W tym artykule:

  1. Ile żył najstarszy jeż na świecie?
  2. Dlaczego jeże umierają?
  3. Przełomowe odkrycia naukowe
  4. Czy jeże można trzymać w domu?
Reklama

Dokąd nocą tupta jeż? To pytanie niezmiennie pozostaje bez odpowiedzi. Wiadomo natomiast, ile lat przeżył najstarszy jeż europejski na świecie. Thorvald, bo tak nazywał się rekordzista, przeżył poprzednika o siedem lat.

Ile żył najstarszy jeż na świecie?

Najstarszy jeż na świecie zamieszkiwał okolice miasta Silkeborg w środkowej Danii. Prawdę o jego wieku odkryła dr Sophie Lund Rasmussen z Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) na Uniwersytecie Oksfordzkim. Wówczas kierowała badaniem Danish Hedgehog Project. Nie ukrywa, że odkrycie zrobiło na niej ogromne wrażenie.

– Płakałam z radości, kiedy okazało się, że trzymam osobnika, który przeżył 16 lat. 16 lat. To naprawdę dobra wiadomość dla ochrony przyrody. W odpowiednich warunkach jeże mogą przeżyć kilkanaście, co jest niesamowite – mówi cytowana przez „The Guardian”.

Życie codzienne jeży

Oczywiście w naturalnym środowisku na jeże czyha wiele niebezpieczeństw. Jednym z nich są psy. Thorvald zmarł w duńskim ośrodku rehabilitacji dzikich zwierząt w 2016 roku właśnie po pogryzieniu przez czworonoga. – To bardzo smutne, biorąc pod uwagę, że żył tak długo – dodaje Rasmussen.

Co ciekawe, poza ranami i infekcją spowodowaną pogryzieniami, Thorvald był ogólnie zdrowy. Gdyby nie atak psa, prawdopodobnie przeżyłby jeszcze więcej lat.

Uważa się, że poprzedni rekord najdłuższego życia wśród jeży europejskich należał do samicy z Irlandii. Naukowcy ustalili w 2014 roku, że zwierzę przeżyło 9 lat.

W ramach obywatelskich badań naukowych 400 ochotników prawie 700 martwych jeży. Wśród nich były okazy liczące 11 i 13 lat. Jak zbadać wiek martwego jeża? Naukowcy liczą linie wzrostu w ich kościach szczękowych, podobnie jak w przypadku liczenia słojów w drzewie.

Dlaczego jeże umierają?

Takie badania są bardzo potrzebne, ponieważ w wielu krajach europejskich liczba jeży stale spada. W niektórych regionach Wielkiej Brytanii ich populacja w ciągu 20 lat zmalała aż 75%. Wśród powodów wymienia się niszczenie siedlisk oraz intensyfikację rolnictwa. Wiele jeży ginie też na drogach. Szczególnie w lipcu, kiedy samce i samice pokonują duże odległości w poszukiwaniu partnerów.

Z badań wynika, że jedna trzecia jeży umiera przed ukończeniem pierwszego roku życia. Jeśli dożywają dwóch lat lub więcej, to oznacza, że prawdopodobnie nauczyły się już unikać niebezpieczeństw, takich jak samochody i drapieżniki. Wtedy mogą żyć długo i wydawać potomstwo przez kilka sezonów lęgowych.

Przełomowe odkrycia naukowe

Naukowcy odkryli też, że samce jeży średnio żyją dłużej niż samice – 2,1 roku, w przeciwieństwie do 1,6. Ta tendencja może być spowodowana tym, że samcom żyje się lżej. – Jeże nie są terytorialne, co oznacza, że samce rzadko walczą. Samice samotnie wychowują potomstwo – tłumaczy Rasmussen.

Inne kluczowe odkrycie dowodzi, że chów wsobny nie wpływa na długość życia jeży. Znalezienie niespokrewnionego partnera jest coraz większym wyzwaniem w miarę zmniejszania się populacji. Biolodzy podkreślają, że to „bardzo pozytywna wiadomość” z punktu widzenia ochrony gatunku.

Zwierzęta Europy. Oto najciekawsze gatunki zamieszkujące ten kontynent

Zwierzęta Europy to nie tylko dziki, sarny, jelenie, lisy czy wiewiórki. Na Starym Kontynencie żyje wiele fascynujących gatunków, których z całą pewnością nie można określić mianem nud...
Zwierzęta Europy - najciekawsze gatunki zamieszkujące ten kontynent
fot. Getty Images

Czy jeże można trzymać w domu?

Jeże europejskie to dzikie zwierzęta żyjące na wolności. Przyrodnicy zalecają nie zabierać ich do domów. Mogą mieć pchły i kleszcze. W dodatku hałasują nocą.

Sympatycy jeży ogólnie, mogą natomiast hodować w domu ich mniejszych kuzynów. Jeż pigmejski mierzy od 15 do 25 cm. Masa dorosłego osobnika waha się od 200 do nawet 700 gramów. W hodowli jeże pigmejskie żyją najczęściej do 6 lat. Pojedyncze przypadki dożywają jednak nawet 10 czy 11. Opiekunowie mogą podawać im specjalne przygotowane karmy. Zwierzaki ze smakiem zjedzą też dżdżownice, świerszcze, owoce oraz warzywa.

Reklama

Źródło: Animals

Nasz ekspert

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama