Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Jakie nietoperze występują w Polsce?
  2. Latające lisy dotarły do Łodzi
  3. Rudawka złotoszyja – najważniejsze informacje

Nietoperze to przykład dzikich zwierząt, które są jednocześnie bardzo fascynujące (i pożyteczne!), a przy tym borykają się z wieloma mitami. Krzywdzące legendy o gackach, jak mówi się o nich potocznie w Polsce, pochodzą między innymi z dawnego braku edukacji na wsiach czy ze współczesnej popkultury. Nie wszyscy wiedzą pewnie, że w naszym kraju nie żyje żaden krwiopijczy gatunek nietoperzy.

Te nocne zwierzęta potrafią za to zachwycić innymi swoim zdolnością. Mówi się, że nietoperze są mistrzami small talków. Lubią „rozmawiać” krótko i na temat.

Jakie nietoperze występują w Polsce?

Nietoperze w Polsce należą do grupy owadożernych. Są to m.in. gacek brunatny, nocek duży i karlik malutki. Odgrywają ważną rolę w ekosystemach, polując na owady, często będące szkodnikami rolniczymi. Można je spotkać w różnorodnych środowiskach, takich jak lasy, miasta czy tereny wiejskie.

Spośród około 1400 gatunków nietoperzy na świecie, tylko trzy żywią się krwią. Należą one do rodziny wampirów (Phyllostomidae) i występują wyłącznie w Ameryce Łacińskiej, od Meksyku po Argentynę. Żywią się krwią ssaków – w tym bydła – lub ptaków. Dzięki specjalnym zębom potrafią delikatnie nacinać skórę ofiary i pić krew, nie zabijając swojego żywiciela.

Latające lisy dotarły do Łodzi

Oczywiście w Polsce nietoperze żyją nie tylko na wolności, ale i w ogrodach zoologicznych. W tym roku o przedstawicieli gatunku rudawka złotoszyja powiększyło się Orientarium w łódzkim zoo. Z Francji do Polski przyjechały trzy samice i trzy samce. Zwierzaki te, znane w języku angielskim jako „lyle's flying fox”, czyli „latające lisy” można oglądać w pawilonie Australia. Ich nazwa nie jest przypadkowa. Różnią się od innych nietoperzy lisowatym wyglądem. Mają wydłużony pysk, duże oczy, spiczaste uszy oraz charakterystyczne pomarańczowo-złote ubarwienie głowy i szyi.

Jak podkreślił Michał Gołędowski, kierownik ds. hodowli i rozwoju, w rozmowie z PAP, rudawki prowadzą odmienny tryb życia od znanych nam nietoperzy. Są owocożerne, aktywne głównie o zmierzchu, a do orientacji w locie używają nie echolokacji a wzroku. Dorosłe osobniki osiągają wagę do 1,5 kg, z kolei długość ich ciała może sięgać niemal 40 cm. W naturalnym środowisku ich ulubione przysmaki to mango, duriany oraz nektar i pyłek kwiatów.

Nietoperz
Nietoperze z Azji zamieszkały w zoo w Łodzi, fot. Getty Images Nietoperz

Rudawka złotoszyja – najważniejsze informacje

Rudawki złotoszyje na wolności występują w południowej Azji. Ich naturalne terytorium obejmuje Tajlandię, Kambodżę, południowy Wietnam i prowincję Yunnan w Chinach. Są gatunkiem społecznym, tworzącym kolonie, które mogą liczyć nawet tysiące osobników. W Tajlandii znajduje się największa znana kolonia, licząca około 3000 nietoperzy.

Nietoperze te są niezwykle ważne dla ekologii, ponieważ zapylają rośliny i rozsiewają nasiona. Niestety ich populacja zmniejszyła się o ponad 30% w ciągu ostatnich 15 lat, głównie z powodu polowań. Zwierzęta są ofiarami rolników, którzy chcą chronić swoje plantacje owoców. Rudawki żyją w tropikalnych i subtropikalnych lasach, namorzynach, na plantacjach oraz w obszarach wiejskich. Są aktywne głównie o zmierzchu, ale ich kolonie można zaobserwować również w dzień, kiedy odpoczywają na wysokich drzewach i zajmują się młodymi.

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) klasyfikuje rudawkę złotoszyją jako gatunek wrażliwy, co oznacza, że wymaga szczególnej ochrony i monitorowania, aby zapobiec dalszemu spadkowi liczebności populacji.

Reklama

Źródło: PAP

Nasz autor

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...