- Od niedawana coraz większą popularnością cieszy się trapizzino serwowane w jednym z lokali przy Via Giovanni Branca. Danie składa się z ciasta do pizzy uformowanego w trójkątną kieszeń wypełnioną nadzieniami przygotowanymi na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net. Trapizzino to idealna propozycja dla miłośników pizzy poszukujących nowych kulinarnych inspiracji.
Nie spróbować frytek belgijskich podczas wizyty w Brukseli, byłoby niewybaczalnym grzechem. Warto zamówić porcję, choćby tylko po to, by porównać oryginał z wersją, którą znamy z Polski. W Belgii frytki smakują zawsze wyśmienicie, a serwuje się je z rozmaitymi sosami, od majonezu, sosu tatarskiego i ailloli, aż po ketchup z curry i chutney. Jeśli jakimś cudem należysz do osób, które nie przepadają za frytkami lub po prostu wolisz słodkie przekąski, zawsze możesz sięgnąć też po pyszne belgijskie gofry.
","aspectRatio":0.669375,"sourceName":"materiały prasowe"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.national-geographic.pl:443"},{"label":"Traveler","url":"https://www.national-geographic.pl/traveler/"},{"label":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków"}],"seoMetadata":{"title":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków","description":"Tych ulicznych przysmaków po prostu musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w którejś z europejskich metropolii.","metaTitle":"Co jemy w czasie city breaków? 5 ulubionych przekąsek","metaDescription":"Tych ulicznych przysmaków po prostu musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w którejś z europejskich metropolii.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/2681e35a961a111b3e9f","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2448,"width":3264,"alt":"To MUSISZ zjeść w czasie zwiedzania europejskich stolic","sourceName":"materiały prasowe","title":"To MUSISZ zjeść w czasie zwiedzania europejskich stolic","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/003e31f4abc696784316fc2163a4320aae878bc7-e7d3cb8.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/","canonicalUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/","permutiveModel":{"category":["traveler","traveler-site"],"subcategory":["article"],"channel":"traveler","title":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków","article":{"id":"51944","description":"Tych ulicznych przysmaków po prostu musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w którejś z europejskich metropolii.","type":"article","author":"redakcja","tags":["jedzenie","Kuchnia","kuchnie świata","przekąski","Sport","street food","Travel"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"5%20ulubionych%20przek%C4%85sek%2C%20kt%C3%B3re%20jemy%20w%20czasie%20city%20break%C3%B3w","tweet":"5%20ulubionych%20przek%C4%85sek%2C%20kt%C3%B3re%20jemy%20w%20czasie%20city%20break%C3%B3w","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/003e31f4abc696784316fc2163a4320aae878bc7-e7d3cb8.jpeg","url":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/#Article","@type":"Article","description":"Tych ulicznych przysmaków po prostu musisz spróbować podczas weekendu spędzonego w którejś z europejskich metropolii.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/003e31f4abc696784316fc2163a4320aae878bc7-e7d3cb8.jpeg?resize=768,576","width":768,"height":576},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/003e31f4abc696784316fc2163a4320aae878bc7-e7d3cb8.jpeg?resize=1366,1025","width":1366,"height":1025}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/"},"name":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków","url":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/","author":[{"@type":"Person","name":"redakcja","url":"https://www.national-geographic.pl/author/redakcja"}],"dateModified":"2024-08-24T05:22:14+02:00","datePublished":"2019-06-03T04:45:15+02:00","headline":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków","keywords":"jedzenie, Kuchnia, kuchnie świata, przekąski, Sport, street food, Travel","publisher":{"@type":"Organization","name":"National Geographic","url":"https://www.national-geographic.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":110,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2025/01/cropped-NG-2019-Poziom-264a375-0656366.png?resize=265,110","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["traveler","traveler-site"],"channel":"traveler","format":"gallery","pageid":"51944","primary_cat":"traveler","subcat":"article","author":"redakcja","publish_date":"2019-06-03T02:45:15+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["jedzenie","kuchnia","kuchnie-swiata","przekaski","sport","street-food","travel"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["traveler","traveler-site"],"channel":"traveler","format":"gallery","pageid":"51944","primary_cat":"traveler","subcat":"article","posttag":["jedzenie","kuchnia","kuchnie-swiata","przekaski","sport","street-food","travel"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"traveler"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["traveler","traveler-site"]},{"key":"tags","value":["jedzenie","kuchnia","kuchnie-swiata","przekaski","sport","street-food","travel"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/2681e35a961a111b3e9f","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2448,"width":3264,"alt":"To MUSISZ zjeść w czasie zwiedzania europejskich stolic","sourceName":"materiały prasowe","title":"To MUSISZ zjeść w czasie zwiedzania europejskich stolic","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/63/2024/08/003e31f4abc696784316fc2163a4320aae878bc7-e7d3cb8.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/dcd5be5c41cdfaa3fe8b","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/010bcc6710b2c53e7ceb","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/ba0cb8b2627e9f29645b","slug":"traveler","display":"Traveler","taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/1a1343dd8510c14f4c2d","slug":"traveler-site","display":"Traveler Site","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/dc64653dc00ae98ffb1c","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/56d88fadadef1efaf9c6","slug":"jedzenie","display":"jedzenie","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/587bb2768054ef08f8b5","slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/e624ca19fe9ca4ea13a0","slug":"kuchnie-swiata","display":"kuchnie świata","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/ce11f4910dfa27e6122f","slug":"przekaski","display":"przekąski","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/d05bededdf4896d0055b","slug":"sport","display":"Sport","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/7254fbc6cdb3eec3c6cb","slug":"street-food","display":"street food","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/8bed09c7d35b64a37594","slug":"travel","display":"Travel","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/e2aa0984892add4b0336","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/321974e0a099258de2f6","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".RzgG2_Yv7.IxGqMvf3w7LPpDotKx1s5UVS4lbJ4eJP.p7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"936424","content_title":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków","content_type":"article","publication_date":"2019-06-03T02:45:15+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":51944,"contentName":"5 ulubionych przekąsek, które jemy w czasie city breaków","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/","pageType":"Content","siteCategory":"National Geographic/Traveler","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Traveler","website":"national-geographic-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Traveler"],"keywords":["jedzenie","Kuchnia","kuchnie świata","przekąski","Sport","street food","Travel"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"national-geographic-pl","schemaId":"https://www.national-geographic.pl/traveler/co-jemy-w-czasie-city-breakow-5-ulubionych-przekasek/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"51944"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/national-geographic.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"OeX1ugGDjb3tAIU_ZogyT34acM2hcQMWsNOzmjw2Z8H.w7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"aboveFooter":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Magazyny","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":["offer"],"contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":4,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1029"}},{"position":2,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1036"}},{"position":3,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1030"}},{"position":4,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1031"}}]},"widgetArea":"aboveFooter"}}],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"f556253187c40d9ef5ec77558c2f6995","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Zobacz także","limit":8,"showCardLabels":null,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Polecane","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"square","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":20,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":true,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"national-geographic-pl","entity":"offer","clientId":"1028"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"d76d0934e79c8039ec2b5b6f926c79d7","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Spacerując paryskimi uliczkami, co krok można napotkać stoiska serwujące pyszne francuskie naleśniki. Jeśli szukamy w Paryżu street fooda o lokalnym rodowodzie – crêpes to doskonały wybór. By skosztować najlepszych naleśników, dobrze rozejrzeć się za stoiskiem, które serwuje je na zamówienie, a nie odgrzewa z wcześniej przygotowanego stosu. Gdy już takie znajdziemy, możemy przebierać w rozmaitych słodkich lub wytrawnych nadzieniach oraz cieszyć się delikatnym smakiem cienkiego naleśnikowego ciasta.
2 z 5
materiały prasowe
Currywurst (Berlin)
W 1949 roku Herta Heuwer, właścicielka straganu z jedzeniem w Berlinie Zachodnim, po raz pierwszy podała smażoną kiełbasę wieprzową z dodatkiem sosu, przygotowanego na bazie składników, które otrzymała od stacjonujących w mieście żołnierzy brytyjskich: ketchupu, sosu Worcestershire i curry w proszku. Tak narodził się jeden z najpopularniejszych niemieckich street foodów. Tradycyjny currywurst podaje się z bułką, ale równie popularna jest wersja z frytkami. Pierwotna receptura sosu przez lata ewoluowała i dziś dostępna jest w wielu wersjach smakowych. Currywurst to obowiązkowa pozycja streed foodowa podczas wizyty w Berlinie, gdzie prawdziwi fani tego dania mogą również wybrać się do Deutsches Currywurst Museum.
3 z 5
materiały prasowe
Cocido Madrileño (Madryt)
Choć gęsta i pełna smaku potrawka cocido to przede wszystkim tradycyjne danie restauracyjne, można również natrafić na nią w wersji street foodowej. Danie składa się z mięs i kiełbas wieprzowych oraz warzyw długo duszonych w bulionie. Podawane jest z ciecierzycą i należy do najpopularniejszych potraw sezonu zimowego. Jesień i zima w Madrycie potrafią dać się we znaki surową pogodą, która często zaskakuje turystów. Jeśli podczas zwiedzania miasta chłód i głód zaczną dawać ci się we znaki, rozejrzyj się za stoiskiem serwującym cocido. Danie z pewnością rozgrzeje cię i nasyci.
4 z 5
materiały prasowe
Trapizzino (Rzym)
Rzym słynie z oszałamiającej różnorodności serwowanych tu dań ulicznych. Nad Tybrem, podobnie jak w całych Włoszech, króluje oczywiście pizza. Miejscowi kucharze prześcigają się przy tym w pomysłach na nowe wariacje na temat tradycyjnego włoskiego placka. - Od niedawana coraz większą popularnością cieszy się trapizzino serwowane w jednym z lokali przy Via Giovanni Branca. Danie składa się z ciasta do pizzy uformowanego w trójkątną kieszeń wypełnioną nadzieniami przygotowanymi na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów – opowiada Piotr Chalimoniuk ze Sky4Fly.net. Trapizzino to idealna propozycja dla miłośników pizzy poszukujących nowych kulinarnych inspiracji.
5 z 5
materiały prasowe
Frytki (Bruksela)
Nie spróbować frytek belgijskich podczas wizyty w Brukseli, byłoby niewybaczalnym grzechem. Warto zamówić porcję, choćby tylko po to, by porównać oryginał z wersją, którą znamy z Polski. W Belgii frytki smakują zawsze wyśmienicie, a serwuje się je z rozmaitymi sosami, od majonezu, sosu tatarskiego i ailloli, aż po ketchup z curry i chutney. Jeśli jakimś cudem należysz do osób, które nie przepadają za frytkami lub po prostu wolisz słodkie przekąski, zawsze możesz sięgnąć też po pyszne belgijskie gofry.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.