Reklama

Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP) to agencja Organizacji Narodów Zjednoczonych, a także największa organizacja humanitarna na świecie, która została powołana do zwalczania globalnego głodu. Siedziba WFP mieści się w Rzymie, a biura znajdują się w ponad 80 krajach na całym świecie.

Reklama

WFP pomaga wszędzie tam, gdzie zagrożone jest ludzkie życie, zwłaszcza jeśli ludzie nie są w stanie samodzielnie wytwarzać żywności lub nie mogą zapewnić jej sobie i swojej rodzinie, czyli przede wszystkim w sytuacjach kryzysowych, podczas wojen i katastrof naturalnych, a także po ich ustąpieniu, by pomóc społeczności w odbudowie normalnego życia. Głównymi regionami działania WFP są Afryka, Azja i Ameryka Południowa.

Wizją WFP jest świat, w którym każdy człowiek ma stały dostęp do żywności potrzebnej do aktywnego i zdrowego trybu życia. Według WFP bez żywności nie istnieje trwały pokój, demokracja i rozwój.

W 2018 r. wg danych ONZ około 820 mln ludzi (czyli co 9 człowiek na świecie) nie miało wystarczającej ilości pożywienia. W porównaniu do 2017 r. to wzrost o 9 mln. Liczba głodujących osób rośnie z roku na rok, a to sprawia, że wyeliminowanie głodu jest praktycznie niemożliwe do osiągnięcia. Liczba głodujących osób rośnie zwłaszcza w krajach dotkniętych spowolnieniem gospodarczym. Najbardziej cierpią osoby ubogie. Na każdym kontynencie kobiety bardziej niż mężczyźni są narażone na brak bezpieczeństwa żywnościowego. Największa dysproporcja jest w Ameryce Łacińskiej.

Najtrudniejsza sytuacja jest w Afryce, gdzie głód to powszechny problem. We Wschodniej Afryce nawet 30 proc. populacji jest dotknięta niedożywieniem. Sytuację pogarszają zmiany klimatyczne, konflikty zbrojne i spowolnienie gospodarcze, a ostatnio pandemia koronawirusa. Największa liczba osób głodujących żyje w Azji (ponad 500 milionów), a zwłaszcza w południowej części kontynentu.

Reklama

Łącznie w Afryce i Azji mieszka 9 na 10 dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu i przyrostu masy ciała. Ponadto, w Afryce i Azji mieszka 3 na 4 wszystkich dzieci z nadwagą. Jest to głównie spowodowane niezdrową dietą.

Reklama
Reklama
Reklama