i chińskie dim sum warte są każdego przebytego kilometra.
","aspectRatio":0.7655705032386647,"sourceName":"Fot. Shutterstock"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/6d34c4c9ddd594d0d4066c493da02e0332784c43-ac683e9.jpeg","width":640,"height":425,"title":"Piwo kremowe, inny świat","description":"
Czyli Butterbeer, na które Harry Potter chodził z przyjaciółmi. Internet pełen jest pomysłów na to, jak odtworzyć jego smak (głównie poprzez mieszanie dużej ilości śmietanki kremówki z cukrem). Popularna sieć kawiarni wprowadziła do menu Butterscotch Latte, o którą fani książki kłócą się, czy naprawdę odpowiada smakowi z ich wyobraźni, czy jest jego dokładnym przeciwieństwem.
Poprzez smak mogę doświadczyć życia podczas kosmicznej misji! Liofilizowane, czyli zamrożone w temp. minus 40 stopni i wysuszone jedzenie wystarczy zalać wrzątkiem, żeby je „ugotować”. Ale lody je się na sucho. Smakują jak chrupek o truskawkowym, waniliowym albo czekoladowym smaku.
Późne lato w Nowej Anglii, w powietrzu już czuć było jesień – może dlatego tak bardzo smakowała mi tam ta gęsta zupa. Robi się ją na zasmażce, bogato zabiela śmietaną, gotuje z ziemniakami, cebulą i selerem. A na sam koniec dodaje małże. Wiem, że dla niektórych bardziej amerykański jest nowojorski bajgiel z łososiem albo teksańskie żeberka w sosie barbecue, ale dla mnie kwintesencją Stanów jest ta zupa.
Pamiętam popołudnie na łódce w Belize. Jeden z kolegów wyjął kubeł świeżych krewetek, obrał je ze skorupek, pokroił na małe cząstki i zalał sokiem z limonki zmieszanym z cebulą, solą, kolendrą i chili. Prosta potrawa, a jakie bogactwo smaków! W ceviche lubię też to, że to alternatywna metoda gotowania: do obróbki mięsa nie potrzeba ognia, wystarczy limonka!
Z Australią niewątpliwie kojarzy się mięso kangura, drożdżowa pasta vegemite i podsmażone grube białe larwy witchetty grub. Ale numerem jeden na australijskiej liście rzeczy do spróbowania pozostaje Pavlova – beza (chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku) obsypana owocami. O jej pochodzenie Australia kłóci się z Nową Zelandią. Oba te kraje uważają, że to właśnie u nich pierwszy raz podano Pavlovą podczas tournée rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jest się o co kłócić, bo ta lekka bomba kaloryczna podbiła cały świat.
Tapas pozwala na spróbowanie wielu smaków w jednym. To hiszpańskie przekąski podawane w barach do piwa albo wina. Ciepłe, zimne, mięsne, warzywne, z owoców morza. Oliwki, pikle, chorizo, krewetki, pulpeciki, małże, ośmiornice, wieprzowina marynowana w brandy i moje ukochane boquerones, czyli smażone w całości świeże sardele. Czego jeszcze warto spróbować choć raz w życiu? Pizzy w Neapolu, fondue na stokach Alp, kanapki z homarem na szkockim wybrzeżu i nadziewanych kwiatów cukinii w Rzymie.
Z odkrywcami przemierzającymi skuty lodem kontynent kojarzy się jedna potrawa: pemikan. To suszone mięso (bawołu, łosia albo renifera) porwane na strzępy, zmieszane z tłuszczem i uformowane w bochenek. Dla smaku można dodać suszone owoce. Pemikan to jedzenie Indian z północy zaadaptowane przez traperów. Zdobywcy bieguna północnego karmili nim siebie i psy. Dlatego zabierano go też na południe. Kiedy statek odkrywcy Shackletona utknął w antarktycznym lodzie, to właśnie pemikan uratował jego i jego załogę od śmierci.
","aspectRatio":0.7257142857142858,"sourceName":"Fot. Shutterstock"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.national-geographic.pl:443"},{"label":"Traveler","url":"https://www.national-geographic.pl/traveler/"},{"label":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu"}],"seoMetadata":{"title":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu","description":"Aż chciałaby się powiedzieć \"Kto choć raz nie próbował żywności liofilizowanej, ten nie zna życia\". Cóż, są takie smaki, bez których życie wydaje się uboższe. I dlatego warto je poznać.","metaTitle":"9 smaków, które musisz poznać choć raz w życiu","metaDescription":"Aż chciałaby się powiedzieć \"Kto choć raz nie próbował żywności liofilizowanej, ten nie zna życia\". Cóż, są takie smaki, bez których życie wydaje się uboższe. I dlatego warto je poznać.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/51fae47b238134f18343","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":667,"width":1000,"alt":"Poznaj smaki smaki, bez których życie wydaje się uboższe >>>","sourceName":"Fot. Shutterstock","title":"Poznaj smaki smaki, bez których życie wydaje się uboższe >>>","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/5f98c241a3017bea52043243c9bb0449512aa16a-d426c74.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/","permutiveModel":{"category":["traveler","traveler-site"],"subcategory":["article"],"channel":"traveler","title":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu","article":{"id":"57339","description":"Aż chciałaby się powiedzieć \"Kto choć raz nie próbował żywności liofilizowanej, ten nie zna życia\". Cóż, są takie smaki, bez których życie wydaje się uboższe. I dlatego warto je poznać.","type":"article","author":"redakcja","tags":["Edukacja","Kuchnia","kuchnie świata","Kultura","podróże kulinarne","Zdrowie"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"9%20smak%C3%B3w%2C%20kt%C3%B3rych%20musisz%20spr%C3%B3bowa%C4%87%20cho%C4%87%20raz%20w%20%C5%BCyciu","tweet":"9%20smak%C3%B3w%2C%20kt%C3%B3rych%20musisz%20spr%C3%B3bowa%C4%87%20cho%C4%87%20raz%20w%20%C5%BCyciu","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/5f98c241a3017bea52043243c9bb0449512aa16a-d426c74.jpeg","url":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/#Article","@type":"Article","description":"Aż chciałaby się powiedzieć \"Kto choć raz nie próbował żywności liofilizowanej, ten nie zna życia\". Cóż, są takie smaki, bez których życie wydaje się uboższe. I dlatego warto je poznać.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/5f98c241a3017bea52043243c9bb0449512aa16a-d426c74.jpeg?resize=768,512","width":768,"height":512},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/5f98c241a3017bea52043243c9bb0449512aa16a-d426c74.jpeg?resize=1000,667","width":1000,"height":667}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/"},"name":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu","url":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/","author":[{"@type":"Person","name":"Katarzyna Boni"}],"dateModified":"2024-08-24T07:15:15+02:00","datePublished":"2020-11-16T03:25:56+01:00","headline":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu","keywords":"Edukacja, Kuchnia, kuchnie świata, Kultura, podróże kulinarne, Zdrowie","publisher":{"@type":"Organization","name":"National Geographic","url":"https://www.national-geographic.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":110,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2025/01/cropped-NG-2019-Poziom-264a375-0656366.png?resize=265,110","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["traveler","traveler-site"],"channel":"traveler","format":"gallery","pageid":"57339","primary_cat":"traveler","subcat":"article","author":"redakcja","publish_date":"2020-11-16T02:25:56+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["edukacja","kuchnia","kuchnie-swiata","kultura","podroze-kulinarne","zdrowie"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["traveler","traveler-site"],"channel":"traveler","format":"gallery","pageid":"57339","primary_cat":"traveler","subcat":"article","posttag":["edukacja","kuchnia","kuchnie-swiata","kultura","podroze-kulinarne","zdrowie"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"traveler"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["traveler","traveler-site"]},{"key":"tags","value":["edukacja","kuchnia","kuchnie-swiata","kultura","podroze-kulinarne","zdrowie"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/51fae47b238134f18343","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":667,"width":1000,"alt":"Poznaj smaki smaki, bez których życie wydaje się uboższe >>>","sourceName":"Fot. Shutterstock","title":"Poznaj smaki smaki, bez których życie wydaje się uboższe >>>","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/5f98c241a3017bea52043243c9bb0449512aa16a-d426c74.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/0f254715624352e1827f","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/3540c5e026d830556456","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/e1ea4dfc5feca1913b68","slug":"traveler","display":"Traveler","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/59d2650cce5e3ce96b5f","slug":"traveler-site","display":"Traveler Site","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/3e25cb1e960f269a4f74","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/7718c42301694fa2297a","slug":"edukacja","display":"Edukacja","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/22f60a6d3b2fe02a7d75","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/0b55dcbd1fb90f2341ea","slug":"kuchnie-swiata","display":"kuchnie świata","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/cc0703f2b41a0e372c8f","slug":"kultura","display":"Kultura","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/21f90930f71d4ffbecfb","slug":"podroze-kulinarne","display":"podróże kulinarne","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/249c8271d16e84e512d9","slug":"zdrowie","display":"Zdrowie","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/39fb33e8882a20f5ca82","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/8ab3f44074070493d544","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".RzgG2_Yv7.IxGqMvf3w7LPpDotKx1s5UVS4lbJ4eJP.p7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"936901","content_title":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu","content_type":"article","publication_date":"2020-11-16T02:25:56+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":57339,"contentName":"9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/","pageType":"Content","siteCategory":"National Geographic/Traveler","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Traveler","website":"national-geographic-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Traveler"],"keywords":["Edukacja","Kuchnia","kuchnie świata","Kultura","podróże kulinarne","Zdrowie"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"national-geographic-pl","schemaId":"https://www.national-geographic.pl/traveler/9-smakow-ktore-musisz-poznac-choc-raz-w-zyciu/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"57339"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/national-geographic.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"OeX1ugGDjb3tAIU_ZogyT34acM2hcQMWsNOzmjw2Z8H.w7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"aboveFooter":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Magazyny","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":["offer"],"contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":4,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1029"}},{"position":2,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1036"}},{"position":3,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1030"}},{"position":4,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1031"}}]},"widgetArea":"aboveFooter"}}],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"f556253187c40d9ef5ec77558c2f6995","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Zobacz także","limit":8,"showCardLabels":null,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Polecane","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"square","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":20,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":true,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1028"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"d76d0934e79c8039ec2b5b6f926c79d7","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
9 smaków, których musisz spróbować choć raz w życiu
Aż chciałaby się powiedzieć "Kto choć raz nie próbował żywności liofilizowanej, ten nie zna życia". Cóż, są takie smaki, bez których życie wydaje się uboższe. I dlatego warto je poznać.
Kilka lat temu z wypiekami na twarzy śledziłam bloga Sashy Martin Global Table Adventure. Sasha co tydzień gotowała potrawy innej kuchni. Przez świat przegryzała się alfabetycznie – zaczęła od Afganistanu, skończyła na Zimbabwe. Zajęło jej to cztery lata, ale nie ruszając się z domu, spróbowała potraw z każdego kraju na świecie: zupy z orzeszków ziemnych z Boliwii, słonej herbaty z Kazachstanu, krewetek na ostro w kokosowej panierce z Papui-Nowej Gwinei i ryb w liściach bananowca z Konga. Byłam pod wrażeniem jej determinacji i prostego pomysłu: skoro ja nie mogę pojechać w świat, niech świat przyjedzie do mnie.
Reklama
To jedno podejście. Bo przecież są i tacy, którzy podróżują tylko dla jedzenia. Wakacje planują według kategorii: najrzadsze, najdroższe, najdziwniejsze, najlepsze. Odwiedzają Tim Ho Wan – najtańszą restaurację z gwiazdką Michelina w Hongkongu albo Osterię Francescanę – pierwszą na liście San Pellegrino. Próbują dostać się na listę szczęśliwców, którzy zjedzą u Damona Baehrela (miejsca są zarezerwowane do 2025 r.). Albo jadą do Belgii w sezonie na młode pędy chmielu (są tak rzadkie, że kilogram potrafi kosztować 1 tys. euro).
Ja plasuję się pośrodku. Wiadomo, że różne dania i popitki do nich smakują najlepiej tam, gdzie je wymyślono, jednak są takie potrawy, których warto spróbować – nawet jeśli nie możemy pojechać do kraju ich pochodzenia.
Oto mój subiektywny przegląd tego, czego warto spróbować choć raz w życiu >>>
Reklama
1 z 9
Fot. Shutterstock
Indżera, Afryka
Cienki i porowaty naleśnik ze sfermentowanej mąki robionej z teffu, czyli zboża przypominającego trawę. Ma lekko kwaskowaty smak. Wyścieła się nim koszyk, a na środek kładzie się różnorodne aromatyczne dania. Wolno gotowana cieciorka w ostrym sosie berbere, sałatka z soczewicy, gulasz z baraniny, warzywa wymieszane z kurkumą. Niepoliczalne kolory, smaki i potrawy.
2 z 9
Fot. Shutterstock
Pad thai, Azja
Bogactwo kulinarne Azji rozciąga się od tahini, przez palak paneer, po sushi. Tym razem ten pojedynek wygrywa pad thai. Jest w nim wszystko: hałas zatłoczonych ulic, upał wilgotnego dnia, azjatyckie kolory i zapachy. Uliczne danie wypromowane po to, żeby Tajowie jedli mniej ryżu (i żeby było go więcej na eksport), stało się ikoną dla turystów jeżdżących po Azji Południowo-Wschodniej. Makaron smażony na woku do wyboru: z kurczakiem, tofu, krewetkami, wieprzowiną. Wymieszany z dymką, doprawiony lekkim sosem sojowym, sokiem z limonki i pokruszonymi orzeszkami. Palce lizać! Oprócz pad thai, ramen w Japonii, filipińskie mango, humus na Bliskim Wschodzie i chińskie dim sum warte są każdego przebytego kilometra.
3 z 9
Fot. Shutterstock
Piwo kremowe, inny świat
Czyli Butterbeer, na które Harry Potter chodził z przyjaciółmi. Internet pełen jest pomysłów na to, jak odtworzyć jego smak (głównie poprzez mieszanie dużej ilości śmietanki kremówki z cukrem). Popularna sieć kawiarni wprowadziła do menu Butterscotch Latte, o którą fani książki kłócą się, czy naprawdę odpowiada smakowi z ich wyobraźni, czy jest jego dokładnym przeciwieństwem.
4 z 9
Fot. Shutterstock
Liofilizat, Kosmos
Poprzez smak mogę doświadczyć życia podczas kosmicznej misji! Liofilizowane, czyli zamrożone w temp. minus 40 stopni i wysuszone jedzenie wystarczy zalać wrzątkiem, żeby je „ugotować”. Ale lody je się na sucho. Smakują jak chrupek o truskawkowym, waniliowym albo czekoladowym smaku.
5 z 9
Fot. Shutterstock
Clam chowder, Ameryka Północna
Późne lato w Nowej Anglii, w powietrzu już czuć było jesień – może dlatego tak bardzo smakowała mi tam ta gęsta zupa. Robi się ją na zasmażce, bogato zabiela śmietaną, gotuje z ziemniakami, cebulą i selerem. A na sam koniec dodaje małże. Wiem, że dla niektórych bardziej amerykański jest nowojorski bajgiel z łososiem albo teksańskie żeberka w sosie barbecue, ale dla mnie kwintesencją Stanów jest ta zupa.
6 z 9
Fot. Shutterstock
Ceviche, Ameryka Południowa
Pamiętam popołudnie na łódce w Belize. Jeden z kolegów wyjął kubeł świeżych krewetek, obrał je ze skorupek, pokroił na małe cząstki i zalał sokiem z limonki zmieszanym z cebulą, solą, kolendrą i chili. Prosta potrawa, a jakie bogactwo smaków! W ceviche lubię też to, że to alternatywna metoda gotowania: do obróbki mięsa nie potrzeba ognia, wystarczy limonka!
7 z 9
Fot. Shutterstock
Pavlova, Australia
Z Australią niewątpliwie kojarzy się mięso kangura, drożdżowa pasta vegemite i podsmażone grube białe larwy witchetty grub. Ale numerem jeden na australijskiej liście rzeczy do spróbowania pozostaje Pavlova – beza (chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku) obsypana owocami. O jej pochodzenie Australia kłóci się z Nową Zelandią. Oba te kraje uważają, że to właśnie u nich pierwszy raz podano Pavlovą podczas tournée rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jest się o co kłócić, bo ta lekka bomba kaloryczna podbiła cały świat.
8 z 9
Fot. Shutterstock
Tapas, Europa
Tapas pozwala na spróbowanie wielu smaków w jednym. To hiszpańskie przekąski podawane w barach do piwa albo wina. Ciepłe, zimne, mięsne, warzywne, z owoców morza. Oliwki, pikle, chorizo, krewetki, pulpeciki, małże, ośmiornice, wieprzowina marynowana w brandy i moje ukochane boquerones, czyli smażone w całości świeże sardele. Czego jeszcze warto spróbować choć raz w życiu? Pizzy w Neapolu, fondue na stokach Alp, kanapki z homarem na szkockim wybrzeżu i nadziewanych kwiatów cukinii w Rzymie.
9 z 9
Fot. Shutterstock
Pemikan, Antarktyda
Z odkrywcami przemierzającymi skuty lodem kontynent kojarzy się jedna potrawa: pemikan. To suszone mięso (bawołu, łosia albo renifera) porwane na strzępy, zmieszane z tłuszczem i uformowane w bochenek. Dla smaku można dodać suszone owoce. Pemikan to jedzenie Indian z północy zaadaptowane przez traperów. Zdobywcy bieguna północnego karmili nim siebie i psy. Dlatego zabierano go też na południe. Kiedy statek odkrywcy Shackletona utknął w antarktycznym lodzie, to właśnie pemikan uratował jego i jego załogę od śmierci.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.