Indyk w czekoladzie - to żart? Nie, tradycja z Meksyku o ciekawych korzeniach
Czyli meksykańskie mole poblano. Kto jest autorem tego połączenia? Podobno zakonnice, które doznały olśnienia.

Czyli mole poblano. Na pewno wymyślono go XVI wieku w Meksyku, ale do dziś trzy stany Puebla, Oaxaca i Tlaxcala sprzeczają się, w którym po raz pierwszy zaserwowano to danie. Jedna z historii mówi, że na pomysł połączenia mięsa z czekoladą wpadły siostry z klasztoru Świętej Rosy w Puebli. Musiały szybko coś wymyślić, ponieważ arcybiskup zapowiedział się z w wizytą, a spiżarnia zakonna świeciła pustkami. Spanikowane siostrzyczki zaczęły się modlić i doznały olśnienia.
Postanowiły połączyły wszystko co miały, różne rodzaje papryki chili, czerstwy chleb, orzechy, pomidory, czosnek, sezam, w sumie grubo ponad 20 składników w tym czekoladę właśnie i tak powstał aromatyczny, ciemny sos, którym polały indyka. Arcybiskupowi wyjątkowo przypadło do gustu to danie, a potem zakochali się w nim też inni. Dziś to narodowe danie Meksyku, a każda meksykańska kobieta ma na nie podobno swój własny, wyjątkowy przepis.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa