Reklama
  • Powierzchnia: Stan Radżasthan 342 236 km2, mieszka w nim 56 mln ludzi, stolica Dźajpur (Pink City). Stan Madhja Pradeś 308 144 km2, zamieszkały przez 60 mln ludzi, stolica Bhopal. Stan Uttar Pradeś 238 566 km2, 190 mln mieszkańców, stolica Lucknow.
  • Religie: hinduizm, islam, sikhizm, buddyzm.
  • Waluta: rupia indyjska, 1 INR = 0,06 zł, 1 zł = 16,25 INR
Reklama
  • Najbardziej deszczowe są miesiące od czerwca do sierpnia. Wtedy pada średnio 15 dni w miesiącu, a temperatura przekracza 30°C. W pozostałych miesiącach jest gorąco – codziennie termometry wskazują ok. 30°C.
  • Na północ Indii najlepiej wybrać się od listopada do lutego – deszczu nie ma w ogóle, a temperatura wynosi 21–27°C.
  • Wiza turystyczna wydawana jest najwyżej na sześć miesięcy. W Ambasadzie należy przedstawić paszport ważny jeszcze przez co najmniej 12 miesięcy oraz dowód zakupu lub rezerwacji biletu powrotnego. Koszt 184 zł (bez względu na liczbę wjazdów).
  • Ambasada Republiki Indii ul. Rejtana 15 m. 2–7 02-516 Warszawa tel. (22) 849 58 00 faks (22) 849 67 05 e-mail: goi@indem.it.pl www.indianembassy.pl
  • Samolotem Połączenie Areoflotem z Moskwy do Delhi to wydatek ok. 2 tys. zł.
  • Pociągiem Najlepszy i najtańszy środek lokomocji. Sieć kolejowa w całych Indiach jest bardzo rozbudowana – druga pod względem wielkości na całym świecie. Pociągiem można dojechać w niemal każdy zakątek tego kraju. Na dworcach wydzielone są osobne okienka dla cudzoziemców, a w pociągach określona liczba miejsc jest przeznaczona wyłącznie dla obcokrajowców.
  • Samochodem Ceny wynajmu auta zależą od standardu oraz liczby dni, na jakie samochód jest wynajęty. Najbezpieczniej korzystać z oficjalnych agencji – wtedy mamy pewność, że auto jest sprawne i ubezpieczone.

  • Hotele dwugwiazdkowe kosztują 300–800 rupii (ok. 18–48 zł). W każdym większym mieście dostępne są także hotele o wyższym standardzie, a ich ceny sięgają nawet 13 200 rupii (ok. 800 zł).
  • W środkowych i południowych Indiach przeważają ostre potrawy. W Radżastanie i innych północnych stanach widać wpływ kuchni muzułmańskiej (większe spożycie mięsa i chleba).
  • Tradycyjnym daniem jest dal bali choorma. Są to trzy potrawy: curry z soczewicy polewanej gęstym sosem, gorących podpłomyków i słodkiego deseru na bazie masła ghee, cukru, rodzynek i orzechów.
  • Popularna jest słona przekąska z nasion ciecierzycy, często podawana z różnymi warzywnymi sosami, zwana besan.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama