Najlepsza szynka na świecie dojrzewa 6 lat. Robią ją Hiszpanie
Lubisz szynkę? Przedstawiamy Ci zatem święty Graal wśród wedlin, przynajmniej według ekspertów, którzy zebrali się w Norymberdze na targach Biofach. Uznali, że najlepszą szynkę robią Hiszpanie.

Jej producent, Eduardo Donato z Katalonii przekonuje, ze sekretem jest hodowla. Od 26 lat hoduje rzadką rasę łaciatych świń Mancadeo de Jabugo. Zwierzęta żyją na wolnym wybiegu w dębowym lesie, odżywiają się żołędziami, a nie paszą jak świnie hodowane na przemysłową skalę. Gatunek Mancadeo de Jabugo jest wyjątkowo rzadki, obecnie jest ich na świecie poniżej setki.
Świnie żyją w takiej hodowli około trzech lat, a nie 14-18 miesięcy jak w przemysłowych hodowlach. To jednak nie koniec przygotowań, bo mięso by stać się słynną szynką dojrzewa jeszcze około 6 lat. Razem daje to 10 lat na przygotowanie potrawy! Stąd też jest to najdroższa szynka na świecie, kosztuje ponad 4 tysiące euro za sztukę.
Źródło: Puls Biznesu
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa