Tajskie przysmaki na weekend: Kratong Thong i Tom Yum Kung
Szukacie inspiracji na weekendowe gotowanie? Co powiecie na kuchnię tajską? Proponujemy Wam przepisy, których ekipa Travelera uczyła się podczas warsztatów organizowanych przez Ambasadę Tajlandii.
Kuchnia tajska? Pikantna, słona, słodka, aromatyczna. Już przy pierwszym poznaniu chwyta za serce i nie daje o sobie zapomnieć.
Proponujemy Wam dwie tajskie potrawy, których ekipa Travelera uczyła się podczas warsztatów organizowanych przez Ambasadę Tajlandii.
Tom Yum Kung
- ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Składniki:
- 12 średnich krewetek, oprawionych
- 10 grzybów
- 1 łodyga trawy cytrynowej, lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki
- 3 listki limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 ostrych papryczek, lekko zmiażdżonych
- 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry
Sposób przygotowania:
- 1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na czwartki.
- 2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
- 3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i sotrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.
Kratong Thong
- siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej złotej miseczce z ciasta
Krathong - miseczki z ciasta
Składniki:
1/2 filiżanki przesianej mąki
1/2 filiżanki mąki ryżowej
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 filiżanki soku z limonki
1/2 filiżanki wody
Wykonanie ciasta:
- 1. Połącz obie mąki, dodaj żółtko, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- 2. Przecedź przez sito i zostaw na 20 min.
Smażenie miseczki (krathong)
- 1. Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
- 2. Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włoż do garnka z gorącym olejem.
- 3. Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
- 4. Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
- 5. Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.
Przygotowanie farszu:
Składniki:
- zaiarna z czterech kolb kukurydzy
1/2 filiżanka marchwi pokrojonej w kostkę
1/2 filiżanki grochu cukrowego
200g drobno posiekanej piersi kurczaka
2 łyżeczki roztartego korzenia pietruszki z czosnkiem i pieprzem
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki cukru
1/2 filiżanki mleka skondensowanego lub kokosowego
3 łyżki oleju do smażenia
liście pietruszki, czerwona papryka do dekoracji
Wykonanie farszu:
- 1. W garnku lub na patelni rozgrzej olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
- 2. Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
- 3. Kiedy kurczak się usmaży dodaj kukurydzę i marchew.
- 4. Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i mleko skondensowane.
- 5. Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.
- 6. Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czewroną pokrojoną papryką.
Smacznego!