Ambra: Eau de kaszalot
Wydzielina z żołądka kaszalota jako składnik perfum?
Opublikowano: 31.10.2017, 08:00
Reklama
Tak, i to bardzo cenna. Twarde bryłki „szlamu” formują się w jelitach olbrzyma wokół podrażnień, po czym zostają wyrzucone do oceanu. Kiedyś sądzono, że są wypluwane, dziś – że raczej wydalane. Początkowo pachną gnojem, jednak w kontakcie ze słoną wodą i powietrzem nabierają piżmowego aromatu.
Reklama
Przez wieki producenci perfum korzystali z właściwości zbieranej na wybrzeżach ambry, wzmacniając nią i utrwalając zapachowe kompozycje. Fakt, że kaszalot jest gatunkiem zagrożonym, może jednak ograniczyć dostępność ambry, naukowcy szukają więc innych rozwiązań. Zespół biologa Jerga Bohlmanna znalazł sposób na produkcję utrwalacza z balsamu jodłowego, całkowicie bez udziału waleni.
Reklama
Reklama
Reklama