Na Pomorzu pada coraz więcej łabędzi. Powodem ptasia grypa
Niepokojące wiadomości docierają znad Bałtyku. Weterynarze podejrzewają, że łabędzie z powiatów wejherowskiego i puckiego mogą chorować na ptasią grypę. Mieszkańcy i przyjezdni otrzymali zakaz zbliżania się do dzikich ptaków.
- MŁ
W tym artykule:
Od kilku dni w województwie pomorskim odnotowuje się coraz więcej przypadków zachorowań oraz zgonów z powodu ptasiej grypy. Zaczęło się od Wejherowa. Tam w Parku Miejskim padły trzy łabędzie. Podejrzewa się, że pozostałe ptaki również mogą być chore. Władze miasta szybko podjęły decyzję o zamknięciu obiektu. Dodatkowo Wioletta Drygas-Bogucka, powiatowy lekarz weterynarii w Wejherowie, zapowiedziała już wprowadzenie konkretnych zasad dotyczących hodowców ptaków. Zakazy i nakazy mają uniemożliwić domowemu drobiowi kontakt z dzikim.
– Ptaki będą musiały być w zamknięciu. Będzie zakaz organizowania targów i konkursów z udziałem drobiu – tłumaczy Drygas Bogucka.
Ptasia grypa nad Bałtykiem – jest pierwsze ognisko
Bardzo możliwe, że Wejherowo nie jest jedynym ogniskiem ptasiej grypy w okolicy. Strażnicy Miejscy z Władysławowa podejrzewają, że wirus zaatakował też łabędzie z Zatoki Puckiej. Na oficjalnym profilu służb na Facebooku pojawił się już stosowny apel. Do wpisu dołączono zdjęcia martwych ptaków.
– Apelujemy do wszystkich mieszkańców Gminy Władysławowo o niezbliżanie się do łabędzi na Zatoce Puckiej oraz do innych ptaków przebywających w naszej gminie – czytamy.
Na początku tygodnia straż pożarna, straż miejska oraz policja zabezpieczały miejsca występowania martwych zwierząt. Sprawą ma się również zainteresować Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Pucku.
Pomór ptaków w Polsce
Ptasia grypa nie jest bezpośrednim zagrożeniem dla ludzi, ale należy pamiętać o podstawowych zasadach przestrzegania higieny, zwłaszcza podczas kontaktu z dzikim ptactwem. W miejscach, gdzie odnotowano obecność wirusa warto również mieć na uwadze konkretne zasady związane z żywieniem. Mięso drobiowe, podobnie jak jajka, można spożyć dopiero po obróbce termicznej w minimalnej temperaturze 70 stopni Celsjusza. Surowy drób nie powinien mieć styczności z innymi produktami. Noże oraz deski, które miały kontakt z mięsem należy umyć detergentem.
Wirus H5N8 to prawdziwa zmora hodowców drobiu. Choroba jednego ptaka prowadzi najczęściej do utylizacji całej fermy. Te nierzadko są bardzo liczne. W ubiegłym roku w Polsce odnotowano szczególnie dużo przypadków ptasiej grypy. Właściciel hodowli kur niosek we wsi Topola-Osiedle musiał wybić ponad 60 tysięcy ptaków.
‼ UWAGA ‼ Apelujemy do wszystkich mieszkańców Gminy Władysławowo o niezbliżanie się do łabędzi na Zatoce ... zestaw bitewny przez Straż Miejska we Władysławowie & nbsp; Poniedziałek, 15 lutego 2021