Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Wapno z mleka krowiego i nie tylko
  2. Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
  3. Czy zachorowaniu na nowotwór można zapobiec?

Szklanka mleka wielu osobom – szczególnie tym po czterdziestce – może kojarzyć się z dzieciństwem. Dawniej mleko dawano dzieciom w szkołach na stołówkach, a jego wypicie było przymusowe. Nic dziwnego, że często nie jest ono naszym ulubionym produktem. Nowe badanie pokazuje jednak, że z mlekiem warto się przeprosić.

Z analizy opublikowanej w czasopiśmie „Nature Communications” wynika, że wypijanie jednej dużej szklanki mleka każdego dnia zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o jedną piątą.

Czynnikiem, który obniża niebezpieczeństwo pojawienia się raka, okazał się wapń. Codziennie powinniśmy przyjmować 300 mg tego pierwiastka. To tyle, ile znajduje się w bardzo dużej szklance mleka. A dokładniej w brytyjskiej szklance mieszczącej pintę imperialną, czyli ok. pół litra.

Wapno z mleka krowiego i nie tylko

– To kompleksowe badanie dostarcza solidnych dowodów, że produkty mleczne mogą pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego głównie ze względu na zawarty w nich wapń – powiedziała „Guardianowi” dr Keren Papier, pierwsza autorka badania i epidemiolożka żywieniowa.

Naukowcom udało się wykazać, że dobroczynny wpływ ma wapń pochodzący z różnych źródeł. A więc z mleka krowiego, ale nie tylko. To samo dotyczy również wapnia znajdującego się we wzbogaconym mleku sojowym.

W badaniu wykorzystano dane pochodzące od ponad 500 tys. kobiet gromadzone przez siedemnaście lat. Analiza skupiała się na kobietach po menopauzie. Jednak zdaniem dr Papier wnioski, jakie z niej płyną, dotyczą także mężczyzn oraz osób młodszych. – Uważamy, że wapń może chronić poprzez wiązanie się z kwasami żółciowymi i wolnymi kwasami tłuszczowymi w jelicie grubym, co pomaga zmniejszyć ich potencjał rakotwórczy – wyjaśnia badaczka.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

W grudniu zeszłego roku pojawiły się ważne wyniki badań prowadzonych na całym świecie. Okazało się, że liczba przypadków zachorowań na raka jelita grubego powiększyła się w 27 z 50 analizowanych krajów w dekadzie 2007-2017. Wzrost dotyczył osób poniżej 50. roku życia. Naukowcy nie są pewni, co za niego odpowiada. Jako najbardziej prawdopodobne przyczyny wskazują otyłość, zbyt małą aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę.

Jeśli chodzi o tę ostatnią, coraz więcej badań wskazuje na szkodliwy wpływ przetworzonego czerwonego mięsa. Czyli na przykład boczku, salami, kiełbas. Zmniejszenie jego spożycia do 70 g lub mniej dziennie to jedna z rekomendacji prozdrowotnych. Inne obejmują przestawienie się na białe mięso oraz ryby. A także zadbanie, by w diecie było jak najwięcej błonnika.

Czy zachorowaniu na nowotwór można zapobiec?

Nie zawsze. Nowotwory są bardzo złożonymi chorobami, a na ich występowanie istotny wpływ mają czynniki genetyczne. Wiele też zależy od rodzaju nowotworu. Jeśli jednak chodzi o raka jelita grubego – trzeci najczęściej występujący nowotwór na świecie – można by uniknąć aż połowy przypadków zachorowań, wprowadzając zmiany w trybie życia oraz diecie.

Badanie dr Papier analizowało związek między spożywaniem 97 różnych produktów spożywczych a występowaniem raka jelita grubego. Poza odkryciem dotyczącym wapnia potwierdzono, że zachorowaniu na ten typ nowotworu sprzyja picie alkoholu oraz wspomniane już jedzenie czerwonego mięsa.

Każdy 20 g alkoholu dziennie (czyli mniej więcej tyle, ile znajduje się w dużym kieliszku czerwonego wina), powiązano z 15-proc. wzrostem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Każde 30 g czerwonego mięsa powiększało z kolei to ryzyko o 8 proc.

– Utrzymywanie zdrowej, zbilansowanej diety, obok utrzymania prawidłowej masy ciała i rzucenia palenia, jest jednym z najlepszych sposobów na obniżenie ryzyka raka jelita grubego – mówi „Guardianowi” Sophia Lowes at Cancer Research UK, ośrodka, który finansował badanie. – Produkty mleczne, takie jak mleko, mogą być częścią diety, która zmniejsza ryzyko raka jelita grubego – dodaje ekspertka.

Reklama

Źródła: Guardian, Nature Communications

Nasza autorka

Magdalena Salik

Dziennikarka i pisarka, przez wiele lat sekretarz redakcji i zastępczyni redaktora naczelnego magazynu „Focus". Wcześniej redaktorka działu naukowego „Dziennika. Polska, Europa, Świat”. Autorka powieści z gatunku fantastyki naukowej, ostatnio wydała „Płomień” i „Wściek”. Więcej: magdalenasalik.wordpress.com
Reklama
Reklama
Reklama