Czy wiesz co jesz? Kontrowersyjny "Food, Inc." w kuchnia+
W sobotę 1 września o godzinie 22:50 kuchnia+ zaprasza na premierową emisję nominowanego do Oscara filmu pt. „Food, Inc.”. Głośny dokument bierze pod lupę amerykański przemysł spożywczy odsłaniając kulisy produkcji żywności, praktyki wielkich koncernów i tajemnice żywności modyfikowanej genetycznie.
„Food, Inc.” to jedna z najbardziej znanych produkcji ostatnich lat, która pokazuje brutalną prawdę o tym, co trafia na nasze stoły. Film został zaprezentowany po raz pierwszy w Polsce podczas autorskiego przeglądu stacji kuchnia+ food film fest, gromadząc liczną widownię i wywołując burzliwą dyskusję o działaniach międzynarodowych korporacji spożywczych, które determinują czym żywią się konsumenci na całym świecie.
Nad przeniesieniem zebranych materiałów na ekran reżyser „Food, Inc.” - Robert Kenner pracował aż sześć lat. Film stawia tezę, że amerykańscy producenci żywności celowo ukrywają przed konsumentami informacje o technologiach jej wytwarzania i pochodzeniu używanych składników. Twórca podkreśla, że nie chodzi o straszenie ludzi, lecz o ich uświadomienie. Odwiedza hodowle zwierząt i gospodarstwa rolne pokazując, że cały przemysł żywieniowy w USA kontroluje zaledwie kilka korporacji. Ich celem jest maksymalna efektywność i jak największy zysk, co osiągają poprzez stosowanie pestycydów, modyfikacje genetyczne, hodowanie zwierząt w fatalnych warunkach i karmienie ich paszą pełną chemicznych ulepszaczy.
Dziś na pierwszym miejscu stawia się wygląd jedzenia. Potwierdzają to rozmowy Kennera z farmerami i ranczerami, którzy przyznają, że aby produkty się sprzedawały, muszą spełniać przede wszystkim wymogi estetyczne. Stąd rozrośnięte piersi drobiowe, idealne kolby kukurydzy, okrągłe pomidory w kolorze pięknej czerwieni i jednakowej wielkości marchewki. A przecież wiadomo, że natura nie tworzy niczego za pomocą cyrkla i linijki i nie wszystkie jej plony mają perfekcyjny kształt i kolor. Ludzie postanowili jednak ją przechytrzyć i za pomocą środków chemicznych uzyskiwać produkty bez skazy, które nie pozostają jednak obojętne dla ludzkiego zdrowia. Stąd coraz większa liczba otyłych dzieci i chorych na cukrzycę dorosłych. Skażona żywność doprowadziła również do powstania nowej odmiany bardzo niebezpiecznej bakterii E. coli. Statystyki mówią, że co roku na skutek zatruć umiera 5 tysięcy Amerykanów.
„Food, Inc.” - premiera w sobotę 1 września o 22:50