Chcesz lepiej spać? Nie zapomnij o tych oczywistych produktach w codziennej diecie
Sen to nie tylko błogi odpoczynek po całym dniu. Przesypianie nocy ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. To, co jemy, ma wpływ na długość naszego snu. Wiadomo, jakie smakołyki pomagają lepiej spać.
W tym artykule:
W 2024 r. coraz trudniej o zdrowy sen. W pewnym stopniu sami jesteśmy sobie winni, otaczając się wynalazkami XXI w. Lekarze i eksperci są zgodni, że wpatrywanie się w niebieskie światło, zwłaszcza wieczorem, może utrudnić zasypianie. A tak się składa, że wiele osób właśnie przed snem ogląda telewizję lub przegląda media społecznościowe.
Do tego dochodzą ogólne przebodźcowanie, stres, coraz wyższe temperatury – już nie tylko latem, ale również wiosną – i tak tracimy dogodne warunki wpływające na optymalną długość snu. O ile po jednej bezsennej nocy jesteśmy w stanie szybko się zregenerować, o tyle regularne skracanie snu może odbić się na naszej wadze czy nastroju. A to i tak jedne z najmniej poważnych konsekwencji niedosypiania.
Zdrowa dieta na lepszy sen
Jak możemy sobie pomóc? Nierzadko najskuteczniejsze rozwiązania to te najbanalniejsze. Z badań wynika, że pozytywny wpływ na jakość i długość naszego snu mają owoce oraz warzywa. Prawda, że proste? To teraz niech każdy zastanowi się, jak często sięga po słodkie dary Ziemi.
O tym, że owoce i warzywa warto jeść, często wiedzą już dzieci w przedszkolu. A co mówią na ten temat specjaliści? Według Światowej Organizacji Zdrowia, każdego dnia powinniśmy spożywać co najmniej 400 g owoców i warzyw. Rada Nordycka – forum konsultacyjne państw skandynawskich – zaleca jeszcze większe spożycie: od 500 do 800 g.
W nowym badaniu naukowcy z fińskiego Uniwersytetu w Helsinkach, Narodowego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Turku sprawdzili, w jaki sposób spożycie owoców i warzyw może wpływać na długość snu. Opisywane badanie przeprowadzono w Finlandii. Jak się okazuje, tylko 14% Finów i 22% Finek spożywa dziennie zalecane minimum 500 g. Nieprzestrzeganie minimalnego dziennego spożycia owoców i warzyw dotyczy także innych krajów w Europie i na świecie.
Czy diety roślinne rzeczywiście są dla nas zdrowe? Naukowcy przedstawili wyniki 20-letnich badań
Diety roślinne mają realny wpływ na nasze zdrowie. Potwierdzają to badacze odpowiedzialni za metaanalizę badań opublikowanych w ciągu 20 lat. Czy to oznacza, że każdy z nas powinien zast..Jaki jest Twój chronotyp?
Autorzy artykułu opublikowanego na łamach czasopisma naukowego „Frontiers in Nutrition” przeanalizowali wyniki badania National FinHealth z 2017 r., w którym wzięło udział 5043 dorosłych. Część pytań dotyczyła nawyków żywieniowych w ciągu 12 ostatnich lat, tendencji do spania o określonej porze dnia oraz długości snu.
Badacze podzielili respondentów na trzy grupy odpowiadające konkretnej długości snu: krótkiej (mniej niż 7 godzin dziennie; 21%), normalnej (7–9 godzin dziennie; 76,1%) i długiej (ponad 9 godzin dziennie; 2,9%). Większość uczestników badania (61,7%) określiła siebie jako osoby o pośrednich chronotypach (chronotyp to indywidualna biologiczna tendencja do bycia bardziej aktywnym i czujnym o określonych porach dnia). 22,4% określiło się jako typy poranne, a 15,9% jako typy wieczorne.
– Badania wykazały, że chronotypy wieczorne są często powiązane z niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi – tłumaczą naukowcy.
Owoce i warzywa a optymalna długość snu
Zauważono również, że osoby przesypiające normalną liczbę godzin jadły więcej owoców i warzyw w porównaniu do osób śpiących krótko i długo. Co ciekawe, spożycie poszczególnych rodzajów owoców i warzyw dało różne wyniki. To sugeruje, że nie wszystkie tak samo wpływają na długość snu.
I tak na przykład analizując tryb życia osób śpiących normalnie i długo, zauważono, że korzystny wpływ na optymalną długość snu mają zielone warzywa liściaste (np. sałata, roszponka, rukola lub szpinak). Co ciekawie, inne warzywa świeże i konserwowe, takie jak kapusta, grzyby, cebula, groch i fasola, nie wpłynęły na różnice w jakości snu między grupami.
W przypadku osób śpiących normalnie i krótko pozytywny wpływ na jakość i długość snu miały jagody oraz inne świeże i konserwowane owoce.
Jak podsumowują autorzy, rzadsze spożywanie niektórych owoców i warzyw jest powiązane z długim i krótkim czasem snu. Z kolei przestrzeganie zalecanej dziennej dawki odpowiada optymalnej długości snu. Lepsze zrozumienie tej tendencji dadzą jednak bardziej szczegółowe prace badawcze w regionach o strukturze populacji i wzorcach żywieniowych podobnych do fińskich.
Źródło: Frontiers in Nutrition.