Co się je na ulicach świata? Oto 12 egzotycznych przekąsek
Tymi daniami pachną ulice Meksyku, Japonii, Kanady i wielu innych państw. Zobacz galerię najlepszych przysmaków z ulicznych stoisk.
1 z 12
10 canada_streetfood_small
Poutine, Kanada
Składniki: frytki, sos pieczeniowy, kawałki sera
Kanadyjczycy wynaleźli najlepszy sposób na leczenie złego samopoczucia po alkoholowym wieczorze. Czy można sobie wyobrazić coś równie ciężkiego i jednocześnie smacznego?
Źródło: Skyscanner
2 z 12
5 china_streetfood_small
Tang hu lu (kandyzowane owoce), Chiny
Składniki: owoce (np. ananas, truskawki, banany, winogrona) pokryte cukrem i posypką czekoladową
Te owocowe szaszłyki pochodzą z północnej części Chin, ale można ich skosztować na ulicach miast całego państwa.
Źródło: Skyscanner
3 z 12
4 thailand_streetfood_small
Chapulines (smażone koniki polne), Meksyk
Składniki: koniki polne….
Nic dodać, nic ująć. Przysmak okolic miasta Oaxaca. Odważysz się?
Źródło: Skyscanner
4 z 12
9 brazil_streetfood_small
Acarajé, Brazylia
Składniki: czarna fasola, krewetki, orzechy nerkowca, zielone i czerwone pomidory
Uformowane i usmażone rozdziela się na pół i wypełnia owocami morza i orzechami. Podaje się je z sałatką. Wyglądają bardzo smakowicie.
Źródło: Skyscanner
5 z 12
2 india_streetfood_smal2l
Jalebi (ciastka smażone w głębokim tłuszczu), Indie
Te pyszności składają się z mąki i cukru i są smażone w głębokim tłuszczu.
Nie jest to może zdrowy i pełnowartościowy posiłek, ale smakuje wyśmienicie. Do kupienia na indyjskich ulicach.
Źródło: Skyscanner
6 z 12
1 turkey_streetfood_701 0
Midye Dolma (faszerowane małże), Turcja
Skład: małże, ryż, orzeszki piniowe, rodzynki, do smaku: sól, pieprz i pietruszka
Napełnione nadzieniem małże owijane są sznurkiem i gotowane, aż cała woda w garnku wyparuje.
Źródło: Skyscanner
7 z 12
6 croatia_streetfood_flkrcocoinzenl_small
Burek (mięso w cieście filo), Chorwacja
Składniki: ciasto filo, ser, mięso albo warzywa, często także sezam.
Ten przysmak prawdopodobnie dotarł do Chorwacji z Turcji w czasach ottomańskich. Dziś popularnego burka można zjeść w niemal każdym państwie bałkańskim. Jest bardzo smaczny. Uspokajamy miłośników psów - burek z żadnym Burkiem nie ma nic wspólnego.
Fot. Cocoinzenl / Flickr
8 z 12
11 italy2_streetfood_small
Arancini, Włochy
Składniki: ryż, bułka tarta, mozarella, groszek
Wypełnione smakołykami kuleczki, obtoczone w bułce tartej i usmażone. Nazywane są od włoskiego słowa arancia, czyli pomarańcza.
Źródło: Skyscanner
9 z 12
12 bjapan2_streetfood_small
Takoyaki (pierogi z ośmiornicą), Japonia
Składniki: mąka, masło, ośmiornica, marynowany imbir, zielona cebulka
Ten przysmak sprzedawany jest na ulicach Osaki już od 1935 roku i bardzo szybko zrobił karierę także w innych japońskich miastach.
Źródło: Skyscanner
10 z 12
8 france_streetfood_flkrjlastras_small
Quiche, Francja
Składniki: ciasto, jajka, mleko, ser, śmietana, mięso według uznania, ryba albo warzywa
Mimo, że quiche to najsłynniejsza przekąska we Francji, oryginalnie pochodzi z Niemiec.
11 z 12
7 morocco_streetfood_small
Ghoulal (zupa ze ślimaków), Maroko
Przy tej zupie trzeba się trochę napracować - ostrzega Skyscanner. Żeby nie jeść tylko wody, trzeba każdego ślimaka wydłubać ze skorupki.
Marokańczycy twierdzą, że warto sie pomęczyć, bo danie świetnie wspomaga trawienie.
Źródło: Skyscanner
12 z 12
3 holland_streetfood_small
Hollandse Nieuwe (marynowany śledź), Holandia
Składniki: śledź, winegret albo cydr, cebula, liść laurowy
Rybę marynuje się w zalewie około 5 dni - tradycyjnie w dębowych beczkach, a serwuje z cebulką i ogórkiem kiszonym.
Źródło: Skyscanner