Reklama

W tym artykule:

  1. Jak podróżować po kontynencie afrykańskim? Te błędy najczęściej popełniają turyści
  2. Przed podróżą do Kenii
  3. Podcast „Nie-Przewodnik”. O świecie inaczej
Reklama

Maja Kotala urodziła się na Śląsku. Mieszkała między innymi w Australii i Francji, ale swoje miejsce na Ziemi znalazła w Afryce, a konkretnie w Kenii. Tam od kilku lat aktywizuje zawodowo kobiety w ramach autorskiego programu „Sewing Together”. Pod okiem Mai Kenijki uczą się nie tylko szyć i projektować modę. Poznają też podstawy marketingu, niezbędne do wybicia się w branży.

Jak podróżować po kontynencie afrykańskim? Te błędy najczęściej popełniają turyści

Kilkuletnie doświadczenia życia w Kenii, zwróciły uwagę Mai na błędy często popełniane przez turystów. Problem zaczyna się na poziomie edukacji, a następnie jest przenoszony do dyskursu publicznego. – Afryka to kontynent nie kraj – przypomina projektantka. Łatwo jednak o tym zapomnieć. Tak jak i o tym, że ubóstwo ma wiele twarzy. Europejczycy często patrzą na kontynent afrykański przez pryzmat stereotypów. Pakują je ze sobą do walizki na wakacje, a na miejscu krzywdzą lokalne społeczności.

Trzy podstawowe zasady podróżowania do Kenii zawierają się w prostym ABC stworzonym przez Maję:

A – Afryka to kontynent.
B – traktuj Bliźniego jak siebie samego.
C – Cukierkom mówimy nie.

Poza rozdawaniem cukierków inne błędy często popełniane przez turystów to wręczanie dzieciom niepotrzebnych przyborów szkolnych i zeszytów w linie nieobowiązujące w afrykańskich krajach. Poważnym problemem jest też robienie zdjęć „wszystkiemu i wszystkim”. Niewinne zdjęcie z afrykańskich wakacji może zostać wykorzystane przez handlarzy ludźmi. O tym, jak podróżować po Kenii i jak pomagać lokalnym społecznościom Maja Kotala opowiada w najnowszym odcinku podcastu „Nie-Przewodnik”.

Przed podróżą do Kenii

Co spakować?

  • Batoniki wieloziarniste – przydadzą się na safari i podczas sensacji żołądkowych
  • Elektrolity
  • Butelka wilorazowa
  • Adapter do wtyczki z kontrolą napięcia
  • Probiotyki – można zacząć je zażywać jeszcze przed wyjazdem

Ważne informacje:

  • W Mombasie dominującą religią jest Islam. Sugeruje się nosić spodenki do kolan oraz top z rękawkiem.
  • Nie można wywozić piasku i muszelek.
  • W największych miastach Kenii działają Uber oraz Bolt.
  • Prawa ręka lub obie ręce służą do przekazywania i przyjmowania przedmiotów. Samo używanie lewej ręki do wykonywania tych czynności jest uważane za niewłaściwe.

Ceny w Kenii:

  • Pizza Margherita w restauracji – ok. 1000 KSH (42 PLN)
  • Przekąski lokalne (ziemniaki, słodkie ziemniaki, samosy ) – około 20-50 KSH (2-3 PLN)
  • Kawa – 250-350 KSH (12-15 PLN). Dostępne jest mleko sojowe.
  • Śniadanie w restauracji (jajko, avocado, warzywa, chleb) – 500-900KSH (22-37 PLN)
  • Śniadanie w lokalnej restauracji (omlet, Ciapatti – lokalny placek) – 100-150KSH (4,50-7,50 PLN)

Wino – lampka w restauracji – 400 KSH (18 PLN)
– butelka w sklepie – 900 KSH (40 PLN)
Piwo – w restauracji 350 KSH (15 PLN)
– w sklepie 210 KSH (10 PLN)

Przydatne adresy:

Reklama

Co warto wiedzieć przed podróżą na Wyspy Owcze? Podpowiada przewodnik po archipelagu

Podcast „Nie-Przewodnik” obiera kurs na Wyspy Owcze. O jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie pytam niemal u źródła.

Podcast „Nie-Przewodnik”. O świecie inaczej

W podcaście „Nie-Przewodnik” Mateusz Łysiak rozmawia z gośćmi o miejscach nietypowych i o tych dobrze znanych, ale z nowej perspektywy. Kaśka Paluch i Magdalena Łukasiak zdradziły, jakie dźwięki wydają lodowce na Islandii, a Agnieszka Dziadek opowiedziała o przemierzaniu świata pieszo. Swoimi nieprzewodnikowymi rekomendacjami podzielili się też prelegenci Festiwalu Podróżników National Geographic, który odbył się w czerwcu w Kartuzach. Nowe odcinki podcastu pojawiają się co miesiąc na YouTube, Spotify i stronie internetowej National Geographic Polska.

Nasz ekspert

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama