Problem głodu na świecie? Jedzmy drewno!
Brzmi jak kolejny dowcip amerykańskich naukowców? Tak, ale okazuje się, że to wcale nie jest taki zły pomysł. Naukowcy proponują, by jeść celulozę pochodzącą z drewna

Około 2050 roku populacja naszej planety osiągnie 9 blisko miliardów. Wyżywienie ludzkości może stanowić problem. Naukowcy twierdzą, że oprócz standardowych rozwiązań takich jak: ryż, kukurydza, zboże czy ziemniaki, mogą być niezbędne alternatywne: nawet lasy Syberii i Amazonii.
Celuloza W czystej postaci jest białą, pozbawioną smaku oraz zapachu, nierozpuszczalną w wodzie substancją. Dlatego może to nie być najsmaczniejsza przekąska, za to bardzo pożywna.Jej trawienie umożliwia grupa enzymów zwanych celulazami. Na szczęście nie jest trudne zadanie dla współczesnej biotechnologii.
- Na początku rzeczywiście ciężko wyczuć jakikolwiek smak, ale gdy się dobrze pogryzie, wyczuwalny jest słodkawy posmak - dzieli się swoimi odczuciami prof. Percival Zhang kierujący zespołem wynalazców z Politechniki Virgini.
Celuloza jest składnikiem budulcowym ściany komórkowej roślin wyższych oraz niektórych glonów, grzybów i bakterii. Na skalę przemysłową celulozę otrzymuje się z drewna tzw. metodą siarczynową lub metodą natronową. Polega to na oddzieleniu (chemicznym rozłożeniu) ligniny od celulozy.
Naukowcy twierdzą, że to właśnie w zawartej w drewnie celulozie określanej często jako "mięso drewna" jest niewykorzystany potencjał. Do tej pory wykorzystywana jest głównie do produkcji masy papierowej oraz jako składnik podczas produkcji różnych włókien dla przemysłu odzieżowego oraz materiałów wybuchowych (nitroceluloza), lakierów i tworzyw sztucznych, można jednak znaleźć dla niej zastosowanie także w przemyśle spożywczym.
Dlaczego? Powód jest prosty: celuloza zawiera krochmal, który w naturalny sposób występuje w pieczywie, ryżu czy ziemniakach. Jednym z jego składników jest glukoza i to po nią zamierzają sięgnąć do drewna amerykańscy badacze.
Zdaniem amerykańskich naukowców prowadzących badania pod nadzorem profesora Percivala Zhanga, ze 100 miliardów ton celulozy pozyskiwanej rocznie na świecie można otrzymać aż 4,5 miliarda ton krochmalu czyli około dwa razy więcej niż wynosi roczna światowa produkcja zbóż.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa