13 sposobów jak nie marnować żywności. To naprawdę proste
Podawaj poszczególne składniki dania na oddzielnych talerzach. Ciekawe? Sprawdź 12 pozostałych trików.
1 z 12
shutterstock_228005935
2. Czytaj etykiety
Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia,. Będziesz miał pewność, że zdążysz wykorzystać swoje zapasy. Doczytaj także skład produktu, tam wymienione są na przykład alergeny. Lepiej wiedzieć przed zakupem, czy dany produkt w ogóle powinieneś jeść.
Źródło: Shutterstock
2 z 12
shutterstock_342003344
3. Nie ulegaj promocjom i przecenom!
Nie kupuj więcej tylko dlatego, że cena jest niższa. Często takie produkty mają krótką datę przydatności do spożycia.
Źródło: Shutterstock
3 z 12
shutterstock_202577023
4. Nie chodź na zakupy głodny
Gdy pojawisz się w sklepiej z pustym żołądkiem zupełnie inaczej zareagujesz na zapachy i kolorowe opakowania niż gdy będziesz syty. "Kiszki grające marsza" podpowiedzą Ci by kupować więcej, a potem wylądujesz z niepotrzebnymi produktami, które mogą się zmarnować.
Źródło: Shutterstock
4 z 12
shutterstock_116371366
5. Pamiętaj o porządku w kuchennych szafkach i lodówce
Produkty ustawiaj zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia, tak by zjeść najpierw te, które psują się najszybciej.
Źródło: Shutterstock
5 z 12
shutterstock_229477021
6. Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce
Optymalna to około -4 stopnie Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura, w przypadku produktów łatwo psujących się, może spowodować pogorszenie ich jakości lub nawet zagrożenie dla zdrowia.
Źródło: Shutterstock
6 z 12
shutterstock_1654507
7. Gotuj z tego co zostało
Ze skrawków wędlin możesz przygotować leczo, z czerstwego pieczywa grzanki. Jest wiele innych przepisów zawierających resztki - warto ich poszukać.
Źródło: Shutterstock
7 z 12
shutterstock_268833668
8. Nie marnuj wartości odżywczych
Staraj się gotować i smażyć w wysokich temperaturach oraz obierać warzywa i owoce jak najcieniej. Najlpeiej gotować warzywa na parze lub w małej ilości wody.
Źródło: Shutterstock
8 z 12
shutterstock_286058756
9. Przekształcaj jedną potrawę w drugą
Ugotowane ziemniaki nadają się do wykorzystania na kopytka lub knedle; makaron, kasze lub ryż do różnego rodzaju zapiekanek lub jako dodatek do zupy. Warzywa z rosołu pasują do sałatek, głowy ryb są świetne na zupy i galarety; ugotowana fasola lub groch na smaczne pasty do kanapek, a obeschnięte owoce są idealne na kompot. Czerstwą bułkę warto zetrzeć i także wykorzystać.
Źródło: Shutterstock
9 z 12
shutterstock_124589956
10. Nakładaj na talerz mniejsze porcje
Przecież w razie czego zawsze możesz poprosić o dokładkę.
Źródło: Shutterstock
10 z 12
shutterstock_224254423
11. Podawaj poszczególne składniki dania na oddzielnych talerzach
Dzięki temu każdy wybierze sobie to co chce i tyle ile jest w stanie zjeść.
Źródło: Shutterstock
11 z 12
shutterstock_374095189
13. Wykorzystaj ponownie
Niewykorzystane produkty po ich schłodzeniu zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki. Kolejnego dnia możesz je odgrzać, albo wykorzystać do innych smacznych dań.
Źródło: Shutterstock
12 z 12
shutterstock_152299580
13. Rozmrażanie żywności przed gotowaniem powoduje straty składników odżywczych
Dlatego owoce i warzywa warto wkładać do wrzącej wody, bez wcześniejszego rozmrażania. Podobnie, małe zamrożone porcje mięsa zaleca się smażyć od razu w rozgrzanych naczyniu. Przy użyciu kuchenki mikrofalowej możmy skrócić czas rozmrażania na przykład ryb i filetów rybnych, zachowując ich wartość odżywczą i smak.
Źródło: Shutterstock