Reklama

Birofilia to pierwszy i największy w Polsce festiwal gromadzący wszystkich miłośników piwa i piwnych atrybutów. Odbywa się regularnie od prawie 20 lat zawsze w trzeci weekend czerwca, kiedy to do Żywca zjeżdża ponad 4000 miłośników złocistego trunku z Polski i Europy. Tylko tu spotyka się cały piwny świat: piwowarzy domowi, piwowarzy rzemieślnicy, piwowarzy z dużych browarów, kolekcjonerzy kapsli, butelek, puszek, podkładek, etykiet, kufli, szklanek, mistrzowie piwowarstwa i inni zainteresowani chmielowym napojem. Festiwal Birofilia 2013 odbędzie się w Żywcu, w którym warzy się piwo nieprzerwanie od 157 lat.

Reklama

Uczestnicy Festiwalu mogą liczyć na wiele atrakcji. Obok zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu i Muzeum Browaru, które co roku odwiedza aż 100 000 turystów, będą oni mogli wysłuchać wykładów nt. chmielu, drożdży i słodu i ich roli w warzeniu piwa, śledzić warsztaty warzenia piwa na scenie, wziąć udział w pokazie palenia słodu do piwa. Będą także mieli okazję porozmawiać z największymi autorytetami w piwnym świeciem.in. „Papieżem Piwa” Conradem Seidlem, Stanem Hieronymusem, Donem Jeffreyem, Ianem Hornseyem, Andreasem Richterem. Na scenie głównej eksperci zajmą się tematem niezwykle interesującym z punktu widzenia konsumentów – mitami piwnymi a na stoisku sztukaserwowaniapiwa.pl chętni odbędą kurs idealnego nalewania piwa, do którego niezbędne jest 7 kroków. Do wyboru będą trzy różne sposoby: nalewanie Żywca, nalewanie Heinekena, nalewanie Guinnessa.

Osoby, które do Żywca przyjadą tylko po to, żeby beznamiętnie wychylić kilka litrów piwa zawiodą się. Choć dostępnych będzie ponad 500 piw z całego świata w kilkudziesięciu stylach piwnych oraz trunki uwarzone przez piwowarów domowych i rzemieślniczych, degustuje się je w specjalnych małych, kufelkach o poj. 125 ml. Tyle wystarczy, aby poznać smak, goryczkę, zapach, barwę, pienistość i inne kluczowe cechy każdego piwa, zachowując przy tym odpowiedzialną postawę wobec alkoholu.

Kulminacyjnym punktem tego największego piwnego wydarzenia w Polsce będzie wybranie przez międzynarodowych mistrzów piwowarstwa Grand Championa Birofilia 2013, czyli najlepszego piwa domowego w Polsce. Piwowar domowy, który je uwarzył w nagrodę będzie mógł to zrobić ponownie – tylko nie w swojej kuchni, czy piwnicy a w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie i nie w objętości 20 l, a kilka tysięcy razy większej. Wszyscy mieszkańcy Polski będą mogli kupić Grand Championa Birofilia 2013 jak zwykle 6 grudnia w Mikołajki, kiedy to trafi on do wybranych sklepów w całej Polsce.

W czasie Festiwalu Birofilia Żywiec i żywiecki browar stają się na kilka dni europejską stolicą piwa. Przywiązanie do kultury i pasja związana z warzeniem piwa łączy tysiące ludzi z całej Europy. Festiwal od lat promuje nie tylko polskie piwo, ale i najwyższej jakości produkty, z których się je wytwarza np. chmiel pochodzący od polskich rolników, który Grupa Żywiec wykorzystuje do warzenia każdego piwa. W połączeniu z licznymi atrakcjami kulturalnymi wydarzenie to jest doskonałą wizytówką całego regionu żywieckiego oraz Polski.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałek Województwa Śląskiego objęli Festiwal Birofilia w Żywcu patronatami honorowymi.

Reklama

Więcej informacji: www.festiwal-birofilia.pl oraz na Facebook.

Reklama
Reklama
Reklama