Firma J.R. Simplot, która opracowała nowego ziemniaka, nazwała go Innate (Naturalny), bo nie zawiera genów innych gatunków roślin. Mimo to nie pojawi się on w menu McDonald’s. (Czytaj też: Len wielozadaniowy) – Technologia RNAi to standardowa procedura badawcza, ale genetycznie modyfikowane produkty są marketingowo toksyczne – mówi Ken Bradfors z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.national-geographic.pl:443"},{"label":"Technologia","url":"https://www.national-geographic.pl/technologia/"},{"label":"Nowy, lepszy ziemniak"}],"seoMetadata":{"title":"Nowy, lepszy ziemniak","description":"Wykorzystując technikę zwaną interferencją RNA (RNAi), naukowcy wyciszyli geny, które powodują powstawanie oczek w bulwie i ciemnienie warzywa po kontakcie z powietrzem – a to głównie z tych przyczyn ok. 30 proc. ziemniaków ląduje w koszu.","metaTitle":"Nowy, lepszy ziemniak","metaDescription":"Wykorzystując technikę zwaną interferencją RNA (RNAi), naukowcy wyciszyli geny, które powodują powstawanie oczek w bulwie i ciemnienie warzywa po kontakcie z powietrzem – a to głównie z tych przyczyn ok. 30 proc. ziemniaków ląduje w koszu.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/5bc934b6a2097115ad5a","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":667,"width":1000,"alt":"shutterstock_272365637","title":"shutterstock_272365637","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/8e7a5543c0443506a9e3981ed849447f1e592c5b-6f80bb1.jpeg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/","permutiveModel":{"category":["national-geographic-site","nauka","technologia"],"subcategory":["article"],"channel":"technologia","title":"Nowy, lepszy ziemniak","article":{"id":"28497","description":"Wykorzystując technikę zwaną interferencją RNA (RNAi), naukowcy wyciszyli geny, które powodują powstawanie oczek w bulwie i ciemnienie warzywa po kontakcie z powietrzem – a to głównie z tych przyczyn ok. 30 proc. ziemniaków ląduje w koszu.","type":"article","author":"Adam Robiński","tags":["Technologia"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Nowy%2C%20lepszy%20ziemniak","tweet":"Nowy%2C%20lepszy%20ziemniak","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/8e7a5543c0443506a9e3981ed849447f1e592c5b-6f80bb1.jpeg","url":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/#Article","@type":"Article","description":"Wykorzystując technikę zwaną interferencją RNA (RNAi), naukowcy wyciszyli geny, które powodują powstawanie oczek w bulwie i ciemnienie warzywa po kontakcie z powietrzem – a to głównie z tych przyczyn ok. 30 proc. ziemniaków ląduje w koszu.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/8e7a5543c0443506a9e3981ed849447f1e592c5b-6f80bb1.jpeg?resize=768,512","width":768,"height":512},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/8e7a5543c0443506a9e3981ed849447f1e592c5b-6f80bb1.jpeg?resize=1000,667","width":1000,"height":667}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/"},"name":"Nowy, lepszy ziemniak","url":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/","author":[{"@type":"Person","name":"Adam Robiński","url":"https://www.national-geographic.pl/author/adamrobiski"}],"dateModified":"2024-08-26T13:48:27+02:00","datePublished":"2015-04-28T08:40:00+02:00","headline":"Nowy, lepszy ziemniak","keywords":"Technologia","publisher":{"@type":"Organization","name":"National Geographic","url":"https://www.national-geographic.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":110,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2025/01/cropped-NG-2019-Poziom-264a375-0656366.png?resize=265,110","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["national-geographic-site","nauka","technologia"],"channel":"technologia","format":"standard","pageid":"28497","primary_cat":"technologia","subcat":"article","author":"Adam Robiński","publish_date":"2015-04-28T06:40:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["technologia"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["national-geographic-site","nauka","technologia"],"channel":"technologia","format":"standard","pageid":"28497","primary_cat":"technologia","subcat":"article","posttag":["technologia"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"technologia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["national-geographic-site","nauka","technologia"]},{"key":"tags","value":["technologia"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/5bc934b6a2097115ad5a","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":667,"width":1000,"alt":"shutterstock_272365637","title":"shutterstock_272365637","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/8e7a5543c0443506a9e3981ed849447f1e592c5b-6f80bb1.jpeg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/3fa853771bdf41600c95","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/6c3a6957f116af6e936b","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/9b6a8d485cc560b23935","slug":"national-geographic-site","display":"National Geographic Site","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/a9b980ebdf55766c838d","slug":"nauka","display":"Nauka","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/fa118efeb915280a2fe1","slug":"technologia","display":"Technologia","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/f2c9c690d635a42ef26e","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/309510c5333257831d89","slug":"technologia","display":"Technologia","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".RzgG2_Yv7.IxGqMvf3w7LPpDotKx1s5UVS4lbJ4eJP.p7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"933641","content_title":"Nowy, lepszy ziemniak","content_type":"article","publication_date":"2015-04-28T06:40:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":28497,"contentName":"Nowy, lepszy ziemniak","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/","pageType":"Content","siteCategory":"National Geographic/Technologia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Technologia","website":"national-geographic-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Technologia"],"keywords":["Technologia"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"national-geographic-pl","schemaId":"https://www.national-geographic.pl/technologia/nowy-lepszy-ziemniak/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"28497"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/national-geographic.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"OeX1ugGDjb3tAIU_ZogyT34acM2hcQMWsNOzmjw2Z8H.w7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"aboveFooter":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Magazyny","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":["offer"],"contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":4,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1029"}},{"position":2,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1036"}},{"position":3,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1030"}},{"position":4,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1031"}}]},"widgetArea":"aboveFooter"}}],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"f556253187c40d9ef5ec77558c2f6995","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Zobacz także","limit":8,"showCardLabels":null,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Polecane","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"square","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":20,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":true,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1028"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"d76d0934e79c8039ec2b5b6f926c79d7","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Wykorzystując technikę zwaną interferencją RNA (RNAi), naukowcy wyciszyli geny, które powodują powstawanie oczek w bulwie i ciemnienie warzywa po kontakcie z powietrzem – a to głównie z tych przyczyn ok. 30 proc. ziemniaków ląduje w koszu.
Zmodyfikowane warzywo zawiera też do 70 proc. mniej aminokwasów, które podczas obróbki termicznej zamieniają się w substancje kancerogenne. Druga odmiana będzie z kolei odporna na zarazę ziemniaczaną wywoływaną przez grzybopodobny organizm Phytiphthora infestans. Ta odpowiedzialna jest za zdziesiątkowanie irlandzkich upraw ziemniaka. (Przeczytaj też: Łosoś z genami czawyczy, czyli pierwsza ryba GMO) Firma J.R. Simplot, która opracowała nowego ziemniaka, nazwała go Innate (Naturalny), bo nie zawiera genów innych gatunków roślin. Mimo to nie pojawi się on w menu McDonald’s. (Czytaj też: Len wielozadaniowy) – Technologia RNAi to standardowa procedura badawcza, ale genetycznie modyfikowane produkty są marketingowo toksyczne – mówi Ken Bradfors z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.