Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy letni rarytas! Oprócz tego, że wybornie smakuje, ma mnóstwo witamin i cennych dla zdrowia składników. Pachnące baldachy to bowiem prawdziwa witaminowa bomba. Warto skorzystać z tego naturalnego bogactwa właśnie teraz, dopóki kwitnie czarny bez. Oto sprawdzona receptura!
Kwiaty czarnego bzu od wieków znane są i stosowane jako środek leczniczy na wszelkiego rodzaju przeziębienia i infekcje dróg oddechowych, zwłaszcza z gorączką i kaszlem. Napar działa napotnie, pomagając obniżyć temperaturę ciała, a także wykrztuśnie, pomagając pozbyć się wydzieliny przy mokrym kaszlu. Nalewka z kwiatów czarnego bzu oprócz walorów smakowych ma mnóstwo witamin i cennych dla zdrowia składników. Zobaczcie, jak przygotować nalewkę z kwiatów czarnego bzu!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - składniki:
- ok. 50 baldachów kwiatowych czarnego bzu
- litr wody
- szklanka cukru lub płynnego miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże cytryny
- litr czystej wódki lub spirytusu 96%
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - przygotowanie
Z kwiatów odcinamy zielone łodyżki. Wodę zagotowujemy i w gorącej rozpuszczamy cukier (jeśli mamy zamiar dodać miód, przez rozpuszczeniem go w wodzie, wodę studzimy). Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
Cytryny szorujemy, parzymy we wrzątku i kroimy na cienkie plasterki. Razem z kwiatami wrzucamy do słoja. Zalewamy wodą z cukrem lub miodem i wanilią. Odstawiamy na ok. 5 dni w ciepłe miejsce (od czasu do czasu zawartość słoja można przemieszać drewnianą wyparzoną łyżką).
Następnie nalewkę przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach lub gazę, a powstały syrop łączymy z alkoholem i sokiem wyciśniętym z pozostałych cytryn. Przelewamy do butelek. Odstawiamy na ok, 2 i 5 miesiąca w ciemne miejsce (choć nalewka jest pyszna już po kilku dniach).
Zobacz też: