Oto 9 dań, którymi smakuje Gruzja
Zaglądamy na talerze Gruzinom! Zobacz, co tu znajdziemy.
Poznaj gruzińskie smaki!
1 z 8
Kharcho_meat_soup
Charczo
Czyli pikantna zupa z wołowiny, kury, gęsi, w zależności od regionu i smakowych preferencji. Jej podstawą jest kremowy sos na bazie orzechów połączony z przyprawami, zaś częstym dodatkiem jest ryż.
2 z 8
2. shutterstock_249691975
Chinkali
Pierogi w kształcie sakiewek nadziewane mielonym mięsem wieprzowym, wołowym lub jagnięcym, które zatopione jest w rosole. Trzeba chwycić je za ogonek, przegryźć ciasto i wyssać płyn. Gruziński savoire vivre mówi, że siorbanie jest podczas tej czynności jak najbardziej wskazane, za to ogonka nie należy zjadać tylko zostawić na talerzu.
Fot. Shutterstock
3 z 8
4. shutterstock_151419596
Czurczchela
Gruziński delikates. Obok owoców najczęściej serwowany deser w restauracjach. To uformowany w kształt kiełbasek wysuszony sok z winogron nadziewany wszelkiego rodzaju orzechami. Idealny pomysł na prezent.
Fot. Shutterstock
4 z 8
3. shutterstock_138443396
Zatopione w miodzie orzechy
Domowej roboty konfitury, wina, świeże przyprawy, pyszne warzywa i owoce z tego słyną gruzińskie targowiska i na tym opiera się gruzińska kuchnia, która swoje bogactwo zawdzięcza wpływom jedwabnego szlaku.
Fot. Shutterstock
5 z 8
5. shutterstock_204045190
Patridżiani
Grillowane, smażone, pieczone lub gotowane bakłażany smarowane pastą orzechową ozdobione ziarenkami granatów. Bakłażany dotarły do Gruzji z Persji w XII wieku, zaś bez orzechów trudno sobie wyobrazić jakikolwiek tutejszy sos, zupę lub deser.
Fot. Shutterstock
6 z 8
8. shutterstock_184463966
7. Lobio
Czyli fasola. Potrawy z niej królują w gruzińskiej kuchni. Jednym z hitów jest gęsta zupa z czerwonej fasoli serwowana w glinianych garnkach, wersje bardziej gulaszowe podawane są w towarzystwie lawasza, płaskiego pieczywa.
Fot. Shutterstock
7 z 8
9. shutterstock_76309174
Dolma
Moda na to danie, przypominające nasze gołąbki, przyszła z Turcji. Są to liście winogron bądź kapusty faszerowane ryżem połączonym z mielonym mięsem.
Fot. Shutterstock
8 z 8
10. shutterstock_186533348
Pkhali
To tradycyjne i pyszne zimne przekąski. Robi się je z poszatkowanego szpinaku, kapusty, buraków, bakłażanów połączonych z czosnkiem, cebulą, orzechami i winegretem doprawionych ziołami. Można je jeść same lub z pieczywem.
Fot. Shutterstock