Czosnek smakuje także przez... stopy [EKSPERYMENT]
Amerykanie proponują ten trik jako zabawę na imprezie. My nie jesteśmy aż tak odważni, ale jeśli macie ochotę na ciekawe doświadczenie bez laboratorium – ściągamy buty!
![Czosnek można smakować... stopami. Jak to możliwe? [EKSPERYMENT] Czosnek można smakować... stopami. Jak to możliwe? [EKSPERYMENT]](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/czosnek-mozna-smakowac-stopami-jak-to-mozliwe-eksperyment-8fc04ac.jpeg?quality=90&resize=980,654)
To rzeczywiście brzmi dość absurdalnie: smakowanie czegokolwiek przez stopy. Do tego sam w sobie czosnek ma charakterystyczną i silną woń, a stopy? To już kwestia indywidualnego podejścia do butów, higieny i temperatur... jeśli wiecie o co nam chodzi.
Zaufajcie nam jednak – to eksperyment całkowicie bezpieczny. American Chemical Society poleca podkraść z kuchni trochę świeżego czosnku oraz wyposażyć się w worek na śmieci. Tylko tyle? Tak, to wystarczy.
Teraz należy pokroić świeży ząbek czosnku, włożyć go do worka, a następnie zdjąć buty, skarpetki i w ten sam worek zapakować swoją stopę. Dla pewności, że nie zadziała autosugestia, możecie uszczelnić tą dziwną „skarpetę” na swojej stopie taśmą klejącą w kostce. Następnie potrzyjcie czosnkiem stopę i... poczekajcie przez mniej więcej godzinę (może jakiś serial?). Oglądając końcówkę godzinnego odcinka powinniście poczuć w ustach charakterystyczny smak.
Jak to działa?
Za pomocą tak prostego doświadczenia możemy dowiedzieć się czegoś zarówno o czosnku jak i naszej skórze. Od razu wyjaśnijmy sobie: nie, nie mamy kubków smakowych na stopach. Za ciekawe zjawisko odpowiedzialny jest specjalny związek chemiczny o nazwie allicyna. To siarkoorganiczny związek o działaniu bakteriobójczym, zatem dla nas całkiem przydatny w walce z chorobami. Znajdziemy go właśnie w ząbkach czosnku.
Teraz najciekawsze: allicyna umie oszukać naszą skórę. Ten największy z ludzkich narządów zaprojektowany jest ewolucyjnie by osłonić nasze wrażliwe wnętrze (metaforycznie i w rzeczywistości) przed czynnikami zewnętrznymi: nie przepuszcza na przykład wody. Alicyna w czosnku ma właściwości podobne do wody, ale i oleju, zatem z łatwością „oszukuje” nasze systemy ochronne i wnika w skórę. Następnie trafia do krwi i tą drogą w końcu do naszej głowy, nosa i ust, skąd pochodzi impuls o odczuciu charakterystycznego smaku. Niektórzy podczas eksperymentu czują też zapach czosnku, mimo szczelnego zamknięcia plastikowej torby.
Źródło: Popsci
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Tylko dziś tanie loty po Europie. LOT stawia na sprawdzone hity
Jeśli marzysz o city breaku, dziś jest najlepszy moment, by go zarezerwować. Tylko dziś – w ramach Szalonej Środy – LOT oferuje tanie loty po Europie do takich miast jak Sofia, Belgrad czy Nicea.
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa