Co w wydaniu specjalnym? Zobacz spis treści
Wydanie specjalne "National Geographic – Jedz z głową" od dziś dostępne jest w kioskach w całej Polsce. A co w numerze?
Wywiad – Prof. Franciszek Adamicki odkrywa tajniki współczesnego ogrodnictwa. Powrotu do sielskich warzywnych działek raczej już nie przewiduje. Rozmawiała Danuta Śmierzchalska
W niewoli apetytu – Dostępność jedzenia wystawia dziś człowieka na ciągłe pokusy. Dlatego kwestia co i jak jeść jeszcze nigdy nie była tak ważna. Tekst Adam Robiński
Bez tłuszczu ani rusz – Dlaczego tłuszcz jest tak atrakcyjny? Bo jest nośnikiem smaku, a ponadto... uzależnia. Całkiem pozbyć się go z diety nie warto, a nawet nie należy. Tekst Paulina Szczucińska
Kariera hamburgera – Czym hamburger zawojował świat? Wygodą. I choć dziś można go dostać wszędzie, do fast foodów trzeba podchodzić wyjątkowo ostrożnie. Tekst Adam Robiński
Miła słodycz – Nasza skłonność do osładzania sobie świata ma zgubne konsekwencje. Na szczęście pojawiły się już sposoby pozwalające łasuchować bezkarnie. Tekst Paulina Szczucińska
Ryby spod glazury – Są cennym składnikiem diety. Trzeba jednak wiedzieć, które gatunki są najwartościowsze i które można zjadać, bo nie są zagrożone wyginięciem. Tekst Adam Robiński
Grzyby na talerzu – Niedoświadczeni zbieracze ryzykują dla nich zdrowiem. Mimo to nie należy sobie tego specjału odmawiać – ma bowiem sporo do zaoferowania. Tekst Adam Robiński
Mleko życia – Choć to bardzo wartościowy produkt – nie wszystkim służy. Ale nawet ludzie z nietolerancją laktozy nie stoją na straconej pozycji. Tekst Paulina Szczucińska
W kropli wody – Bez wody nie ma życia. Pić więc ją trzeba. Ale ile i jakiej? I czy wystarczy woda z kranu? Tekst Paulina Szczucińska
Owoc dla witaminy – Egzotyczne czy lokalne – czy to ma znaczenie? Na co zwracać uwagę? I czy dieta zredukowana do samych, zdrowych przecież, owoców, ma sens? Tekst Adam Robiński
W świecie przypraw – Był czas, gdy kosztowały krocie. Dziś stać na nie każdego, ale lista ich cennych właściwości nie przestała być przez to zdumiewająco długa. Tekst Paulina Szczucińska
Zdrowa porcja bakterii – Współpracujące z naszym organizmem drobnoustroje mogą nam poprawić odporność. Trzeba tylko wiedzieć, z jakich naturalnych procesów z ich udziałem warto skorzystać. Tekst Paulina Szczucińska
Cud pastylki – Zalewani reklamami suplementów diety nabieramy przekonania, że są konieczne. Ale czy na pewno? I co warto wiedzieć, by stosować je świadomie? Tekst Paulina Szczucińska
Barwniki dobre i złe – Jemy także oczami. Świadomi tej prawdy producenci koloryzują jedzenie na potęgę. Chemiczne składy szyfrują, podając „E z numerkami”. Pokazujemy więc, jak czytać spożywcze etykiety. Tekst Paulina Szczucińska
Ziółka na miłość – W aptece natury afrodyzjaki to pozycje znane od dawna. Czy jednak – poza ludowymi przekazami – kryje się w nich jakaś naukowo potwierdzona moc? Tekst Paulina Szczucińska
Utrzymać świeżość – Przemysłowo wytwarzana żywność musi być poddawana konserwacji. Dobrze wiedzieć jak, bo nie wszystkie metody są obojętne dla zdrowia. Tekst Adam Robiński
Toksyny w jedzeniu – Właściwie uniknąć się ich nie da. Ważne, by dawkować je z umiarem i unikać tych najbardziej zdradliwych. Tekst Paulina Szczucińska
Detoks duszy i ciała – Organizm doskonale radzi sobie z tym bez specjalnego wspomagania. Ale zawsze warto się rozprawić z obiegowymi mądrościami. Tekst Paulina Szczucińska
Jaskiniowa karta dań – Czy jadłospis z okresu paleolitu, sprzed wynalezienia rolnictwa, najlepiej odpowiadał naszym organizmom? Według niektórych teorii tak. Czy zatem celowy – i możliwy – jest powrót? Tekst Adam Robiński
Dieta przyszłości – Czy jesteśmy skazani na owady? A może będziemy jeść steki hodowane w laboratoriach? Obie opcje są wysoce prawdopodobne. Tekst Paulina Szczucińska