7/2014
Dalej za mniejTanie podróżowanie to nasze spécialité de la maison.– Potrzebowałam zastrzyku gotówki, by kontynuować podróż po Kanadzie. Szybko się okazało, że najlepszy zarobek zapewni mi sprzedaż garnków. Dwa tygodnie namawiania do tych metalowych cudeniek i mogłam pozwolić sobie na zjechanie całej Kolumbii Brytyjskiej – opowiada nasza dziennikarka Monika Berkowska. Redaktorka Basia Żukowska podczas półrocznego pobytu na Madagaskarze wydała 5 tys. zł, bo stawiała na wszystko co lokalne: transport, noclegi i jedzenie. M.in. żywiła się sprzedawanym na ulicy rosołem z kury. – Mój najtańszy wyjazd to zupełne last minute – opowiada Agnieszka Franus, dyrektor artystyczna. Kupiła wycieczkę do Maroka dzień przed wylotem i nie żałowała. Za 1500 zł zwiedziła wszystko, co chciała, przez ponad tydzień. W redakcji naszymi patentami na tanie podróżowanie dzielimy się na co dzień. W tym numerze postanowiliśmy zdradzić je i Wam. Podpowiadamy, jak polecieć na Tahiti za grosze, przeżyć safari w Botswanie bez korzystania z biur podróży czy odpocząć w Nikaragui za kilka cordob. Wszystkie patenty sprawdziliśmy na własnej skórze. A tak dokładniej – na własnym portfelu.
Spis treści
Fotoreportaż: Mistyczny teatr w Kerali
Planeta travelera
Wieści ze świata
Kierunek kultura
Podróżuj z głową
Zostań tubylcem: Savoir-vivre w jurcie
Destynacja aplikacja: Lizbona, miasto przyszłości
Zoom na zabytek: Hagia Sophia, sacrum i profanum
Kierunek dziecko: Apteczka ekstremalna
ludzie w drodze: Szczyty i doliny Artura Hajzera
Tanie podróżowanie
Patenty na dalekie podróże za mniej
Tahiti: W raju za 500 dolarów
Gruzja: Toast za gościnność
Botswana: Wśród dzikich zwierząt
Mjanma: Nowe oblicze Birmy
Nikaragua: Relaks w najlepszym stylu
Miasto w 48 godzin: Chicago. Luz blues
Polska jest najfajniejsza
Pomysł na weekend: Festiwal filmowy Dwa Brzegi
Na szlaku: Śląskie smaki w natarciu
7 nowych cudów polski: Rusza kolejna edycja plebiscytu
Adventure
Warto spróbować: Via ferraty, czyli wspinaczka prawie dla każdego
Test Travelera: Podróżuj, gotuj i jedz – wszystko o kuchenkach turystycznych
Biegiem przez świat: Półmaraton nocny na włoskim wybrzeżu
Przerwa techniczna
Adventure: Aleksander Doba i jego kajakarski rekord świata
Raport specjalny: Isabelle Eberhardt, kobieta kontrowersja
10 naj: Najpiękniejsza biżuteria świata
świat na patelni: Street food, czyli na ulicy najsmaczniej
Swoją drogą: Felieton Igora Zalewskiego o luksusie
Akademia foto: Najlepsze zdjęcia czytelników
Kalendarz