Na talerzu: knedle
Knedle, zwane też tyrolskimi kluskami, są od dawna znakiem rozpoznawczym kuchni Południowego Tyrolu.

Knedle to popularna w Środkowej Europie potrawa w postaci kulek z ciasta nadziewanego mięsem lub innymi składnikami. Smak prawdziwych knedli możemy poznać u stóp Dolomitów. Wszystko to dzięki wykorzystaniu sezonowych, lokalnych składników. Różne rodzaje knedli serwuje tam aż 41 farm agroturystycznych, skupionych w elitarnym związku Roter Hahn.
Na każdą porę roku
Na wiosnę poleca się knedle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Czosnek niedźwiedzi to niezwykła roślina, która pozytywnie wpływa na serce i układ naczyniowy, pobudza procesy trawienne, ma silne działanie bakteriobójcze. Zwalcza wirusy i grzyby, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Gdy na wiosnę wszystko rozkwita, bogaty w siarkę czosnek niedźwiedzi, pozwala rozkwitnąć też naszym włosom i paznokciom.
Latem – farmerzy serwują knedle nadziewane morelą. Popularne o tej porze roku owoce, nie tylko są bardzo smaczne, ale sprzyjają również zdrowiu i urodzie. Morele są bogatym źródłem beta-karotenu, który spowalnia proces starzenia się oraz zapewnia skórze młody i słoneczny wygląd. Południowotyrolskie knedle z morelą poprawią pracę nerek oraz uregulują ciśnienie krwi.
Gdy jesień zaszczyci nas swoją czerwienią, na talerzu nie może zabraknąć knedli z burakiem. Burak to warzywo, które przeżywa renesans i coraz częściej pojawia się na europejskich stołach. To dzięki niemu mamy lepszą odporność, której tak bardzo potrzebujemy jesienią. To on wpływa na nasze samopoczucie, dobry sen, leczy nadciśnienie, a dzięki dużej ilości błonnika, przyśpiesza i ułatwia trawienie.
Zimą najlepszym wyborem będą knedle z tradycyjną wędzoną szynką tyrolską. Wędzony na zimno i dojrzewający kilka miesięcy „Speck”, razem z knedlami tworzy wyśmienity zestaw. Rozgrzeje niejednego zmarzlucha.
Zrób to sam
Lista knedlowych wariacji wydaje się nie mieć końca. Na słodko lub słono, obficie lub lekko, w zupie, jako przystawka, lub danie główne. Oto kilka wskazówek, jak przygotować dobry „Knödel” w domowym zaciszu.
• Podczas formowania knedli, zwilż dłonie zimną wodą w celu zapobiegnięcia przywierania do nich ciasta. • Mocno dociskaj ciasto. Upewnij się zanim zanurzysz knedle w wodzie, że są gładkie i okrągłe i pozbawione szczelin, przez które może dostać się woda. Niszczy to kształt knedli, a woda, w której się gotują, robi się mętna. Posypywanie knedli mąką podczas ugniatania, pomaga utrzymać ich ładny kształt. • Dobrym pomysłem jest ugotowanie jednego knedla na próbę. Jeśli rozpadnie się w wodzie, dodaj do ciasta więcej mąki lub bułki tartej. • Dodaj sól do wody, a przy większych porcjach, również trochę bulionu. • Knedle powinny być zawsze wrzucane na gotującą się wodę, a gotowane na wolnym ogniu.
Podobno najlepiej smakują w Dolomitach, w otoczeniu przepięknych krajobrazów.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa