Chcesz walczyć z globalnym ociepleniem? Wyeliminuj z diety wołowinę i ryż
W latach 2007–2013 57 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z żywieniem pochodziło z produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.
W tym artykule:
Jednym z czynników postępujących zmian klimatycznych jest emisja gazów cieplarnianych. Ekolodzy coraz częściej tłumaczą, że przejście na dietę bezmięsną sprzyja walce z globalnym ociepleniem. Jak to możliwe?
Koniec z tradycyjnym "Wurstem". Już 40% Niemców to wegetarianie
Burger King wprowadza roślinne nuggetsy, Aldi promuje ofertę dla wegan a w berlińskich centrach handlowych lokale po kebabie przejmuje Vincent Vegan, sieć knajp z bezmięsnymi burgerami. Wedłu...To, co jemy, a zmiany klimatyczne
Z najnowszych badań jasno wynika, że hodowla zwierząt generuje dwa razy więcej gazów cieplarnianych niż uprawa roślin w celach konsumpcyjnych. To kolejny dowód na to, że nasze przyzwyczajenia żywieniowe mają ogromny wpływ na klimat.
W latach 2007–2013 57 proc. emisji gazów cieplarnianych związanych z żywieniem pochodziło z produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego – w tym z upraw paszy dla zwierząt gospodarskich. W badaniach nie uwzględniono rybołówstwa.
Najwięcej gazów cieplarnianych jest emitowanych przy produkcji wołowiny – w sumie około 25. proc biorąc pod uwagę cały sektor żywności. Wśród roślin największym zagrożeniem okazał się ryż, odpowiedzialny za 12 proc. całkowitej emisji.
Te ustalenia pomogły autorom badań w sklasyfikowaniu masowej hodowli bydła w Ameryce Południowej i upraw ryżu w Azji Południowo-Wschodniej jako największych emitentów gazów cieplarnianych w przemyśle spożywczym.
Poznaliśmy najbardziej wege miasta w Polsce. Tu co piąty mieszkaniec jest wegetarianinem
Już 20,9 proc. badanych z największych polskich miast deklaruje, że są wegetarianami. Co ciekawe, największa ich grupa wcale nie mieszka w Warszawie, jak można by sądzić, a we Wrocławiu.Zmiany nawyków żywieniowych
W wielu kręgach przejście na dietę wegetariańską lub wegańską nadal wzbudza kontrowersje i jest powodem do żartów. Mimo to na całym świecie widać, że kuchnia roślinna zaczyna zdobywać coraz większe uznanie. Z raportu opublikowanego na łamach magazynu „Foods” dowiadujemy się, że 30,5 proc. Niemców i 25,9 proc. Francuzów określa się mianem fleksitarian, czyli gotowych przez kilka dni w tygodniu zrezygnować z jedzenia mięsa. Ten semiwegetarianizm staje się szczególnie widoczny w Niemczech, gdzie „wszystkożercami” nazywa siebie już tylko 45,2 proc. mieszkańców.
A jak wygląda podejście Polaków do rezygnacji z mięsa? O dziwo całkiem pozytywnie. Z raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!” wynika, że już co piąty Polak mieszkający w dużym mieście jest wegetarianinem. Na podium najbardziej roślinnych metropolii w Polsce znalazły się kolejno Wrocław, Warszawa i Kraków.
Źródło: Nature