Reklama

W 2013 r. Przewodnik Michelina rekomenduje aż 11 monachijskich lokali.
Jedną ze sztandarowych monachijskich atrakcji jest kawiarnia Dallmayr, znajdująca się w sercu starego miasta Monachium. Założona w 1700r. stoi w jednym rzędzie z najsłynniejszymi delikatesami świata, często porównywana do Fortnum & Mason w Londynie czy Fauchona w Paryżu. Oprócz doskonałej kawy, dostępnej także w polskich sklepach, Dallmayr ma także własną restaurację na 40 miejsc, należącą do światowej czołówki gourmet cusine. Jej szef, nagrodzony gwiazdkami Michelina, Diethard Urbansky, należy do ścisłej czołówki światowych gwiazd wysokiej sztuki kulinarnej. Menu restauracji zostało przygotowane pod hasłem „nowoczesnego ducha klasycznej kuchni”.
Wśród polecanych smakoszom miejsc w Monachium są także mniej kosztowne atrakcje. Ze względu na sąsiedztwo Włoch, kuchnia włoska zajmuje ważne miejsce w kulinarnych doświadczeniach mieszkańców i gości Monachium. Jeśli restauracja jest włoska, można mieć absolutną pewność, że szefem jest Włoch, jak choćby w Katzlmacher czy w barze Centrale na głównym placu miejskim, gdzie włoskie specjały doskonale komponują się z lokalnym piwem. Także lokalne specjały w tym sprzyjającym sztuce kulinarnej środowisku osiągają nowy wymiar.

Warto odwiedzić na przykład „Paulaner am Tal” - klasyczną piwiarnię Paulanera, którą smakosze polecają sobie ze względu na świetne, świeże piwo i przygotowane z troską o podniebienia specjalności kulinarne: Schweinebraten, a przede wszystkim sznycel, o którym mówi się, że jest najlepszy w mieście. Do zacisznego ogródka Paulanera można trafić także od strony Viktualienmarkt. Wystarczy podążać za znakami z napisem „Paulaner im Tal”.

Viktualienmarkt to wielki plac targowy (22 tys. m2), na którym znaleźć można mnóstwo dobrego jedzenia. To kolejna lokalizacja dla smakoszy w Monachium. Charakter tego miejsca wymaga, aby wszystko, co tam się je, było absolutnie świeże i doskonałej jakości owoce, piwo w lokalnym ogródku, ryby, sery i mięso.
Aby jednak mieć pełny obraz monachijskich smaków, trzeba także, wraz z mieszkańcami Monachium, spróbować jednej ze specjalności tego miasta: pszenicznego piwa Paulaner. Wśród wielu miejsc, warto wybrać najbardziej charakterystyczne dla Monachium ogródki: na wzgórzu Nockherberg, w Seehause nad brzegiem Kleinhesseloher w Angielskim Ogrodzie lub w urokliwym Rosengarten na wzgórzu w Westparku. Tam także jedzenie jest doskonałe, a co więcej, towarzyszy mu świeże piwo Paulaner wprost z pobliskiego browaru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama