Zejdziemy z utartych szlaków Australii w poszukiwaniu niezwykłych smaków. Nowa seria „Antypody smaków” w styczniu na kanale Nat Geo People
Sara La Fountain podczas swojej podróży poznaje urokliwe zakątki kraju, pełne zapierających dech w piersiach krajobrazów oraz niezwykłej fauny i flory. Wszystko po to, by skorzystać z wiedzy lokalnych kucharzy, znaleźć najlepsze składniki i przygotować z nich mistrzowskie dania.

„Antypody smaków” to program podróżniczo-kulinarny, w którym szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Sara La Fountain odkrywa ukryte skarby Australii. Przemierzając dalekie i odizolowane terytoria, będzie odwiedzała niezwykłe, przepiękne miejsca oraz szukała regionalnych produktów.
Wszystko po to, by następnie skorzystać z wiedzy lokalnych kucharzy i w mistrzowski sposób zmieszać ze sobą składniki, tworząc nowe kompozycje smaków, łączące w sobie precyzję, pasję i kreatywność. Przygotowywanym przez nią daniom przyświecać będzie zasada mówiąca, że mając naprawdę dobre składniki, nie trzeba używać dużej ilości dodatków, przypraw czy skomplikowanych receptur. Potrawy, jakie przygotuje z sezonowych produktów, będą więc proste i oryginalnie zaprezentowane.
Podróż Sary pokaże, jak pięknym i zróżnicowanym krajem jest Australia. Warto czasem zboczyć z głównych szlaków, by odkryć niezwykłe miejsca tego niejednorodnego biologicznie i geograficznie kraju, w którym zobaczyć możemy zarówno pustynie, jak i lasy deszczowe, czy też mokradła.
„Antypody smaków”, premiery w poniedziałki od 9 stycznia o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.
Odcinek 1. „Antypody smaków: pierwsze spotkanie z Australią”, premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:00
Sara przemierza australijskie Terytorium Północne. W rejonie Kakadu aborygeński przewodnik pokazuje jej rosnące naturalnie zioła, których lokalna ludność używa w kuchni od wieków, zaś strażnik leśny - malowidła skalne sprzed dwudziestu tysięcy lat, nawiązujące do australijskiej tradycji kulinarnej. Szef kuchni lokalnej restauracji przygotuje dla Sary specjalne danie: rybę barramundi w regionalnych ziołach, mięso kangura z sosem z dziko rosnących pomidorów, a także mięso krokodyla.
Odcinek 2. „Antypody smaków: wizyta w Darwin”, premiera w poniedziałek 9 stycznia o godz. 21:30
Podróżując dalej po Północnym Terytorium, Sara odwiedza lokalny targ w mieście Darwin. Przekonuje się, jak duży wpływ na lokalną kuchnię mają azjatyccy emigranci. Następnie, przewodnik Munro zabiera Sarę w rejs poduszkowcem przez las deszczowy, by z bliska zobaczyć krokodyle. Razem z Rachel, znawczynią owoców morza, oraz Zico, właścicielem lokalnego sklepu rybnego, Sara wybiera składniki na jej danie. Przygotuje azjatycką sałatkę fusion z krabem błotnym.
Odcinek 3. „Antypody smaków: dwa oblicza outbacku”, premiera w poniedziałek 16 stycznia o godz. 21:00
Sara wybiera się w rejs o wschodzie słońca przez Żółte Wody, które zamieszkują rzesze krokodyli. Dociera do Centrum Kulturalnego Warradjan, gdzie kobiety z plemienia Murumburr przekazują jej wiedzę na temat przygotowywania prawdziwych aborygeńskich potraw w tradycyjny sposób. Sara odwiedza również odizolowane tawerny i puby, do których dotrzeć można jedynie helikopterem.
1 z 10

Antypody smaków
2 z 10

Antypody smaków
3 z 10

Antypody smaków
4 z 10

Antypody smaków
5 z 10

Antypody smaków
6 z 10

Antypody smaków
7 z 10

Antypody smaków
8 z 10

Antypody smaków
9 z 10

Antypody smaków
10 z 10

Antypody smaków
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa