Polskie smaki za granicą
Jeśli podróżując po dalekich krajach nie lubicie eksperymentować z tubylczą kuchnią i wolicie tradycyjne polskie dania, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.
Restauracja MAZURKA w Paryżu
W pełnej wspomnień Restauracji Mazurka (www.mazurka.fr/index.html) czas jakby się zatrzymał. Od 23 lat jest światkiem wielu namiętnych historii miłosnych, przelotnych romansow, bolesnych rozstań, krótkotrwałych zauroczeń... Dlatego jest to idealne miejsce, by zaprosić bliską sercu osobę na romantyczny wieczór. Czas umila skrzypek grający polską muzykę folklorystyczną. Restauracja łączy polskie przysmaki z wykwintną francuską sztuką kulinarną. Restauracja znajduje się przy 3 rue André del Sarte.
The Knaypa w Londynie
Hasło tej restauracji brzmi: „Zjeść po polsku dobrze chcecie, to w The Knaypa się najecie” (www.theknaypa.co.uk). W menu króluje: barszcz czerwony z uszkami, pierogi ruskie, z kapustą, z mięsem, bigos, placki ziemniaczane na różne sposoby, gołąbki, golonka i wiele wiele innych przysmaków kuchni polskiej z wielu regionów. Najlepszy zaś jest chleb i smalec firmowany znakiem The Knaypa. Restauracja znajduje się przy 268 King Street, Hammersmith.
Polska Restauracja Pierogi Grill na Florydzie
Restauracja "Pierogi Grill" jest położona w centrum Clearwater przy Gulf To Bay Blvd, zaledwie 10 minut od plaży w Clearwater Beach. "Pierogi Grill" jest odwiedzane przez mieszkańców Tampa Bay jak również przyjezdnych turystów. Tu każdy może znależć coś dla siebie, zarówno przedstawiciele świata biznesu, rodzice z dziećmi, jak i osoby chcące zorganizować przyjęcie okolicznościowe. Menu restauracji określane jest przez gości jako dobre polskie jadło.
Restauracja POLONEZ w Nagoi
Polska restauracja POLONEZ w Nagoi prowadzona jest przez pana Jarosława Dąbrowskiego, który prowadził restaurację o tej samej nazwie w Pawilonie Polskim podczas EXPO 2005 w Aichi i pana Piotra Kinickiego. Szef kuchni, pan Piotr Biesiadecki, serwuje polskie przysmaki takie jak bigos, pierogi, placki ziemniaczane, gołąbki czy śledź w oleju, tatar lub bardziej wyrafinowane potrawy typu kaczka pieczona albo Tournedos a'la Madame Walewska. Desery też typowo polskie jak szarlotka lub makowiec. Wystrój jest bardzo polski: świeczki w soli, obrazki wysadzane bursztynami z pomorza ...
Restauracja stała się małą Polonią w Nagoi i ściąga nielicznych, mieszkających tu Polaków.
Więcej informacji na stronie www.skyscanner.pl