Trening zmysłów z piwnym sensorykiem
Zmysły można trenować jak mięśnie. Potrzebna jest odpowiednia technika, wskazówki profesjonalisty i … ciekawe gatunki piwa. Chcesz się przekonać, czy znajdziesz w piwie zapach truskawek?
Porównać smak piwa jęczmiennego z pszenicznym, polskiego z holenderskim? Przyjdź na spotkanie z sensorykiem do Tyskiego Browarium. Na degustacje piw świata zapraszamy w każdy ostatni piątek miesiąca.
„Piwa świata w tyskim świecie piwa” to specjalna edycja zwiedzania przygotowana przez Tyskie Browarium z okazji Międzynarodowego Roku Piwa. W każdy ostatni piątek miesiąca na gości czeka degustacja piw świata, którą prowadzi profesjonalny sensoryk. Smakosze piwa będą mogli poznać techniki degustacji, dzięki którym odkrywa się cały bukiet piwnych smaków i zapachów. Skosztują piw jasnych, pszenicznego i ciemnego oraz dowiedzą się więcej o sztuce piwowarstwa.
Kim jest sensoryk? To specjalista w browarze, którego zadaniem jest kontrola każdej wyprodukowanej partii piwa. Kolor, zapach, smak trunku – wszystko musi odpowiadać najwyższym normom jakości. Do tego potrzebne są szczególnie wrażliwe zmysły.
- Piwo ma skomplikowaną naturę. Choć tworzy je zaledwie kilka składników, w tym słód, woda, drożdże i chmiel, efekt końcowy jest bardzo urozmaicony. Są piwa jasne i ciemne, oparte na różnych gatunkach zboża i odmiennej fermentacji drożdży - mówi Piotr Fudalej, specjalista ds. sensoryki w Kompanii Piwowarskiej SA. -Polacy upodobali sobie piwo jasne, typu lager. Dzięki degustacji piw świata poszerzą swoje piwne horyzonty i zdobędą koneserskie umiejętności.
Międzynarodowy Rok Piwa, którego patronem jest Tyskie, to całoroczne święto piwa i jego miłośników. Dobrej zabawie towarzyszy promocja kultury piwnej oraz szerzenie wiedzy i historii piwowarskiej. Inauguracja Międzynarodowego Roku Piwa miała miejsce w Tyskim Browarium a degustacje piw świata to jego kolejna odsłona.