Ambra: Eau de kaszalot
Wydzielina z żołądka kaszalota jako składnik perfum?

Tak, i to bardzo cenna. Twarde bryłki „szlamu” formują się w jelitach olbrzyma wokół podrażnień, po czym zostają wyrzucone do oceanu. Kiedyś sądzono, że są wypluwane, dziś – że raczej wydalane. Początkowo pachną gnojem, jednak w kontakcie ze słoną wodą i powietrzem nabierają piżmowego aromatu.
Przez wieki producenci perfum korzystali z właściwości zbieranej na wybrzeżach ambry, wzmacniając nią i utrwalając zapachowe kompozycje. Fakt, że kaszalot jest gatunkiem zagrożonym, może jednak ograniczyć dostępność ambry, naukowcy szukają więc innych rozwiązań. Zespół biologa Jerga Bohlmanna znalazł sposób na produkcję utrwalacza z balsamu jodłowego, całkowicie bez udziału waleni.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Zobacz także
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Edukacja bez granic: Akademeia High School i sukces w globalnym świecie
Współpraca reklamowa
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa