. To restauracje, w których pracują światowej sławy szefowie kuchni, ale też lokalne knajpki, gdzie zjecie różnorodne potrawy z ponad 200 krajów świata. Wyjątkowa mieszanka tradycyjnej i współczesnej kuchni, niezwykłe kulinarne eksperymenty, fuzja smaków i zrównoważone praktyki sprawiają, że trudno przejść obok gastronomicznych atrakcji Dubaju obojętnie.
Zrównoważona kuchnia i lokalne jedzenie
Zrównoważona kuchnia to coś, o co dbamy dziś na całym świecie. Coraz więcej restauracji oraz kawiarni stosuje praktyki przyjazne środowisku i korzysta tylko ze składników pochodzących z lokalnych źródeł. Wiele lokali w Dubaju oferuje menu zgodne ze strategią „od pola do stołu” i zmniejsza ilość odpadów, dzięki kompostowaniu i recyklingowi. Duży nacisk kładzie się też na ograniczenie zużycia plastiku i wdrażanie energooszczędnych systemów. W mieście można znaleźć też coraz więcej wegańskich i wegeteriańskich knajp.
Świadomość wpływu produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne rośnie, więc nic dziwnego, że zrównoważona kuchnia stała się tak ważna dla gości, szefów kuchni i restauratorów. Dubaj nie tylko chce promować zdrowszy styl życia, ale również walczy o lepszą przyszłość dla następnych pokoleń.
Najważniejsze kulinarne trendy Dubaju i najciekawsze lokale znajdziecie w naszej galerii.
1 z 13
Lowe
Lowe działa zgodnie z tymi globalnymi trendami. Jako jedna z pierwszych restauracji w mieście zaczęła promować ideę korzystania z lokalnych, sezonowych produktów. Dania, które możecie tam zamówić, są przyrządzane w naturalny, tradycyjny sposób – na ogniu. Otwarta kuchnia z grillem węglowym, rożnem i piecem opalanym drewnem pozwala tamtejszym kucharzom na tworzenie niepowtarzalnych i pysznych dań. Nic dziwnego, że Lowe zdobyło Zieloną Gwiazdę MICHELIN w 2022 roku. To nagroda przyzwana restauracjom, które nie tylko wyróżniają się wyjątkowym smakiem, ale również mają na względzie dobro środowiska.
Danie, którego musicie tam spróbować:
„Żółte curry z tego, co zostało”, czyli jedno z dań z serii „wykorzystuj, nie marnuj”. Znajdziecie w nim skórkę imbiru, łodygę kolendry czy główki ryb, czyli składniki, które nie zostały wykorzystane przy tworzeniu innych potraw.
2 z 13
Boca
Boca, zlokalizowana w dzielnicy finansowej Dubaju, to nowoczesna europejska restauracja, która serwuje m.in. dania kuchni hiszpańskiej. Lokal jest jednym z pionierów, jeśli chodzi o zrównoważone jedzenie i pozyskiwanie lokalnych składników od rolników i rybaków. Boca wdrożyła też szereg środków mających na celu zmniejszenie ilości odpadów i prowadzenie zrównoważonej działalności. Zrezygnowała z produktów jednorazowego użytku, regularnie przeprowadza audyty funkcjonowania kuchni i barów, a także współpracuje z partnerami wyznającymi podobne wartości.
Restauracja w 100% działa na energii odnawialnej. Opublikowała nawet pierwszy raport dotyczący emisji dwutlenku węgla, aby szczegółowo opisać wpływ, jaki ma na środowisko. Te działania przyniosły jej tytuł Gault & Millau 2022 ZEA „Zrównoważona kuchnia roku”. Niedawno Boca znalazła się też na prestiżowej liście 50 miejsc, które warto odkryć.
Danie, którego musicie tam spróbować:
„Ogród na pustyni” – czyli burak, lokalne rośliny pustynne (khobez, homaid, marynowany khansour), lokalne i regionalne sezonowe warzywa, puree z pieczonego bakłażana, marynowana skórka arbuza, lokalne zioła i kwiaty jadalne.
3 z 13
Paus Café
Paus Café położona w dubajskiej dzielnicy Umm Suqeim to modna kawiarnia wellness, która nie mogła nie znaleźć się na tej liście. Znajdziemy w niej nie tylko szeroki wybór kaw, herbat czy innych napojów, ale też skorzystamy z zabiegów odnowy biologicznej i masaży. Jasne i przestronne wnętrze, a także zielony dziedziniec lokalu tworzą idealne miejsce do odpoczynku. Wyróżnikiem Paus Café są również zrównoważone i lokalne składniki, współpraca z rolnikami i filozofia „od pola do stołu”. To podejście do zrównoważonej kuchni znajduje odzwierciedlenie w menu. Przykład? Ciasto nazywane lokalnie „Olive oil Slice”.
Danie, którego musicie tam spróbować:
Lokalnie uprawiany aksamitny bakłażan i puszysty ryż ghee.
4 z 13
Kuchnia pobudzająca zmysły
Kuchnia pobudzająca zmysły zyskuje na popularności. Wcale się temu nie dziwimy, bo pozwala na przeżycie doświadczeń kulinarnych zorganizowanych w zupełnie nowy sposób. Zamiast po prostu usiąść i zjeść posiłek, możemy przenieść się do innego świata lub czasu dzięki wykorzystaniu technologii, opowiadaniu historii i wyszukanym scenografiom. Te doświadczenia mogą obejmować wszystko, od jedzenia w środowisku rzeczywistości wirtualnej po dania w odtworzonym historycznym otoczeniu.
Dubaj jest liderem tego trendu, więc w mieście znajdziemy wiele takich lokali. W przyszłości możemy liczyć na jeszcze bardziej innowacyjne i ekscytujące doświadczenia nie tylko w Dubaju, ale i na całym świecie.
5 z 13
Seven Paintings
Seven Paintings (Siedem obrazów) to rewolucyjna koncepcja kulinarna, która oferuje jedyne w swoim rodzaju doznania. Łączy teatralność opowiadania historii, iluzję i najnowocześniejszą technologię z grafikami 3D. Lokal prowadzony jest przez światowej sławy artystę i szafa kuchni Omara Satwari, oraz szefa kuchni Daniela Sheperda. Zjemy u nich siedmiodaniową kolację z nowatorskimi drinkami, posłuchamy historii opowiedzianych przez Leonarda da Vinci i Monę Lisę, a także odkryjemy dzieła wielkich mistrzów, takich jak Michał Anioł, Banksy, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Andy Warhol, Salvador Dalí i Vincent van Gogh. Całość okraszona jest zapierającymi dech w piersiach efektami specjalnymi i przysmakami kulinarnymi, które wyglądają jak małe dzieła sztuki.
Danie, które musicie tam spróbować:
Każde danie inspirowane jest innym uznanym malarzem, więc najlepiej spróbować wszystkie. Faworytem wśród gości jest jednak Picasso, czyli sałatka z owoców morza zwieńczona jadalnym nadrukiem „zawodzącej kobiety”.
6 z 13
Minimalistyczna kuchnia
Minimalistyczne posiłki stały się bardzo popularne w branży restauracyjnej. Wiele osób ponad wszystko ceni sobie w kuchni prostotę i wyrafinowanie. Dubaj jest pionierem tego trendu. Znajdziemy tu wiele restauracji oferujących minimalistyczny wystój i proste menu, w którym stawia się na jakość, a nie ilość pozycji. Takie lokale mają zazwyczaj nowoczesne wnętrza ze stonowanymi kolorami i prostymi meblami. Dużą rolę odgrywa w nich naturalne światło. Menu często zawiera ograniczoną liczbę dań przygotowanych z wysokiej jakości składników, z naciskiem na smak i prezentację.
7 z 13
La Nena
La Nena to awangardowy concept, łączący przytulną kawiarnię z pracownią projektowania wnętrz i powierzchnią handlową. Kameralne, ciepłe wnętrze lokalu, z naturalnymi fakturami i kolorami ziemi, wprowadza gości w spokojną i relaksującą atmosferę. Położona w kreatywnej, przemysłowej dzielnicy Dubaju, La Nena Coffee oferuje szeroki wybór pysznych kaw i ciastek, a także kolekcje dekoracji wnętrzarskich siostrzanej marki La Nena Home. W tym lokalu nic nie jest przypadkowe. Ani wnętrze, ani jego wyposażenie, ani naczynia używane do serwowania dań. Wiele charakterystycznych elementów, jakie zobaczymy w kawiarni, ręcznie wyrabiali lokalni rzemieślnicy z hiszpańskiej Galicji.
Danie, którego musicie tam spróbować:
Lokal słynie z kawy rzemieślniczej. W krótkim menu znajdziemy wiele pysznych kawowych napojów, takich jak hiszpańska latte.
8 z 13
Knajpy z lokalnym jedzeniem
W ostatnich latach w Dubaju przybyło restauracji serwujących lokalne jedzenie. To zazwyczaj małe lokale znane z wyjątkowych i innowacyjnych potraw inspirowanych zarówno kuchnią świata, jak i bogatym dziedzictwem kulturowym regionu. Ten trend wynika z rosnącego zainteresowania mieszkańców i turystów autentyczną kuchnią, która odzwierciedla różnorodny krajobraz kulturowy miasta.
9 z 13
3FILS
3FILS (3PLIKI) to lokalna restauracja, która szturmem zdobyła kulinarną scenę Dubaju. Założona w 2016 roku znana jest przede wszystkim z innowacyjnego podejścia do kuchni azjatyckiej. Zespół stojący za 3FILS kieruje się odważnymi zasadami, które odróżniają restaurację od innych lokali gastronomicznych. 3FILS oferuje wyjątkowe wrażenia, każde danie odpowiada tam inną historię. Restauracja wzorowana jest na stylu lokalnej społeczności. Zlokalizowana w porcie zachęca gości do spotkań i dzielenia się wrażeniami.
Dbałość o jakość i stosowanie wyłącznie najświeższych składników opłaciło się. 3FILS od dwóch lat znajduje się w pierwszej piątce na liście MENA’s 50 Best Restaurants.
Danie, którego musicie tam spróbować:
Ich popularny Wagyu Don zrobiony z polędwicy A5 Wagyu, słodki tajski sos z gorącymi truflami, sudachi.
10 z 13
Allo Bejrut
Założona w Dubaju sieć restauracji Allo Beirut wyróżnia się spośród wielu niedrogich libańskich knajp w mieście. W każdej z lokalizacji – w Al Warqa, Al Barsha i City Walk goście mogą spędzić czas w miłej, kolorowej przestrzeni. Industrialny, a jednocześnie przytulny wystrój obejmuje odsłonięte sufity i otwarte kuchnie, w których można obserwować przygotowywanie dań. Miło popatrzeć, jak zespół piekarzy pracuje nad tzw. saj bread, a szefowie kuchni błyskawicznie formują falafelowe kulki. W przeciwieństwie do wielu podobnych libańskich knajpek w stylu pits top, Allo Beirut oferuje pełne menu, od fatteh śniadaniowych i gorących wrapów po pełnowartościowe dania z grilla. Wszystko to w konkurencyjnych cenach, zaczynając od 9 AED (Dirhama Zjednoczonych Emiratów Arabskich) za manakish i 11 AED za shawarmę.
Danie, którego musicie tam spróbować:
Kurczak Shawarma po arabsku zawinięty w saj bread, podawany z piklami, frytkami i kremem czosnkowym.
11 z 13
Retro jadalnie
Restauracje, które przenoszą gości w przeszłość, to istotny trend w sektorze gastronomicznym Dubaju. Takie lokale często mają wystrój i muzykę inspirowaną stylem retro, a także menu, w którym znajdują się klasyczne dania i napoje z minionych epok. Od knajpek w stylu lat 50., po butikowe restauracje w stylu art déco - każdy znajdzie coś dla siebie na dubajskiej scenie kulinarnej w stylu retro. Nic dziwnego, że te lokale są tak popularne wśród osób szukających wyjątkowych doznań kulinarnych.
12 z 13
Torno Subito
Torno Subito, dzieło uznanego szefa kuchni Massimo Bottury, to kawałek retro włoskiego glamour w samym sercu Dubaju. Wspaniała lokalizacja (lokal położony jest na plaży) i luźna atmosfera lat 60. sprawiają, że restauracja z nagrodą Michelin to obowiązkowy punkt do odwiedzenia, jeśli się szuka ucieczki od zgiełku. Goście mogą zjeść posiłek na plaży, w otoczeniu pięknych widoków na Zatokę Perską. Menu to klasyczne włoskie smaki z ciekawymi akcentami, które z pewnością zachwycą wielu z was.
Danie, którego musicie tam spróbować:
Seppia e peperoni, sałatka tagliatelle z mątwą, dressing anchois, cytryna Sorrento, czerwona papryka i puder pomidorowy.
13 z 13
Akiba Dori
Menu Akiba Dori jest równie ekscytujące jak jego atmosfera. Lokal ten łączy japońskie jedzenie uliczne z kuchnią włoską. Dania podawane na małych talerzach idealnie nadają się do dzielenia się ze znajomymi. W menu znajdziemy m.in. tacos z pikantnym tatarem z tuńczyka, szaszłyki z czarnego dorsza marynowane w miso i dania z wołowiny Wagyu. Ich pizze są unikalnym połączeniem klasycznego włoskiego placka z inspirowanymi Japonią dodatkami, takimi jak kurczak teriyaki, pikantny tuńczyk i wasabi mayo. Akiba Dori oferuje ekscytujące doświadczenie gastronomiczne, idealne dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego i ekscytującego.
Danie, którego musicie tam spróbować:
Katsu sando z wołowiną Black Angus, kanapka panierowana w panko i smażona w głębokim tłuszczu, podawana z miodowym sosem katsu.