Kwasy omega-3 to pigułka młodości. Zwłaszcza w połączeniu z witaminą D
Duże badanie kliniczne wykazało, że codzienna dawka kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć wiek biologiczny o trzy lub cztery miesiące na przestrzeni trzech lat. Jeszcze lepszy efekt daje połączenie suplementacji omega-3 z witaminą D i aktywnością fizyczną.

Spis treści:
- Jak wykazano, że kwasy omega-3 hamują starzenie?
- Co to są kwasy omega-3?
- Czy kwasy omega-3 przedłużają życie?
– Robię to każdego ranka do kawy – oświadczył gerontolog Steve Horvath. – Stosuję w praktyce to, co publikujemy.
Horvath codziennie przyjmuje kwasy omega-3 i witaminę D. Tak samo postępuje prof. Heike Bischoff-Ferrari z Uniwersytetu Zuryskiego. Oboje właśnie wykazali, że kwasy omega-3, podawane przez trzy lata, mogą spowolnić starzenie biologiczne o trzy do czterech miesięcy. Ich praca na ten temat ukazała się w „Nature Aging”.
Jak wykazano, że kwasy omega-3 hamują starzenie?
Wiek biologiczny nie zawsze pokrywa się z chronologicznym. Ten drugi pokazuje po prostu, ile mamy lat. Pierwszy – jaki jest stopień zużycia naszego organizmu. Wiek biologiczny można mierzyć w różny sposób. Autorzy nowej pracy posłużyli się tzw. zegarami epigenetycznymi oceniającymi metylację DNA. To proces regulujący ekspresję genów i oddający wiek biologiczny organizmu.
W ich badaniu klinicznym wzięło udział prawie 800 osób mających 70 lat lub starszych. Wszyscy pochodzili ze Szwajcarii, a około połowa była zdrowa, bez poważnych przewlekłych chorób ani niepełnosprawności. Uczestnicy testów otrzymywali placebo albo suplementy z kwasami omega-3. Niektórym podawano też witaminę D i zalecano dodatkowo 30 minut aktywności fizycznej trzy razy w tygodniu.
Na początku i na końcu badania od uczestników pobrano krew do analizy. Okazało się, że badani uniknęli aż trzech miesięcy biologicznego starzenia się w ciągu 3 lat, jeśli przyjmowali 1 gram kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z alg. Witaminy D i ćwiczenia fizyczne ograniczyły starzenie się o dodatkowy miesiąc.
– Chociaż efekty mogą wydawać się niewielkie, to jeśli utrzymają się przez dłuższy okres, mogą mieć istotny wpływ na zdrowie całej populacji – skomentowała dla „Guardiana” prof. Heike Bischoff-Ferrari.
Co to są kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sami nie potrafimy ich wytworzyć i musimy przyjmować je wraz z pokarmem. Wykazano już liczne prozdrowotne właściwości tych związków. Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie. Mogą chronić przed depresją, schizofrenią oraz chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak parkinson i alzheimer. Wspomagają też prawidłową pracę serca.
Dają również inne nieoczekiwane korzyści. Wpływają na zachowanie, obniżając agresję. Naukowcy zalecają podawanie je m.in. przestępcom, u których często stwierdza się niedobór ważnych składników odżywczych. Wykazano, że suplementy omega-3 mogą spowodować spadek agresji w więzieniach.
Czy kwasy omega-3 przedłużają życie?
Niekoniecznie. Gustavo Duque, gerontolog z McGill University w Montrealu w Kanadzie, zauważa na łamach nature.com, że na razie brak dowodów na bezpośredni wpływ suplementacji na długość życia lub długość życia w zdrowiu. – Nie możemy wyciągać takich wniosków z najnowszego badania – podkreśla naukowiec.
Co istotne, z suplementacją należy uważać. Nie powinno się przyjmować zbyt dużo kwasów omega-3, ponieważ może to zwiększyć ryzyko migotania przedsionków. Za bezpieczną uważana jest dawka około 1 grama dziennie. Niekoniecznie trzeba też sięgać po pigułki. Inne rozwiązanie to wzbogacenie diety o naturalne produkty zawierające omega-3: tłuste ryby (takie jak śledzie), orzechy, świeże warzywa, siemię lniane, oliwę w oliwek z pierwszego tłoczenia czy dobry olej rzepakowy.
A co jeszcze zmniejsza starzenie biologiczne u ludzi? Ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii oraz unikanie wysoko przetworzonej żywności. Szczególnie to ostatnie zachowanie może przyczynić się po poprawy naszego zdrowia w każdym wieku.
Źródła: Nature Aging, Nature.com, New Scientist, Guardian
Nasza autorka
Magdalena Salik
Dziennikarka i pisarka, przez wiele lat sekretarz redakcji i zastępczyni redaktora naczelnego magazynu „Focus". Wcześniej redaktorka działu naukowego „Dziennika. Polska, Europa, Świat”. Autorka powieści z gatunku fantastyki naukowej, ostatnio wydała „Płomień” i „Wściek”. Więcej: magdalenasalik.wordpress.com