Reklama

W tym artykule:

  1. Przełomowe badanie
  2. Chomiki mają bardzo silną wątrobę
Reklama

Aktywne, pełne energii, dające się oswoić i niezbyt duże. To zalety chomików, które sprawiają, że bardzo często są wybierane do hodowli w domu. Dwa najpopularniejsze gatunki tych zwierząt to chomiki syryjskie i chomiki dżungarskie. Te gryzonie posiadają jednak niesamowitą właściwość, o której się często nie mówi.

Chomiki są znane z miłości do alkoholu i zdolności do jego metabolizowania. Dr Tom Lawton, konsultant ds. intensywnej opieki medycznej w Instytucie Nauk Medycznych w Bradford, podzielił się na Twitterze informacją o niezwykłej zdolności chomików do spożywania alkoholu.

Przełomowe badanie

Dr Lawton oparł swoje twierdzenie na wynikach kilku badań. Chociaż nie wiadomo, co skłoniło badaczy do przeprowadzenia tych badań, to wyniki są jednoznaczne. Najstarsze badanie z 1960 roku wykazało, że chomiki naturalnie preferują alkohol. Wyniki tego badania potwierdził eksperyment z 1962 roku, który wykazał, że większość chomików wybiera alkohol zamiast wody pitnej.

W 2015 roku naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Alaski przeprowadzili badanie, w którym podawali chomikom alkohol i obserwowali ich zachowanie, aż do momentu utraty świadomości. Ostatecznie dowiedziono, że chomiki są w stanie spożyć do 20 g etanolu na kilogram masy ciała dziennie bez większej szkody dla zdrowia. Naukowcy oszacowali, że stosunek spożytego przez nie alkoholu do ich wag odpowiada 21 butelkom wina wypitym przez dorosłego mężczyznę.

Dziki chomik: najrzadszy gatunek chomika może zniknąć za 30 lat

Dzikie chomiki nadal żyją, także w Polsce. Jak jednak ostrzegają naukowcy, malutki gryzoń może przestać istnieć w ciągu 30 lat, zwiększają się więc wysiłki na rzecz jego ponownego spr...
Chomik europejski
Chomik europejski, często nazywany chomikiem pospolitym, był kiedyś licznie występujący w Europie i zachodniej Azji. (Photograph by JOEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK)

Chomiki mają bardzo silną wątrobę

Imponująca tolerancja chomików na alkohol jest prawdopodobnie związana z ich anatomią. Chomiki posiadają stosunkowo duże i wysoce wydajne wątroby, które mogą szybciej metabolizować alkohol i usuwać go z organizmu.

Badania z 2015 roku wskazują, że etanol wstrzykiwany bezpośrednio do krwioobiegu chomików powoduje silne upojenie, które nie mieści się w wobbling scale. Naukowcy przypuszczają, że zamiłowanie chomików do alkoholu może wynikać z kaloryczności tego napoju oraz tego, że gryzonie chowają jedzenie w podziemnych spiżarniach, gdzie owoce mogą zacząć fermentować. To wyjaśnia, dlaczego chomiki są zaznajomione z zapachem i smakiem wina.

Reklama

ŹRÓDŁA: Scientific American, IFL Science

Reklama
Reklama
Reklama