Oto 9 dań, którymi smakuje Gruzja
Zaglądamy na talerze Gruzinom! Zobacz, co tu znajdziemy.

Poznaj gruzińskie smaki!
1 z 8
Kharcho_meat_soup
Charczo
Czyli pikantna zupa z wołowiny, kury, gęsi, w zależności od regionu i smakowych preferencji. Jej podstawą jest kremowy sos na bazie orzechów połączony z przyprawami, zaś częstym dodatkiem jest ryż.
2 z 8

2. shutterstock_249691975
Chinkali
Pierogi w kształcie sakiewek nadziewane mielonym mięsem wieprzowym, wołowym lub jagnięcym, które zatopione jest w rosole. Trzeba chwycić je za ogonek, przegryźć ciasto i wyssać płyn. Gruziński savoire vivre mówi, że siorbanie jest podczas tej czynności jak najbardziej wskazane, za to ogonka nie należy zjadać tylko zostawić na talerzu.
Fot. Shutterstock
3 z 8

4. shutterstock_151419596
Czurczchela
Gruziński delikates. Obok owoców najczęściej serwowany deser w restauracjach. To uformowany w kształt kiełbasek wysuszony sok z winogron nadziewany wszelkiego rodzaju orzechami. Idealny pomysł na prezent.
Fot. Shutterstock
4 z 8

3. shutterstock_138443396
Zatopione w miodzie orzechy
Domowej roboty konfitury, wina, świeże przyprawy, pyszne warzywa i owoce z tego słyną gruzińskie targowiska i na tym opiera się gruzińska kuchnia, która swoje bogactwo zawdzięcza wpływom jedwabnego szlaku.
Fot. Shutterstock
5 z 8

5. shutterstock_204045190
Patridżiani
Grillowane, smażone, pieczone lub gotowane bakłażany smarowane pastą orzechową ozdobione ziarenkami granatów. Bakłażany dotarły do Gruzji z Persji w XII wieku, zaś bez orzechów trudno sobie wyobrazić jakikolwiek tutejszy sos, zupę lub deser.
Fot. Shutterstock
6 z 8

8. shutterstock_184463966
7. Lobio
Czyli fasola. Potrawy z niej królują w gruzińskiej kuchni. Jednym z hitów jest gęsta zupa z czerwonej fasoli serwowana w glinianych garnkach, wersje bardziej gulaszowe podawane są w towarzystwie lawasza, płaskiego pieczywa.
Fot. Shutterstock
7 z 8

9. shutterstock_76309174
Dolma
Moda na to danie, przypominające nasze gołąbki, przyszła z Turcji. Są to liście winogron bądź kapusty faszerowane ryżem połączonym z mielonym mięsem.
Fot. Shutterstock
8 z 8

10. shutterstock_186533348
Pkhali
To tradycyjne i pyszne zimne przekąski. Robi się je z poszatkowanego szpinaku, kapusty, buraków, bakłażanów połączonych z czosnkiem, cebulą, orzechami i winegretem doprawionych ziołami. Można je jeść same lub z pieczywem.
Fot. Shutterstock
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Pokazywanie elementu 1 z 1
Ukraińscy żołnierze podczas budowania umocnień odnaleźli cmentarzysko. Pochodzi sprzed 2500 lat
Żołnierze ze 123. Brygady Obrony Terytorialnej odkryli starożytne cmentarzysko z VI–V wieku p.n.e. Na terenie nekropolii odnaleziono artefakty z czasów greckich.
Zobacz także
Chcecie lepiej poznać Gruzję? Zajrzyjcie do… Krakowa!
Współpraca reklamowa
Polecane
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 20
Madera: raj dla miłośników przyrody i aktywnego wypoczynku
Współpraca reklamowa
Kierunek: Włochy, Południowy Tyrol. Ależ to będzie przygoda!
Współpraca reklamowa
Komfort i styl? Te ubrania to idealny wybór na ferie zimowe
Współpraca reklamowa
Nowoczesna technologia, która pomaga znaleźć czas na to, co ważne
Współpraca reklamowa
Wielorazowa butelka na wodę, jaką najlepiej wybrać?
Współpraca reklamowa
Z dala od rutyny i obowiązków. Niezapomniany zimowy wypoczynek w dolinie Gastein
Współpraca reklamowa
Polacy planują w 2025 roku więcej podróży
Współpraca reklamowa
Podróż w stylu premium – EVA Air zaprasza na pokład Royal Laurel Class
Współpraca reklamowa
Chcesz czerpać więcej z egzotycznej podróży? To łatwiejsze, niż może się wydawać
Współpraca reklamowa
Portrety pełne emocji. Ty też możesz takie mieć!
Współpraca reklamowa