Kury nie zawsze lądowały na talerzach. Przed udomowieniem były otaczne czcią i grzebane razem z ludźmi
Kiedy i jak udomowiono kury? Badania radiowęglowe podważyły wcześniejsze ustalenia naukowców.

W tym artykule:
Pojawiło się już przynajmniej kilka badań mówiących o historycznym udomowieniu psów i kotów. Nie dziwne, że interesuje nas ten temat, skoro wiele osób na świecie uważa czworonogi nie tylko za swoich przyjaciół, ale też członków rodziny. Udomowione zwierzęta to jednak nie tylko psy i koty, ale też trzoda czy drób. Kury są obecne w tak wielu gospodarstwach wiejskich, że mało kto zastanawia się, skąd się właściwie wzięły.
Indie od kuchni, czyli co znajdziemy na hinduskim talerzu
Indie słyną z dobrej kuchni i niepowtarzalnych smaków. Czego szczególnie warto spróbować podczas pobytu w Azji Południowej? Poznaj najbardziej popularne dania kuchni hinduskiej.
Udomowienie kur najpierw w Azji
Do tej pory uważano, że kury udomowiono na terenie dzisiejszych Chin i Indii już 10 tysięcy lat temu. W Europie miały pojawić się trzy tysiące lat później. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetów w Exeter, Monachium, Cardiff, Oxford, Bournemouth, Tuluzy oraz uniwersytetów i instytutów w Niemczech, Francji i Argentynie wskazują jednak na to, że dotychczasowe ustalenia były błędne. Ostatnie ustalenia zostały opisane na łamach czasopism naukowych „Antiquity” i „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
– Jedzenie kurczaków jest tak powszechne, że ludzie myślą, że jemy je od zawsze. Nasze dowody pokazują, że historyczne relacje ludzi z kurami były znacznie bardziej złożone i że przez wieki te ptaki były otaczane czcią – mówi profesor Naomi Sykes z University of Exeter.

Kiedy kury stały się pokarmem?
Naukowcy przekonują, że udomowienie kur miało związek z uprawą ryżu w południowo-wschodniej Azji. Tam właśnie żyli ich dzicy przodkowie. Pola ryżowe wabiły ptactwo z dżungli i tak zapoczątkowała się relacja między nimi a ludźmi. Proces udamawiania trwał co najmniej od ok. 1500 roku p.n.e. Kolejnym etapem było transportowanie kurcząt przez Azję i Morze Śródziemne. Wykorzystywano wówczas szlaki greckich, etruskich i fenickich handlarzy.
Kury nie od razu były jedzone. Początkowo w Europie uchodziły za zwierzęta egzotyczne, przez co otaczano je czcią. Wskazują na to chociażby wspólne pochówki z ludźmi. Dopiero Imperium Rzymskie spopularyzowało kurczaki jako pokarm. W tym czasie zaczęto jeść także kurze jajka. Zwyczaj ten nie upowszechnił się w Wielkiej Brytanii aż do trzeciego wieku. Co ciekawe, obecnie jajko to jeden ze stałych elementów typowego angielskiego śniadania.
Już jedno piwo dziennie sprawia, że mózg się kurczy. Nawet umiarkowane picie alkoholu szkodzi zdrowiu
Alkohol w małych dawkach był długo uważany za korzystny dla zdrowia. Nowe badania wykazują, że to nieprawda.
Co zdradzają kurze kości?
Wróćmy jednak do kurzych szczątków, bo to one odegrały istotną rolę w badaniu. Naukowcy ponownie przeanalizowali szkielety w ponad 600 miejscach w 89 krajach. Najstarsze kości udomowionej kury znaleziono w środkowej Tajlandii. Szacuje się, że zwierzę zostało pogrzebane między 1650 a 1250 r. p.n.e.

Dodatkowe badania radiowęglowe kurzych szkieletów znalezionych na pograniczu Europy i Azji oraz w północno-zachodniej Afryce wykazały, że kości są młodsze, niż pierwotnie zakładano. To sugeruje, że kury pojawiły się w Europie dopiero około 800 r. p.n.e., a nie przed rokiem tysięcznym. Najpierw kury udomowiono w regionie śródziemnomorskim. Ich rozpowszechnienie w chłodniejszym klimacie Szkocji, Irlandii, Skandynawii i Islandii zajęło prawie 1000 lat.
– Po raz pierwszy datowanie radiowęglowe zastosowano na taką skalę w celu określenia znaczenia kurczaków we wczesnych społeczeństwach. Nasze wyniki wskazują na potrzebę bezpośredniego datowania proponowanych wczesnych okazów, ponieważ pozwala to nam najbardziej wyraźny obraz naszych pierwszych interakcji z kurczakami – podsumowuje dr Julia Best z Cardiff University.
Źródła: Antiquity; Proceedings of the National Academy of Sciences.
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Dlaczego mówi się „końskie zdrowie”? Naukowcy właśnie to wyjaśnili
Genetycy właśnie odkryli dlaczego konie wygrywają w biegu z innymi ssakami. Ich kondycja wynika z błędu genetycznego, który umożliwia wyjątkowy pobór tlenu przez mięśnie.
Zobacz także
Mazurski Raj: W harmonii z ludźmi i naturą. Tradycja w sercu Mazur
Współpraca reklamowa
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa