Reklama

Na czele grupy badaczy odpowiedzialnych za powiązanie sposobu spożywania pizzy z charakterem człowieka stoi Patti Wood, ekspertka od ludzkich zachowań i wykładowczyni na Uniwersytecie Emory w Atlancie. Behawiorystka pracowała wcześniej między innymi nad badaniem niuansów ludzkiego charakteru w odniesieniu do sposobu zakładania bielizny, które wykazały, że to, w jaki sposób zapinamy stanik czy zakładamy majtki, ma bezpośredni związek z naszą osobowością. Wood mówi, że „wszystko, co robisz i sposób, w jaki to robisz, układa się w spójną opowieść o twojej osobie".

Reklama

Behawiorystka odnosi większość przeprowadzanych przez siebie badań do czterech archetypów osobowości w modelu DISC autorstwa Williama Moultona Marstona, które opierają się kolejno na: dominacji, nakłanianiu, podporządkowaniu i zgodności. W przypadku studiowania sposobów jedzenia pizzy również po nie sięgnęła.

Jak poszczególne typy osobowości spożywają pizzę?

Przed ugryzieniem składasz swoją pizzę na pół? Prawdopodobnie jesteś osobowością dominującą, która przede wszystkim charakteryzuje się otwartością i zadaniowością. Ludzie wykazujące te cechy zazwyczaj pracują szybko i równie szybko chcą widzieć efekty swoich działań, a także lubią wyzwania, nie boją się ryzyka, ale też nieobce są im impulsywne reakcje. To zwykle dobrzy liderzy, ale wymagają kontroli, ponieważ dla nich liczy się głównie osiągnięcie celu. Te osobowości często również nie są zbyt wydajne, jeśli nie otrzymają oczekiwanej wolności działania i szybko nudzą się podejmowanymi czynnościami.

Kolejny sposób na zjedzenie kawałka pizzy to zabieranie się w pierwszej kolejności za jego brzeg i, wedle wyników badania Patti Wood, najczęściej stosują go ludzie charakteryzujący się osobowością nakłaniającą. Oznacza to, te osoby cechuje pewnego rodzaju magnetyzm, głośny sposób bycia, ale też skłonności do dramatyzowania. Często są też niezwykle kreatywne, co ma przełożenie na zachowania w pracy schematyczne i powtarzalne zadania to coś, co powoduje u nich nudę i frustrację.

Kolejną grupą, której przyjrzeli się badacze, są ludzie, którzy jedzą pizzę nożem i widelcem (tak, podobno tacy też istnieją!). Wood wiąże tę metodę jedzenia z osobowością podporządkowaną, czyli taką, którą cechuje powściągliwość w działaniu i potrzeba bycia poprawnym niezależnie od sytuacji. Dla takich osób wartość nadrzędną stanowi poczucie własnego bezpieczeństwa, ale i dobro ogółu.

Ostatnią grupą są ci, którzy po prostu biorą pizzę taką, jaka jest i zjadają ją gryz po gryzie. Naukowcy przypisuję tę metodę do tak zwanej osobowości rozważnej, która charakteryzuje się przede wszystkim przywiązaniem do znanych i bezpiecznych schematów, a także powściągliwością w wyrażaniu swoich opinii i uczuć i perfekcjonizmem.

Kochasz pizzę? Na pewno ucieszy Cię wiadomość, że stanowi zdrowszy posiłek, niż większość płatków śniadaniowych! >>>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama