Przeczytasz i zgłodniejesz. Ryby, raki, szynka i pierniczki, czyli fińskie smaki na Święta i nie tylko
Finlandia może kojarzyć się wam z surowym klimatem i przez to ograniczonym menu? Nic bardziej błędnego.
Wbrew pozorom fińska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych smaków i propozycji. Jeżeli macie ochotę zaskoczyć swoich gości na Święta, lub na jakikolwiek inny równie ważny wieczór, polecamy "podkraść" parę inspiracji z Północy. Nam przekazał je fiński ekspert, Pekka Pellinen - kulinarny koneser i miksolog marki Finlandia.
Bogactwo morza - ryby i raki
Finlandia to kraj o wyjątkowo głęboko zakorzenionej tradycji rybołówstwa. Widać to także na stołach: śledzie i łososie to stałe elementy także Świąt. Młodziutkie śledzie, czyli matiasy - po fińsku savusilli - to popularna przegryzka, szczególnie gdy na stole pojawiają się mocniejsze alkohole. Łosoś natomiast pojawia się praktycznie w każdej formie, ale jeżeli naprawdę chcecie zaskoczyć gości - proponujemy przygotować tradycyjną zupę z tej ryby, nazwaną lohikeitto.
Jednak najciekawszą chyba tradycją kulinarną Finlandii jest rak. Tej potrawie towarzyszy cały rytuał, a ze względu na wysoką cenę mięsa, trzeba umawiać się na nią wcześniej i najlepiej w większej grupie.
- Tradycja jest wciąż żywa - opowiada Pekka Pellinen - Odpowiednio wcześniej każdy daje znać ile zamierza zjeść. Gdy spotkamy się przy stole kolejność jest następująca: jemy, pijemy i śpiewamy.
Tradycyjnych przyśpiewek, które pojawiają się przy rakach i wódce, podobno są setki, a w każdym domu można spotkać inne. Dlatego każde tradycyjne spotkanie to także okazja do wymienienia się piosenkami. Tradycja każe także każdą kolejną pieśń przepić, więc do takiej imprezy potrzeba nie lada głowy!
Całonocne pieczenie i słodkości
Jedną z ciekawszych świątecznych fińskich potraw jest szynka, która, jak opowiada Pekka, zapieka się całą noc. Wielki kawał mięsa po nocy spędzonej w ten sposób jest smakołykiem, którym rodzina zajada się przez cały następny dzień.
- Jest tego tak dużo, że nie starczy nam miejsca na wiele więcej - mówi z uśmiechem Pellinen.
Oczywiście rybom oraz szynce towarzyszą warzywa, a na deser na stole pojawiają się owoce oraz tradycyjne fińskie słodycze: pierniczki piparkakut, lukrecja salmiakki oraz okraszone śliwkowym dżemem joulutorttu.
Hyvää Joulua - czyli Wesołych Świąt!
2 z 3
Święta po fińsku
Ciasteczka z dżemem śliwkowym.
Fot. Shutterstock
3 z 3
Święta po fińsku
Zupa z łososia.
Fot. Shutterstock